DECONTUL PENTRU AROGANȚĂ ȘI DISPREȚ

Ei, cei care ne zâmbeau superiori, din fața camerelor de filmat. Ei, cei care se credeau intangibili. Ei, niște zei la care noi, făpturile de rând, nu aveam cum să ridicăm privirea. Și a venit ziua decontului pentru Elena Udrea, cea care reprezintă imaginea fidelă a politicianului român de după 1989.

Vă amintiți acele fotografii de la Paris, cu doamnele cele mai în vogă ale politicii românești, care umblau cu genți de 5000 de Euro și defilau pe Champs Elysees, luând la rând magazinele de lux? Câți dintre noi nu au simțit atunci frustrarea sau amărăciunea în fața acelor imagini ale opulenței, afișate de doamnele ministru care făceau shopping la Paris nu din banii lor, ci din banii noștri, ai plătitorilor de impozite și taxe? După Parisul cel plin de atracții la tot pasul, iată că vine și clipa scadenței, în fața judecătorilor, undeva în Micul Paris de această dată.

unnamed

Dacă acest proces avea loc în Statele Unite, unde pedepsele nu se contopesc, stimabila Elena Udrea, blonda politicii romănești, ar fi îmbătrânit în închisoare. La fiecare apariție, Elena Udrea vine cu aceeași mască, a unei superiorități evidente față de toți cei din jur, o aroganță și un dispreț care finalmente au adus-o în fața unei sentințe cu executare de 6 ani. Deh, e greu să accepți ideea că ai fost o figură centrală a politicii românești, o vedetă la toate emisiunile de televiziune, și acum riști să petreci ani buni în spatele gratiilor.

Gala Bute, un eveniment sportiv care a fost conceput strict din rațiuni electorale, a pus pe planul doi cariera unui sportiv cu destule merite, pentru a scoate în față capacitatea organizatorică a unei doamne care a încasat șpăgi uriașe în urma acestui meci de box. Reacția celor din sală, la momentul în care Bute aducea omagiul său doamnei Udrea, a arătat clar ce imagine are protejata lui Băsescu în ochii opiniei publice. Dar huiduielile spectatorilor nu au deranjat-o pe Elena Udrea, la urma-urmei poți să încasezi cu zâmbetul pe buze și așa ceva, dacă pui în balanță sumele câștigate cu ocazia acestui eveniment. Dar să nu uităm…această gală de box reprezintă doar un firicel din seria faptelor de corupție de care s-a făcut vinovată doamna Udrea.

unnamed-2

Acum, Elena Udrea amenință cu dezvaluiri incendiare. Cu alte cuvinte, hoțul strigă hoții. Repet, deși sentința este data pentru felul în care s-a organizat Gala Bute, nu trebuie să uităm ce a reprezentat Elena Udrea. Dezmățul pe banii publici, opulența cu care s-a afișat mereu în calitate de protejată a lui Traian Băsescu, telegondolele care ne-au costat o avere, săli de sport sau Spa-uri inaugurate în sate amărâte, unde oamenii nu aveau ce mânca, toate acestea în timp ce erau taiate salariile și pensiile pe motiv de criză. Tinerii au plecat din țară pentru ca nu găseau locuri de muncă sau pentru că salariile erau mizere, în timp ce doamna ministru umbla cu genți și pantofi de mii de Euro, sfidând o țară întreagă.

unnamed-3

Chiar dacă sentința data ieri nu este definitivă, faptul că o vedem pe Elena Udrea condamnată de o instanță din România este un prilej de satisfacție pentru mulți români. Nu pentru că ne-am bucura de răul altuia, ci pentru ideea de justiție. Iată că justiția își face totuși treaba, iată că democrația își poate urma cursul firesc, iată că putem să vedem sentințe cu executare și în cazul celor care au furat această țară.

Cristian Huluban

loading...
loading...