Activitatea de curierat a suferit modificări majore pe parcursul timpului, cu precădere în perioada pandemică. Achizițiile de tot felul s-au “mutat” din offline în online, iar firmele de curierat au trecut în prima linie, livrând mult mai produse sau produse pe care le-au transportat rar sau deloc înainte de apariția SARS-CoV-2. Cererea foarte mare pentru livrările la domiciliu a creat probleme legate în primul rând de timpul de livrare – așteptările clienților au indicat clar necesitatea de optimizare a transporturilor și predarea cât se poate de repede a mărfurilor comandate.
Pentru a înțelege cum funcționează un proces de livrare din punct de vedere logistic și care au fost îmbunătățirile aduse de firmele de curierat pentru a eficientiza aceste operațiuni, citește articolul în continuare.
1.Estimarea perioadei de livrare
Companiile au identificat ca primă provocare satisfacerea nevoii fiecărui client de a primi răspuns la întrebarea „Când mi se livrează produsul?” Viața activă și lucrurile realizate pe repede înainte se numără printre trăsăturile definitorii ale societății moderne, iar din acest punct de vedere nu e greu de înțeles dorința oricăruia dintre cei care plasează comenzi online de a ști, cu o marjă cât mai mică de eroare, când îi va ajunge pachetul la destinație. Mai mult, aceștia vor solicita ca perioada de livrare să fie cât mai scurtă, în caz contrar existând posibilitatea să-și anuleze comanda făcută și să apeleze la o firmă concurentă.
Astăzi, companiile și firmele de curierat cu care sunt în parteneriat au decis să ofere perioade de livrare estimative care, de cele mai multe ori, se dovedesc extrem de precise. În plus, în perioada sărbătorilor sau a evenimentelor precum Black Friday și Cyber-Monday, firmele de curierat creează alerte de informare privind posibilitățile de întârziere a comenzilor.
2.Posibilitatea urmăririi comenzii
Oamenii sunt nerăbdători să-și vadă coletul ajuns la destinație, astfel încât opțiunea de a urmări comenzile de la depozitul principal până la destinație este foarte apreciată. Pe lângă implementarea unui sistem Track and Trace care să le permită clienților să vadă în timp real unde se află produsele comandate, firmele de transport și curierat pot încerca și optimizarea rutelor pentru livrare cu aplicația xTrack TMS. Utilizarea unui sistem pentru managementul transporturilor e atât în beneficiul companiilor, cât și al clienților (persoane fizice sau juridice) deoarece îmbunătățeste vizibil procesele logistice de distribuție și reduce timpul de livrare și suprasolicitarea șoferilor.
3.Trimiterea notificărilor
Firmele de transport și curierat au introdus în sistemul de expediere aplicații și procese de notificare. Aceste notificări sunt transmise printr-o platformă de gestionare în așa fel încât clientul să fie informat cu privire la perioada estimativă de livrare și să fie pregătit să preia coletele. Procesul de notificare le permite astfel firmelor să gestioneze un număr semnificativ redus de e-mailuri și apeluri telefonice primite de la diferiți clienți cu privire la statusul comenzilor.
4.Gestionarea depozitului pentru productivitate maximă
Gestionarea eficientă și corectă a depozitelor deținute sau administrate de firme de distribuție sau furnizori de servicii 3PL este un aspect esențial al proceselor logistice care influențează procesele ulterioare de expediție și transport, contribuind la reducerea timpului de livrare, gestionarea inventarului și chiar controlul calității produselor expediate. De asemenea, trebuie remarcat și faptul că operațiunile eficiente de depozitare sunt definite în mare măsură și de tipul de produs depozitat: perisabil sau neperisabil, mediul de depozitare necesar etc. De aceea, soluțiile software destinate managementului depozitelor pot avea și module dedicate gestionării acestor aspecte.
Indiferent de bunurile depozitate sau transportate, firmele de distribuție și curierat au identificat soluții software care să reducă efortul și erorile personalului, să elimine risipa de materiale și să accelereze toate operațiunile impuse de livrare.
Nevoile în continuă schimbare ale societății contemporane au un impact clar asupra modului în care firmele își administrează procesele interne pentru a obține rezultate satisfăcătoare atât la nivel intern, cât și la nivel extern, pentru clienți. De la optimizarea rutelor de livrare până la trimiterea notificărilor, automatizarea proceselor a devenit o parte integrantă a activității firmelor de curierat de care vor beneficia atât ele, cât și clienții lor și în 2022.