E INIESTA DE MI VIDA

Barcelona, mai mult decât un club. Iniesta, mai mult decât un fotbalist. Această relație club-jucător a dus la un contract pe viață pentru Andres, caz nemaiîntâlnit în fotbalul european.

S-a întâmplat pe 11 Iulie 2010, în Africa de Sud, la Johannesburg. Finala campionatului mondial, între Spania și Olanda. La pupitrul comentatorilor spanioli, o legendă a fotbalului, Jose Antonio Camacho, fost mare internațional, fundașul stânga al lui Real Madrid timp de 15 ani, omul care adunase și 81 de prezente în naționala Spaniei. În momentul în care Iniesta reușea să înscrie, în prelungiri, golul care a adus primul titlu mondial din istoria Spaniei, Camacho a lansat o expresie devenită celebră, urlând la microfon: Iniesta de mi vida!

img

Era în acea expresie toată admirația unui fost mare internațional față de omul care adusese titlul mondial Spaniei, dar și un omagiu față de întreaga carieră a lui Iniesta, cel care se confunda cu toate sucesele recente ale Barcelonei. Da, ați citit bine, un fost jucător al celor de la Real, omagia un catalan, trecând peste rivalitatea de multe ori dusă la extrem dintre cele două mari cluburi. O întreagă națiune se înclina în fața unuia din cei mai importanți jucători spanioli, dar care, paradoxal, nu avea nimic din atitudinea unui star, a unei vedete. Un tip mai curând cumințel, liniștit, căruia celebritatea nu i-a luat mințile, Iniesta devenise fotbalistul fără de care performanțele Barcelonei și ale naționalei iberice nu ar fi fost posibile.

iniesta-titulos-efe

Andres Iniesta a ajuns la aproape 33 de ani, și, în loc de o prelungire a contractului cu încă un sezon, eventual cu opțiune pentru încă unul, cum ar face majoritatea cluburilor, Barcelona a decis să facă un gest nemaivăzut în fotbalul european. Noul contract al lui Iniesta este pe perioadă nelimitată, clubul lăsând la aprecierea jucătorului momentul când acesta va decide să se retragă. Mai mult, Iniesta este așteptat să își continue activitatea în cadrul clubului catalan, fie ca tehnician, fie într-un post din conducerea Barcelonei. Un gest superb, dar firesc, dacă ne gândim la palmaresul lui Iniesta în culorile blau-grana: opt titluri de campion al Spaniei, patru trofee Uefa Champions League, patru Cupe ale Regelui și de trei ori campion mondial al cluburilor cu echipa catalană. La acestea se adaugă două titluri europene și un tiltu mondial cu echipa Spaniei.

televsion

Merită povestit încă un episod superb din cariera lui Iniesta, pentru a ne da seama de ce este atât de îndrăgit acest mare fotbalist. După golul marcat în finala campionatului mondial, Iniesta a dedicat reușita sa unui fost fotbalist, Dani Jarque, decedat in 2009, component al rivalei din Barcelona, Espanyol. La prima apariție pe stadionul lui Espanyol, pentru derby-ul Cataluniei, la scorul de 5-1 pentru FC Barcelona, Iniesta a fost schimbat. În acel moment, în ciuda rivalității și a scorului de pe tabelă, tot stadionul s-a ridicat în picioare pentru un standing ovation adus jucătorului de geniu, dar și omului Andres Iniesta. Poate pentru mulți, acel urlet al lui Camacho după golul marcat de Iniesta în finala cu Olanda, a fost doar rodul entuzismului de moment. Dar în acea expresie s-a adunat toată admirația unei națiuni pentru un om atât de special.

Cristian Huluban

loading...
loading...