EUROPA SUB TEROARE

Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Franța, pe cea mai aglomerata arteră din Paris, în ciuda măsurilor de securitate severe, teroriștii lovesc din nou. Îndrăzneala lor și ineficiența organelor de securitate răspândesc teroarea în capitalele bătrânului continent.

Madrid-Ankara-Bruxelles-Londra-Paris. Acestea sunt orașele europene care au fost atacate de terorişti în ultimii ani. La Londra și Paris adepții Statului Islamic au demonstrat că și în zone care ar trebui să fie cel mai bine păzite (Big Ben și Champs-Elysees), pot ataca fără probleme. Mai mult, au dat un mesaj foarte serios, atacând și omorând, atât la Londra, cât și la Paris, lucrători din forțele de ordine, polițiști. S-a ajuns la o situaţie foarte gravă, pentru că dacă în atâtea capitale ale Europei teroriştii au reuşit să-şi pună în aplicare planurile, este limpede că securitatea locuitorilor este foarte serios ameninţată. Organizaţiile teroriste şi-au întins tentaculele în toate oraşele importante ale bătrânului continent şi nu au niciun fel de ezitare sau remuşcare atunci când e vorba de uciderea unor oameni nevinovaţi.

champs-el

Toată lumea se întreabă unde va avea loc următoarea lovitură a teroriştilor. Răspunsul e destul de limpede şi, în acelaşi timp, înfricoşător. Pot lovi oriunde, pentru că serviciile de securitate din ţările civilizate sunt destul de permisive, prin aeroporturile şi gările europene poate trece oricine, cu orice fel de geamantan sau ruscac, fără teama că ar putea fi controlat sau oprit pentru a se legitima. Civilizaţia, ospitalitatea şi atitudinea relaxată sunt foarte importante, dar ele sunt privite ca slăbiciuni şi folosite ca oportunităţi de cei care pun la cale atentate teroriste. Că vrem sau nu vrem, Europa este la un moment de cotitură în existenţa sa, pentru că (să nu fim naivi), aceste atentate vor continua, şi adepţii Isis pot transforma harta continentului nostru într-un câmp al terorii.

Pericolul este foarte mare și pe plan politic, pentru că foarte mulţi locuitori ai Europei vor fi convinşi să voteze partidele de sorginte fascistă, care promit că vor curăţa oraşele de emigranţi, mai ales de cei cu origini musulmane. Cetăţenii Europei, speriaţi de seriile de atentate parcă fără sfârşit, disperaţi de pierderea celor dragi în urma unor astfel de lovituri ale teroriştilor, cer dreptate. Cum să le combaţi argumentele, pentru că dacă ai pierdut o rudă sau un prieten în aceste teribile evenimente, este greu să mai asculţi promisiunile unui politican moderat, care îndeamnă la calm şi răbdare.

untitled

Impresia generală este că Europa nu are mijloacele necesare să întrerupă răspândirea terorii în oraşele sale. Întrebarea locuitorilor europeni este clară: ce fac forţele de ordine pentru a asigura liniştea cetăţenilor? De ce sunt cheltuiți atâția bani pentru serviciile secrete, pentru structurile de informații, din moment ce aceste organizații nu pot garanta securitatea locuitorilor? Din păcate, suntem nevoiți să admitem o realitate foarte sumbră: dacă teroriștii își permit să atace zone din Londra și Paris atât de bine păzite, mai mult, să împuște polițiști, este clar că viitorul europenilor este în mare pericol.

Cristian Huluban

loading...
loading...