Energie verde: Ce avize sunt necesare pentru folosirea panourilor solare

Accentul pus pe energia verde în ultimii ani a condus la dezvoltarea tehnologiilor care stau la baza funcționării panourilor solare. Dacă vrei să îți montezi un astfel de sistem de panouri solare, venim în întâmpinarea ta cu informații importante despre etapele pe care ar trebui să le ai în vedere și despre avizele pe care trebuie să le obții. 

Ce sunt panourile solare?

Panourile solare sunt sisteme de captare a energiei solare, ce urmează să treacă mai apoi prin procese tehnologice, astfel încât să fie transformată în energie termică. Cele mai cunoscute panourile solare sunt panourile fotovoltaice, care sunt alcătuite din celule solare care absorb particulele de lumină. Panourile solare sunt folosite pentru a alimenta o gamă amplă de clădiri, pornind de la clădiri individuale la ansambluri rezidențiale sau chiar clădiri industriale. 

Practic, eficiența acestor panouri este dovedită de-a lungul timpului, rezultatele folosirii acestor soluții fiind cu adevărat benefice și total sustenabile. Creșterea în ceea ce privește folosirea panourilor solare în ultimul an este de peste 60% față de anii precedenți, lucru care înseamnă că beneficiarii își doresc să utilizeze aceste surse alternative de producere și distribuție a energiei. 

Ce avize îți sunt necesare pentru folosirea panourilor solare?

Pentru a monta aceste sisteme este nevoie de obținerea unor avize speciale, însă nu ai nevoie de autorizație pentru tot ce ține de lucrările de construire. Nu va mai trebui să obții o autorizație în acest sens, deoarece obligativitatea autorizării a fost eliminată în iunie 2019. Totuși, rămân în discuție câteva avize de care ai nevoie pentru a monta aceste panouri, iar acestea sunt următoarele:

Avizul ISU

Acest aviz este eliberat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență și are în vedere clasificarea folosirii panourilor ca fiind sigură. Atenție, însă, acest aviz este emis în termen de minim 30 de zile chiar de către autoritatea menționată.

Avizul de salubritate

Pentru a putea primi acest aviz este nevoie să plătești o taxă specială la primăria de care aparții, pentru ca mai apoi firma de salubritate locală să emită în termen de 15 zile avizul necesar.

Avizul tehnic de racordare

Din nou va fi nevoie să plătești o taxă în cuantum de circa 50 de lei, pe care o vei achita către firma de distribuție electrică.

Certificatul de racordare la rețeaua electrică

Este un document care atestă racordarea la rețeaua electrică, iar acesta se emite în circa 30 de zile. Nu va trebui să plătești pentru acest document, eliberarea sa fiind gratuită. 

Licența de producere și acreditarea de producere a energiei electrice

Aceste două documente sunt emise de către ANRE, adică de către Autoritatea Națională de reglementare în domeniul energiei. Primul document se emite în termen de 60 de zile, iar pentru cel de-al doilea sunt necesare 30 de zile. 

De ce sunt importante panourile solare?

Dincolo de orice aspect, este important de menționat faptul că panourile solare ne oferă posibilitatea de a economisi energia electrică, apelând la energia venită de la soare. Aceste surse alternative de energie ajută foarte mult pentru că nu sunt poluante și nu produc daune asupra mediului înconjurător. Fără emisii poluante și în deplină siguranță în ceea ce privește sănătatea umană, panourile solare au început să fie din ce în ce mai cunoscute și mai utilizate în toată lumea.

Un alt avantaj al panourilor solare constă în faptul că sunt economice și reprezintă investiții care se amortizează rapid în timp, fără să mai fie nevoie și de alte cheltuieli. Odată obținute avizele, poți merge mai departe în vederea instalării panourilor, astfel încât să poți beneficia de confortul mult visat.

loading...
loading...