Evenimentele cele mai importante din viața fiecăruia sunt întotdeauna împachetate în albume foto, în rame cu imagini haioase și în portrete care arată fericire și împlinire. Cei care pun cel mai mare preț pe amintiri sunt cei care le și creează, adică oamenii din spatele camerelor. Un fotograf de evenimente trăiește la unison emoția, bucuria și fericirea personajelor din cadrele pe care le surprinde. Fotografia perfectă îmbină întotdeauna talentul, pasiunea, experientă și creativitatea artistului.
Un fotograf profesionist este conștient că nu știe niciodată totul, că învață în fiecare zi, cu fiecare eveniment nou la care participă și pe care îl surprinde în fotografii devenite amintiri de-o viață. George Brailoiu, specialist în arta fotografiei, cu o experiență de mai bine de 7 ani povestește cum e să faci meserie din pasiunea pe care o ai.
Cum arată o zi din viața unui fotograf?
L-am întrebat pe George Brăiloiu cum arată o zi din viața sa de fotograf, atât atunci când se află în mijlocul acțiunii, adică printre oameni, cu o cameră foto în mână, dar și când se retrage în studio, printre obiective, trepied și alte accesorii conexe. Ce ne-a răspuns?
Studiu, cunoaștere, îmbunătățiri pe partea tehnică
-În fiecare zi, în viața unui fotograf, intervin noi provocări. Într-un domeniu al creației, unde imaginația stă la loc de cinste, învățătura continuă este esențială. Pentru mine, ca fotograf de evenimente, să scot maximul de cadre, lumini, detalii legate de mimică, un zâmbet care să transmită emoție sau un prim plan încărcat de simbolistica sunt esențiale. Atunci când mă aflu în studio, analizez munca, mă pun la punct cu noutățile în materie de aparatură și îmi aprofundez tehnicile de fotografiere, de cele mai multe ori, pe baza propriului material. Concret, un fotograf profesionist știe că un ochi critic îndreptat spre propria muncă este esențial pentru a face performanță.
Comunicarea cu clientul este esențială
Cât despre cea mai importantă parte, cea în care un fotograf își face, efectiv, meseria, lucrurile par să decurgă la fel. Se pregătesc echipamentele, se studiază locul (sau locurile) de desfășurare al evenimentului, se stabilește dacă e nevoie de lumină și se pun la punct toate detaliile.
Comunicarea cu clientul este esențială. Am învățat, în cei peste 7 ani de experiență, că e important să devii prietenul celor pe care îi fotografiezi. Fă schimb de idei și de impresii, cere-le părerea, oferă-le sugestii. Află-le dorințele și ține seama de ele! Am realizat în timp, după sute de evenimente la care am luat parte, cât este de important ca oamenii să se simtă în largul lor în preajma fotografului. Dacă mergi la o nuntă, câștigă încrederea mirilor și fă-i să realizeze că este momentul lor și că pot face orice le trece prin minte, chiar și în fața aparatului de fotografiat.
George Brăiloiu: 3 sfaturi pentru fotografia de nuntă
Pentru că George Brăiloiu a pomenit de nuntă, unul dintre cele mai populare evenimente și, poate, cel mai important din viața cuiva, l-am întrebat ce are special fotografia de nuntă și cum se asigură că surprinde cadrele perfecte. Iată ce sfaturi a oferit celor aflați la început de drum:
Fii prietenul mirilor
Prima regulă în fotografia de nuntă este să-I determine pe miri să se simtă în largul lor în fața aparatului de fotografiat, respectiv a ta. Comunicarea stă la baza acestei relații care se va crea pe moment, dar care este esențială atât pentru experiența lor, cât și pentru tine, ca fotograf profesionist. Oferă-le sugestii și sfaturi, găsește rapid soluții pentru eventuale probleme și ține cont de dorințele lor.
Variază cadrele fotografiilor de nuntă
Folosește-te de cadre variate, de la prim-planuri, până la fotografii de detaliu. Surprinde amănunte specifice nunții și nu uita să fii la curent cu felul în care se desfășoară evenimentul. Fotograful trebuie să știe cu precizie orele planificate, precum și locurile în care va avea lor nunta, atât ziua, cât și la petrecerea de seară.
O fotografie bună nu are nevoie de prea multe retușuri
Când știi că fotografiile tale sunt reușite? Atunci când le vezi direct pe cameră și te declari mulțumit. O imagine bună va avea nevoie de foarte puțină muncă în ceea ce privește postprocesarea. Deși este un procedeu des folosit în arta fotografiei de evenimente și îl poți folosi pentru a-ți perfecționa imaginile, asigură-te că ai făcut o treabă bună încă de la început.
În plus, experimentează! Experiența în fotografie vine o dată cu exercițiul. Cu cât exersezi mai mult, cu atât ai șanse mai mari să-ți afli limitele și să reușești să treci peste ele!