ÎN SFÂRȘIT! O MĂSURĂ DURĂ ÎMPOTRIVA ASASINILOR DE PE ȘOSELE

Procurorii din Iași schimbă încadrarea în cazul unui șofer care a ucis două persoane într-un accident rutier. În loc de ucidere din culpă, șoferul criminal este acuzat de omor calificat.

Zi de zi, emisiunile de știri prezintă accidente groaznice, în care mor oameni nevinovați, doar pentru că niște derbedei urcă băuți la volan, sau își testează bolizii primiți de la părinți inconștienți. De regulă, vorbim despre părinți cu mulți bani, care dau pe mâna unor copii de 18 ani mașini puternice, fără să se gândească la consecințe. Printre cei care provoacă tragedii pe șosele și scapă apoi fără închisoare sunt, de multe ori, și oameni care și-au luat carnetul pe șpagă, beizdele care cred că își pot permite orice, pentru că tăticul sau mămica îi scapă de pedeapsă, sau vedete din showbiz care, în loc să fie modele pentru societate, fac doar ce le taie capul pentru că, vezi Doamne, sunt protejate de statutul lor special.

646x404

Iată că procurorii din Iași, oripilați de crima comisă de un șofer care a produs un accident teribil, în care au murit doi oameni nevinovați, au avut curajul de a schimba acuzația în acest caz. În loc de obișnuita și mult prea blânda acuzație de omor din culpă, în care pedeapsa maximă este de 7 ani și jumătate, în cazul acuzației de omor calificat vinovatul poate sta în spatele gratiilor între 15 și 25 de ani, ceea ce este mult mai potrivit pentru unul care provoacă astfel de tragedii. De cele mai multe ori, pentru acuzația de omor din culpă se tergiversau procesele, revolta inițială a oamenilor se mai estompa odată cu trecerea timpului, și astfel se ajungea la pedepse cu suspendare. Acuzatul putea să urce din nou liniștit la volan, neînvățând nimic din această poveste, convins că își poate bate joc de lege fără să fie pedepsit.

c1060x398_accident_grav_in_podu_ros_15_clauciu_pasnicu

În cazul șoferului din Iași care a omorât doi oameni trecând pe culoarea roșie a semaforului, procurorii au cerut schimbarea acuzației pentru că vitezomanul mai trecuse DE TREI ORI, în momentele premergătoare accidentului, tot pe roșu, doar printr-un mare noroc neavând loc și alte accidente. Și mai devreme, în aceeași azi, un martor sesizase faptul că șoferul inconștient trecuse pe culoarea roșie a semaforului. Deci este clar că acest om reprezenta un pericol pentru toți participanții la trafic, din moment ce a ignorat de atâtea ori, într-o singură zi, semnele de circulație. Să treci o dată pe roșu poate fi considerată o greșeală, dacă vrem să fim puțin îngăduitori, dar când faci acest lucru în mod repetat, în mai multe intersecții, este limpede că ai o problemă serioasă și nu mai ai ce căuta la volanul unei mașini. Șoferul din Iași a dovedit că nu-i pasă de consecințe, iar atunci când consecințe se traduc prin moartea unor oameni nevinovați, este cazul ca legea să fie mult mai dură.

mortal

Am semnalat de multe ori faptul că legile sunt mult prea permisive cu cei care omoară oameni nevinovați. Nu rezolvăm nimic dacă tolerăm astfel de fapte, este obligatorie schimbarea legislației în cazul asasinilor de pe șosele. Inițiativa procurorilor din Iași trebuie salutată dar mai ales susținută de noi toți, pentru că doar așa vom pune capăt carnagiilor de pe șosele. Dacă demersul procurorilor în acest caz va fi ignorat, iar șoferul în cauză scapă cu o încadrare mai ușoară, nu se va schimba nimic, vom vedea zi de zi la televizor imagini cu familii nenorocite de un astfel de derbedeu. Acești șoferi pot fi încadrați fără nicio reținere în categoria criminalilor, nu există vreo îndoială în acest sens, iar pedepsele trebuie să fie conform acestei încadrări. Decizia procurorilor este o premieră, dar este absolut necesară, pentru că mor zilnic prea mulți oameni din cauza unor inconștienți care cred că sunt deasupra oricărei legi.

Cristian Huluban

loading...
loading...