DRAMA UNUI MARE ACTOR

Îndrăgitul actor Valentin Uritescu luptă, de aproape 40 de ani, cu o boală teribilă. Nu s-a plâns niciodată, dar a suferit enorm când a fost nevoit să renunțe, din cauza acestei boli, la teatru, marea sa pasiune.

Cei care vin la teatru adoră actorii, uneori, în mod exagerat, considerându-i supraoameni sau zei. Cred că se exagerează grozav de mult, pentru că actoria este o meserie ca oricare alta. Are ea ceva-ceva, acolo, de pare mai cu moţ decât restul, dar aşa cum o înţeleg eu, este o meserie ca oricare alta, cu bune şi rele, cu momente care te înalţă şi altele care te coboară. Ce este însă important este să-i fii credincios atât ei, cât şi ţie însuţi.” Așa își descrie meseria Valentin Uritescu, cel care, ani de zile, a continuat să urce pe scenă, deși fusese diagnosticat cu o afecțiune foarte gravă, sindromul extrapiramidal bilateral. Sau, ca să folosim descrierea făcută chiar de îndrăgitul actor, ”nu e chiar Parkinson, dar e pe-acolo”.

17_uritescu_rzv

De 38 de ani, Valentin Uritescu încearcă să ducă o viață normală, deși pastilele pe care le ia îl fac de multe ori să nu se poată concentra, să fie confuz. Manifestările bolii, un tremur vizibil al membrelor, l-au făcut să renunțe la aparițiile pe scenă, din respect pentru meseria de actor, dar și pentru că nu vrea să stârnească mila sau compasiunea publicului. După o viață petrecută pe scenă, este teribil momentul în care te vezi nevoit să renunți la acestă pasiune, mai ales atunci când motivul este unul atât de dureros. A încercat să rămână activ, a scris câteva cărți, și chiar dacă acestea nu s-au vândut foarte bine, i-au dat ocazia de a-și povesti viața, așa cum a fost, cu bune și rele, în stilul său inconfundabil, autoironic și plin de savoare.

646x404

Îndrăgostit de locurile natale din județul Alba, unde avea o casă, livezi de pruni și câteva hectare de pădure de brad, aștepta să se întoarcă definitiv acolo, pentru a-și gasi liniștea în mijlocul naturii. Dar soarta l-a pus din nou la încercare. Fratele lui Valentin Uritescu a aflat că fiica sa de 18 ani este diagnosticată cu leucemie, iar singura ei șansă consta într-un tratament la o clinică din Paris. Când fratele său, care este profesor, i-a spus prin ce dramă trece, Valentin Uritescu a decis să vândă tot ce avea în comuna natală pentru a-și salva nepoata. După o lună de tratament, copila de 18 ani a pierdut lupta cu boala, ceea ce a constituit o nouă lovitură pentru îndrăgitul actor. Dar cel care a creat un personaj atât de pitoresc, sergentul Șaptefrați din fimul ”Noi, cei din linia întâi”, a găsit cumva puterea de a merge mai departe.

main-foto-www-zoltanlorencz-ro_1

Zilele trecute, Valentin Uritescu a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră, deși a renunțat de șapte ani să mai apară pe scenă. Este recunoașterea muncii depuse de un actor foarte talentat, dar și a unui om deosebit, care a trecut atâția ani peste problemele de sănătate pentru a-și face meseria cât mai bine. Cât timp a putut masca suferința prin care trecea, Valentin Uritescu a continuat să joace, iar când semnele bolii au devenit evidente, a decis, cu demnitate și bărbăție, că e cazul să se retragă. Chiar dacă nu mai este prezent în lumina reflectoarelor, rămâne în amintirea celor care l-au văzut jucând în atâtea piese de teatru și filme. Ar fi bine să nu-i uităm pe cei care ne-au dăruit atâtea momente de bucurie, să nu-i lăsăm singuri în suferința lor.

Multă sănătate, maestre!

Cristian Huluban

loading...
loading...