Guvernul a decis: Putem face plajă pe prosop în cadrul spațiilor amenajate cu șezlonguri

Dacă plănuiești să mergi la mare în această vară, poți să te bucuri așa cum se cuvine de zilele însorite și nisipul cald. Guvernul a decis ca se poate face plajă și pe prosop, ceea ce înseamnă că turiștii nu vor mai fi nevoiți să închirieze șezlonguri, decât dacă își doresc acest lucru în mod special. Inițial se stabilise ca pe plajele de pe litoralul românesc să fie folosite doar șezlonguri, plasate la o distanță de 2 metri între ele, pentru a respecta restricțiile impuse în scopul prevenirii răspândirii noului coronavirus.

Spații disponibile în fiecare stațiune

Indiferent în ce zonă a litoralului alegi să-ți petreci vacanța, nu trebuie decât să-ți achiziționezi câteva prosoape de plajă de la Auchan și să te așezi la malul mării. Știm cu toții că mulți dintre cei care ajung pe litoral vor să facă plajă direct pe nisip, într-un cadru natural, și să fie cât mai aproape de apă, pentru a simți briza mării. Ani la rând, plajele din țara noastră au fost pline de șezlonguri, iar turiștii nu-și puteau organiza zona de plajă și nici nu se bucurau de libertate. Situația s-a schimbat relativ recent, după ce autoritățile i-au obligat pe administratorii plajelor amenajate să asigure și o suprafață destinată atât șezlongurilor, cât și turiștilor cu accesorii proprii.

În condițiile apariției epidemiei de coronavirus, hotărârea inițială a Comitetului pentru Situații de Urgență viza reîntoarcerea la perioadele în care kilometri întregi de nisip erau ocupate de paturi cu saltele, baldachine și șezlonguri, pe plajele amenajate. Deoarece acest lucru îi dezavantaja enorm pe cei care își doreau să stea cât mai liber la marginea mării, Guvernul a decis ulterior să fie folosite și prosoape în cadrul spațiilor amenajate cu șezlonguri.

Mai multă libertate, aceleași restricții

Totuși, chiar dacă este permis accesul pe plajă și persoanelor care nu sunt, practic, în cadrul zonelor amenajate cu șezlonguri, este necesar să fie respectate aceleași reguli de distanțare socială ca și pentru cei care folosesc șezlonguri. Așadar, chiar dacă un turist merge cu prosop sau cearșaf la malul mării, trebuie să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri față de alte persoane din jurul său. În acest fel, interacțiunea va fi limitată, așa că nu ne putem aștepta să mai vedem pe litoralul românesc aceeași aglomerație ca în anii trecuți.

Pentru a pune în acord aceste prevederi cu reglementările legale care oferă acces liber pe plajă și persoanelor care nu vor să-și închiriere un șezlong, a fost adoptată modificare anexei 3 la Hotărârea 394/2020. Fiecare poate sta unde vrea, există posibilitatea de-a folosi o umbrelă de soare ori alte accesorii necesare, însă respectând distanțarea socială. În Mamaia, plajele au fost extinse cu mai bine de 100 de metri, în urma unui proiect cu fonduri europene. Potrivit legii, pe noua porțiune de plajă a fost interzisă orice activitate care aduce profit, timp de 5 ani, iar cum perioada încă nu a ajuns la final, turiștii se pot bucura în voie de această zonă liberă. În anii trecuți, mulți dintre cei care ajungeau pe litoralul românesc erau constrânși să-și achiziționeze un șezlong pentru a face plajă. Situația nu era una confortabilă, mai ales pentru familiile numeroase sau cu copii, care nu-și petreceau întreaga zi la malul mării și pierdeau dreptul la scaunul din plastic închiriat, atunci când plecau de pe plajă.

Chiar și în condițiile epidemiei de coronavirus, Guvernul a decis că putem face plajă pe prosop în zonele amenajate special cu șezlonguri, respectând regulile impuse. Astfel, toți turiștii care ajung la malul mării își pot petrece zilele de vacanță așa cum își doresc, aproape de apă și într-un cadru cât mai natural.

loading...
loading...