Gripa: cum poate fi prevenită

Toamna s-a instalat deja, și, pe lângă multitudinea de culori frumoase, a adus, la pachet, și aspecte neplăcute. Unul dintre acestea: gripa. De aceea, pentru că mai e doar un pas până la sezonul gripal, nu ar fi rău să cunoști modalitățile de prevenire a gripei. Citește, în continuare, și vei vedea cum te poți feri de această afecțiune și, mai ales, află mai multe despre cum tratezi gripa.

Ce este gripa?

Gripa este o patologie contagioasă a căilor respiratorii, provocată de infecția cu virusurile gripale. Există două tipuri de virusuri gripale-tip A și tip B-, ele fiind responsabile de epidemiile anuale de gripă.

Simptomele gripei variază în intensitate și pot fi: ușoare, moderate sau severe. Persoanele în vârstă, copiii și pacienții cu patologii respiratorii sau cardiace cronice, au risc sporit de a dezvolta o formă severă de gripă ce poate necesita spitalizare. Uneori, se poate ajunge chiar și la deces.

Cum se poate preveni gripa?

Vaccinează-te antigripal!

Cea mai eficientă metodă de prevenire a infecției cu virusurile gripale este vaccinarea. Prin expunerea la vaccin, organismul dezvoltă anticorpi împotriva virusurilor gripale și va fi capabil să lupte eficient, dacă va intra în contact cu acestea. Vaccinarea antigripală protejează organismul de patru tulpini ale virusurilor gripale alese pe baza celei mai probabile evoluții a acestora, de la un sezon gripal la altul. Este ideal ca toate persoanele mai mari de 6 luni să fie vaccinate antigripal până la sfârșitul lunii octombrie, pentru a permite organismului să dezvolte imunitate înainte ca virusul să înceapă să circule în comunitate. Categoriile de pacienți aflate la risc de a dezvolta o formă severă și care au prioritate în vaccinare sunt:

 • Copiii;
 • Femeile însărcinate;
 • Vârstnicii;
 • Pacienții cu patologii respiratorii, cardiace sau diabet.

Respectă regulile de igienă!

 • Evită contactul cu persoanele bolnave.
 • Dacă nu te simți bine, rămâi acasă și evită să intri în contact cu alte persoane.
 • Atunci când strănuți sau tușești, acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință sau cu mâna îndoită (cotul).
 • Spală-te frecvent pe mâini, cu apă și săpun. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, dezinfectează-ți mâinile cu o soluție pe bază de alcool.
 • Evită să intri în contact cu suprafețele atinse de mulți oameni
 • Încearcă să nu îți atingi fața cu mâinile neigienizate.

Cum se tratează gripa?

Dacă dezvolți simptome sugestive pentru infecția cu virusul gripal, ia legătura cu medicul de familie. În urma consultului medical și a efectuării unor analize, el va decide dacă este vorba de gripă sau despre o altă infecție respiratorie. Tratamentul etiologic antiviral scurtează durata bolii și scade intensitatea simptomelor, însă, este eficient doar dacă este administrat în primele două zile de la debut.

Tratamentul simptomatic are ca scop ameliorarea simptomelor și poate consta în:

 • Antipiretice, pentru scăderea febrei;
 • Antialgice, pentru ameliorarea durerilor de cap sau musculare;
 • Antitusive, pentru calmarea tusei;
 • Descongestionante nazale, pentru desfundarea nasului.

În concluzie, gripa este o infecție respiratorie contagioasă ce poate pune probleme importante de sănătate pentru anumite categorii de pacienți. Respectarea regulilor de igienă și vaccinarea antigripală sunt acțiuni importante ce trebuie urmate pentru a preveni contractarea virusului și răspândirea gripei în comunitate.

Surse informative

Preventive Steps. 25 Sept. 2020, www.cdc.gov/flu/prevent/prevention.htm.

loading...
loading...