E VINOVAT CÂINELE AGRESIV, SAU STĂPÂNUL SĂU?

Se știe că există câteva rase de câini care fac parte dintr-o categorie considerată agresivă. Mai sunt cunoscuți ca și câini de luptă. Din moment ce este clar acest lucru, ce îi face pe unii oameni să cumpere astfel de exemplare? Oricât l-ai antrena pe un câine din această categorie, sau câte ședințe de drasaj faci cu ei, la un moment dat există riscul ca ceva să-l irite, și atunci reacționează cu o agresivitate ieșită din comun. Se înmulțesc cazurile în care oamenii sunt atacați de acești câini, imaginile surprinse în centrul Iașiului, zilele trecute, șocând pe toți cei care le-au văzut.

O tânără a fost pur și simplu sfâșiată de doi câini extrem de agresivi, care ulterior au mai trimis în spital alți trei oameni, cu răni serioase. În pofida pericolului pe care câinii de luptă îl reprezintă chiar și pentru familiile celor care îi cumpără, saiturile de specialitate sunt pline cu anunțuri ale celor care vor să vândă sau să cumpere un astfel de exemplar. Specialiștii o spun răspicat, nu oricine poate cumpăra un câine de luptă, și de aici încep problemele reale.

Se găsește un șmecheraș de cartier, care probabil are niște frustrări și nu poate impune respect (sau teamă) celor din jur, și se gândește că ar trebui să încerce alte metode. Își cumpără un câine de luptă și începe să defileze cu el, fericit că acum poate stârni admirația celor din anturajul său. Bineînțeles că habar nu are cum să-l potolească pe câine, atunci când acesta dă semne de agresivitate, sau când atacă oamenii. La incidentul de la Iași era vorba de o femeie în vârstă, care nu numai că nu putea stăpâni animalele dezlănțuite, dar le-a mai și lăsat libere. Cine este de vină, animalul sau stăpânul fără minte, care l-a lăsat singur?

c1

Cei care cumpără câini de luptă trebuie să fie ei, în primul rând, educați, atunci când au o astfel de inițiativă. Care poate deveni, așa cum s-a văzut, foarte periculoasă. Până să pretindă că vor putea educa animalul, e cale lungă, și, din păcate, legea nu este clară din acest punct de vedere. Cum s-a ajuns la situația în care unei bătrâne de 60 de ani să-i fie lăsate în grijă două animale extrem de agresive? Cîinii din această categorie nu au voie în spațiul public, doar în locuri special amenajate, obligatoriu îngrădite.

c2

Ni se spune că acești câini pot fi dresați, pot deveni foarte ascultători, dar cine îi poate stăpâni, atunci când instinctul lor de animale de luptă, crescute în acest mod, se dezlănțuie? Dacă puteau fi stăpânite, nu s-ar fi întâmplat atâtea nenorociri, nu credeți? Sau cei care au atacat oamenii au fost, fără excepție, doar câini nedresați? Să fim serioși. Câinii de luptă nu ar avea ce căuta în societate, așa ar fi normal. Este de ajuns doar un moment de iritare sau panică și acest animal poate provoca adevărate tragedii. Cei care îi aduc în societate, îi plimbă prin parcuri sau îi țin în casă sunt, după părerea mea, primii vinovați de tragediile provocate de câinii de luptă. Ce face șmecherașul de cartier atunci când el sau membrii familiei sale sunt atacați de un pittbul, amstaff sau rotweiller, adus în casă chiar de el?

Cristian Huluban

loading...
loading...