DREPTATEA E DOAR PENTRU CEI BOGAȚI

Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a fost achitat într-un dosar de ucidere din culpă. În toamna anului 2013, politicianul a fost implicat într-un accident în urma căruia patru persoane au fost rănite. Mașina condusă de Marius Oprescu a lovit o căruță plină cu lemne, în care se aflau un bărbat, două femei și un copil. Căruțașul a fost internat, iar la trei săptămâni de la producerea accidentului a decedat la spital. Politicianul a fost acuzat de ucidere din culpă, dar instanța l-a achitat și a respins toate acțiunile civile.

Politicianul a fost acuzat și că a schimbat probele biologice care puteau dovedi faptul că era în stare de ebrietate la momentul accidentului. Fiind baron local, tot ce mișcă în județul respectiv este controlat de Măria Sa, așa că nu a fost deloc dificilă schimbarea probelor care îl incriminau. Justiția română a avut nevoie de trei ani pentru a judeca acest caz, al cărui verdict este unul simplu și clar: cauza decesului este sărăcia. Ce șanse la dreptate să aibă familia unui căruțaș amărât, în fața omului care taie și spânzură în județul Olt? Unul din medicii legiști care a anchetat cauzele decesului a fost bruscat și atenționat „să-și bage mințile în cap, să nu se creadă deștept”. Cam acesta este scenariul după care se acționează atunci când se dorește acoperirea unor fapte comise de cei bogați și puternici.

d1

Sunt destule exemple care dovedesc că justiția acționează în funcție de notorietatea celui acuzat, lăsând dreptatea la o parte. Cazurile lui Șerban Huidu sau Carmen Păunescu, soția poetului Adrian Păunescu, sunt printre cele mai elocvente în această direcție. Huidu a ucis trei oameni în timp ce încerca o depășire în zona localității Timisul de Sus, bolidul omului de televiziune spulberând Dacia în care se aflau niște oameni nevinovați. Carmen Păunescu era la volanul unui Jeep când, tot în urma unei depășiri neregulamentare, a provocat un accident soldat cu moartea a trei persoane, doi părinți și un copil. În ambele cazuri, s-au dat pedepse cu suspendare, pentru că așa funcționează justiția la noi. Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, era tot la volanul unui bolid când a provocat moartea unui căruțaș și rănirea altor trei persoane. Bolizii celor bogați, mașinile ajunse simbol pentru cei care au atins un anumit standard de viață, pare-se că le iau și mințile acestora atunci când se urcă la volan.

d3

Verdicte blânde au mai primit și „șmecherul cu Touareg”, cel care l-a șicanat pe un alt șofer, în zona Fântânii Miorița, aruncându-l de pe carosabil, sau fiul de bancher care a omorât două persoane pe Calea Floreasca, și exemplele pot continua. Halal justiție, nu? Despre durerea celor rămași fără cei dragi, văzând cum se împarte dreptatea, cui îi pasă? Cât valorează viața unui simplu căruțaș, în comparație cu prețioasa viață a unui politician? Am văzut imagini cu Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, din sala de judecată, la unul din termenele procesului în care era acuzat de ucidere din culpă. Era relaxat, știa care va fi rezultatul procesului, știa cum merg treburile în România. De la amenințările la adresa medicului legist, la schimbatul probelor biologice, toate au privite cu îngăduință de judecători, iar achitarea politicianului a venit aproape firesc. Dacă aşa se împarte dreptatea în această ţară, ne punem serioase întrebări legate de ideea de justiție, pentru că, totuşi, nu vorbim despre hoţi de buzunare, ci de indivizi care au omorât oameni nevinovați.

d4

Cristian Huluban

loading...
loading...