DIAN FOSSEY: DINCOLO DE CEAȚĂ, NATIONAL GEOGRAPHIC OMAGIAZĂ MOȘTENIREA RENUMITULUI PRIMATOLOG

Acela care ucide azi animale este cel

care va ucide mâine oamenii ce-i stau în cale.”

  • Dian Fossey

ÎN NOUL SERIAL DIAN FOSSEY: DINCOLO DE CEAȚĂ, NATIONAL GEOGRAPHIC OMAGIAZĂ MOȘTENIREA RENUMITULUI PRIMATOLOG,

INCLUZÂND ȘI FRAGMENTE DIN JURNALUL ACESTEIA,

CITITE DE SIGOURNEY WEAVER

Filmul cuprinde peste 40 de ore de înregistrări de arhivă rare și nevăzute anterior;

interviuri detaliate cu cei mai apropiați colegi și prieteni ai lui Fossey;

noi cercetări în cazul uciderii sale

Producător executiv este James Marsh, câștigător al premiului Oscar

Premiera pe National Geographic va fi difuzată în 3 decembrie, de la 21.00

București, 10 noiembrie 2017 — În 1967, Dian Fossey a părăsit America pentru a studia gorilele din centrul Africii, unde apoi s-a și îndrăgostit de aceste animale, dedicându-și viața luptei pentru supraviețuirea lor. A devenit un simbol internațional și un primatolog renumit. Însă, în Rwanda, ea declanșa un război. Acest război a costat-o, în cele din urmă, viața, iar uciderea ei încă nu a fost elucidată. Au trecut peste 30 de ani de la moartea misterioasă a lui Dian Fossey în 1985, iar azi, National Geographic aduce un omagiu vieții și moștenirii acestui cercetător în serialul special din trei părți, Dian Fossey: Dincolo de ceață. Filmul este povestea destinului extraordinar al acestei femei și aduce, totodată, noi perspective asupra uciderii ei și luptei pe care a dus-o pentru a salva cele mai mari primate ale planetei. Dian Fossey: Dincolo de ceață se va difuza global pe National Geographic în 171 de țări și 45 de limbi.

Preluând fragmente din scrierile lui Fossey, filmul îi permite cercetătorului pionier, în mare parte autodidact, să-și spună propria poveste, Sigourney Weaver fiind vocea care face auzite aceste gânduri. Nominalizată la Oscar și câștigătoare a premiului Golden Globe pentru portretizarea lui Dian Fossey în filmul din 1988, Gorillas in the Mist, Weaver nu putea fi mai potrivită pentru a reda gândurile și sentimentele lui Fossey. Miniserialul eveniment global oferă, totodată, acces exclusiv la peste 40 de ore de filmări rare și nemaivăzute anterior cu Fossey în timpul activităților zilnice și al studiului îndeaproape asupra gorilelor, precum și noi interviuri cu colegii și prietenii apropiați ai acesteia, între care asistentul său de cercetare, Wayne McGuire, și prietenul Sir David Attenborough.

Dian Fossey: Dincolo de ceață spune povestea vieții primatologului, de la anii singuratici ai copilăriei, perioada muncii sale în Rwanda, unde a fondat Centrul de Cercetare Karisoke, în septembrie 1967, și unde a petrecut 18 ani studiind și protejând populația de gorile de munte. Filmul vorbește despre apropiata sa prietenie cu tânăra gorilă Digit, a cărei nemiloasă mutilare și decapitare de către braconieri avea s-o afecteze enorm pe Fossey, dar și despre oamenii care au lucrat alături de ea, inclusiv fotograful National Geographic Bob Campbell, de care Dian s-a îndrăgostit, dar care avea să-i frângă inima atunci când a decis să revină în civilizație și la soția sa.

Dian Fossey a fost ucisă cu brutalitate în cabina sa din munți, în 1985. Filmul examinează ancheta din jurul acestei crime și procesul ulterior al lui Wayne McGuire, cel care a fost găsit vinovat in absentia de autoritățile rwandeze. Condamnarea lui McGuire a fost îndelung contestată de oficiali americani și de alte persoane familiarizate cu circumstanțele incidentului. Acum, pe baza accesului exclusiv la lucrurile personale ale lui Fossey, inclusiv obiecte de la locul crimei, precum și pe baza unui interviu rar cu însuși McGuire, afirmațiile sale privind propria nevinovăție par să capete mai multă crezare.

Ajungând din nou la momentul prezent, Dian Fossey: Dincolo de ceață vizitează, totodată, și trupa de gorile Pablo, în care se află și Cantsbee, botezat astfel de Fossey atunci când s-a născut. Cantsbee a fost considerat mort atunci când a dispărut mai multe luni de zile pentru ca, în ianuarie a acestui an, el să se realăture grupului de gorile. Cantsbee este cel mai vârstnic mascul de gorilă cu spate argintiu și cel mai prolific tată din zona în care trăiește. Supraviețuirea sa în anii cei mai crunți ai braconajului și în fața amenințărilor asupra habitatului său se datorează într-o măsură considerabilă lui Fossey și eforturilor sale de a proteja populația de gorile de munte din Rwanda.

James Marsh, producător executiv deținător al premiului Oscar (Man on Fire, Theory of Everything) și Tigress Productions s-au bazat pe un material bogat de arhivă, constând în filmări, fotografii, zeci de scrisori ale lui Fossey, pe colaborarea cu Dian Fossey Gorilla Fund și pe interviurile cu oamenii care au cunoscut-o cel mai bine și care-i pot spune povestea. Serialul pune în lumină descoperirile uimitoare și observațiile pe care le-a făcut Fossey de-a lungul vieții sale despre viața intimă a gorilelor și despre structura lor socială.

Dian Fossey: Dincolo de ceață este produs de Tigress, parte din Endemol Shine Group, pentru National Geographic. Producătorul executiv al Tigress Productions este Dick Colthurst, regizor este Zara Hayes și producător


# # #

Despre National Geographic Partners LLC:

National Geographic Partners LLC (NGP), companie joint-venture dintre National Geographic și 21st Century Fox, își propune să ofere publicului internațional conținut premium din domeniile știință, aventură și explorare, prin intermediul unui portofoliu inegalabil de instrumente media. NGP combină canalele de televiziune globale National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Nat Geo People, Nat Geo Mundo) cu instrumentele media și cele destinate consumatorilor ale National Geographic: revistele National Geographic, studiourile National Geographic, platormele digitale și social media, cărți, hărți, media pentru copii, activități auxiliare ce includ călătorii, experiențe globale și evenimente, vânzări, licențe și activități e-commerce. Lărgirea cunoașterii și înțelegerii lumii noastre au reprezentat obiectivul central al National Geographic timp de 128 de ani, iar acum ne angajăm să aprofundăm și mai mult, să depășim frontiere, să mergem mai departe pentru consumatorii noștri… și ajungem la peste 730 de milioane de oameni din toată lumea, în 171 de țări, în 45 de limbi, în fiecare lună. NGP alocă 27% din câștigurile sale Societății nonprofit National Geographic pentru a finanța proiecte de știință, explorare, conservare și educare. Pentru mai multe informații, vizitează www.natgeotv.com sau www.nationalgrographic.com.

Contact :

loading...
loading...