De ce să alegi un apartament la primul etaj

Atunci când îți cauți un apartament în care să te muți, un detaliu foarte important pentru alegerea lui este etajul la care este situat. Desigur, pentru toate variantele există avantaje și dezavantaje. De pildă, dacă un apartament la ultimul etaj îți face cu ochiul pentru cum este compartimentat sau mobilat, e bine să știi că vei avea parte și de o priveliște impresionantă, mai ales dacă blocul din care face parte este cea mai înaltă clădire din zonă. Dezavantajul ar putea fi acela că vara vei fi nevoit să ții în permanență aparatul de aer condiționat deschis, mai cu seamă dacă nu există copaci care să ajungă până la înălțimea geamurilor tale, pentru a mai opri din razele fierbinți de soare. De asemenea, și iarna e posibil să ai probleme cu consumul de energie termică, mai ales dacă blocul nu este izolat, pentru că viscolul va lovi direct pereții apartamentului. Pe de altă parte, nici locuitul la parter nu ar fi cea mai bună opțiune, pentru că, în afară de faptul că iarna vei simți frigul mai tare decât oricine, vei fi foarte aproape de subsolul blocului, ceea ce înseamnă că poți avea ghinionul să împarți apartamentul cu vizitatori nepoftiți, cum ar fi gândacii.

Un etaj intermediar ar fi potrivit, pentru a nu te confrunta cu problemele amintite mai sus, însă ideal ar fi să găsești un apartament la primul etaj al clădirii. Care sunt avantajele de a locui la etajul întâi?

Te poți muta mai ușor

Atunci când semnezi actele și urmează să te muți, cu siguranță vei aduce cu tine în noua locuință piese de mobilier, haine, veselă și alte obiecte de care te folosești. Vei scăpa de chinul de a urca în brațe scări interminabile sau de a aștepta liftul după alte persoane. Etajul 1 este perfect, atunci când vrei să faci mutatul mai ușor și să termini cât mai repede cu căratul lucrurilor.

Poți ieși mai repede din casă

Fie că pleci la serviciu, mergi la cumpărături sau ieși în oraș, vei putea scurta mult timpul de așteptare în fața ușii liftului sau cel consumat pentru a coborî scările. În câteva secunde vei fi în fața blocului și vei fi pregătit de drum.

Vei plăti mai puțin

Primul etaj este cel mai ferit de căldură vara și de frig iarna. Cu siguranță plantele din fața blocului vor prelua din căldura emanată de asfaltul încins, iar soarele nu va ajunge direct în apartamentul tău, mulțumită frunzelor copacilor. Același avantaj îl vei avea și iarna, mai ales dacă blocul este racordat la rețeaua de termoficare. Caloriferele tale se vor încălzi primele din tot blocul și vor rămâne așa pentru mult timp, spre deosebire de cele de la parter. Apa caldă va urca mai ușor, iar în acest fel vei reduce mult costurile de întreținere a apartamentului.

Vei fi mai aproape de mașină sau bicicletă

După o zi grea de muncă, să urci mai multe etaje, pe scări sau cu liftul, poate fi un motiv de stres. Când vii încărcat de sacoșe de la cumpărături se repetă sentimentul de frustrare. Nu și dacă locuiești la primul etaj, pentru că în acest caz vei mai face puțini pași până la ușa apartamentului tău de la mașină sau bicicletă.

Prietenul tău pe patru picioare va fi mai fericit

Dacă ai un cățel, știi deja că acesta trebuie scos afară de mai multe ori pe zi. Fiind entuziasmat de plimbarea pe care urmează să o faceți împreună, s-ar putea să nu mai aibă răbdare să aștepte liftul, așa că va cere să coborâți pe scări. Acest lucru s-ar putea să îi dăuneze în timp, pentru că principalul motiv pentru afecțiunile de spate la căței sunt din cauză că aceștia își tasează coloana sărind sau coborând scările.

Dacă ai noroc și găsești o locuință care îți satisface nevoile în ceea ce privește organizarea, mobilierul și proximitatea față de locul tău de muncă la primul etaj al clădirii, nu mai sta pe gânduri. Bate palma cu proprietarul și bucură-te de cel mai bine poziționat apartament din tot blocul.

loading...
loading...