Boala Alzheimer este una dintre maladiile care sperie cel mai mult, din cauza implicațiilor pe care le presupune, pentru bolnav dar și pentru cei apropiați. Este vorba despre o boală degenerativă progresivă a creierului. Se manifestă prin faptul că se pierd funcțiile de cunoaștere și capacitatea intelectuală. Bolnavul ajunge în timp să aibă manifestări comportamentale nepotrivite. Vorbim așadar despre o formă de declin mental care se înregistrează la persoanele în vârstă. Ceea ce este interesant la această maladie este faptul că afectează din ce în ce mai multe persoane, în contextul în care longevitatea oamenilor a crescut considerabil ca urmare a dezvoltării medicinei și a standardelor ridicate de viață.
În aceste condiții, îngrijirea pacienților care suferă de Alzheimer este tot mai dificilă, cu atât mai mult cu cât îngrijirea presupune foarte multe aspecte, inclusiv emoționale. Oricât de dificil ar fi pentru cei care au în familie persoane afectate de maladia Alzheimer, cel mai bine pentru pacient este să fie lăsat în grija persoanelor care pot oferi o îngrijire profesionistă. Iată ce trebuie să știe cei care au în familie bolnavi de Alzheimer. Există beneficii ale internării pacientului cu Alzheimer, pentru bolnav în primul rând, dar și pentru cei apropiați.
Când trebuie oferită îngrijirea pe termen lung pentru bolnavii de Alzheimer?
Îngrijirea profesională a bolnavilor de Alzheimer ar trebui acordată atunci când boala ajunge într-un stadiu mediu sau avansat, adică atunci când:
- bolnavul necesită supraveghere continuă.
- bolnavul are nevoie de o atenție mai complexă decât îi pot oferi cei din familie la domiciliu.
- persoanele apropiate care au grijă de bolnav se confruntă cu epuizare sau chiar depresie.
- bolnavul riscă să-și pună viața în pericol.
- bolnavul locuiește singur și nu mai este posibil să aibă grijă de el, să se hrănească, să-și ia medicamentele sau să-și asigure singur o minimă protecție.
- pacienții au o stare de agitație și agresivitate fizică/verbală, tulburări psihotice, schimbări bruște de dispoziție, comportament neobișnuit care poate cuprinde dezinhibare sexuală sau incontinență urinară/de tranzit.
Un cămin pentru seniori ajută foarte mult în asemenea situații:
- se colectează informațiile necesare pentru punerea la punct a unui plan de îngrijire cât mai adecvat: istoricul bolii, date personale, situația familială, pregătire, condiții de viață. Este foarte important să se știe dacă bolnavul de Alzheimer se poate deplasa singur, dacă are nevoie de susținere și sprijin pentru a se putea deplasa și hrăni, dacă se poate spăla și îngriji singur, dacă are manifestări de agresivitate, dacă trebuie supravegheat permanent, dacă este sociabil.
- în baza acestor informații se pot identifica nevoile de bază ale pacientului: de a se hrăni, de a se odihni, de a se mișca, de a fi activ, de a socializa. În plus, pacienții sunt protejați de orice tipuri de pericole.
- se stabilește tratamentul. Boala Alzheimer nu poate fi tratată, cel puțin în prezent. Pot fi în schimb ameliorate simptomele și de asemenea se poate crește calitatea vieții pacienților. Medicii specialiști recomandă tratamente pentru îmbunătățirea stării afective, pentru diminuarea anxietății, sau a agresivității, în completarea tratamentului medicamentos prescris de medicii specialiști.
- Personalul medical de la căminul de bătrâni are expertiza și experiența de a se ocupa optim de pacienții diagnosticați cu boala Alzheimer. Îngrijirea lor presupune monitorizarea continuă, asigurarea unui grad cât mai mare de independență bolnavilor, organizarea de activități fizice și intelectuale, asigurarea nevoii de socializare și comunicare, păstrarea demnității pacienților.
- Acești pacienți au nevoie nu numai de asigurarea permanentă a asistenței medicale, dar și de consiliere (psihiatru/psiholog, asistent social, duhovnic), condiții speciale de locuit (camere perfect utilate și mobilate), asigurarea unor mese sănătoase și echilibrate, servicii, organizare evenimente (aniversări, sărbători religioase).
Aspectele de care trebuie să se țină seama atunci când se alege căminul pentru un bolnav de Alzheimer
Întotdeauna aspectul financiar este cel care contează cel mai mult. Există însă situații în care alegerea cea mai bună trebuie să țină seama de alte aspecte precum:
- serviciile medicale și asistența socială care sunt furnizate.
- calitatea umană a angajaților: blândețe, înțelegere, răbdare.
- existența cel puțin a unui medic care să se afle zilnic la centru și care verifică starea de sănătate a rezidenților.
Este necesar ca atunci când trebuie să faci o asemenea alegere, s-o faci în funcție de nevoile pacientului, iar pentru asta este nevoie să analizezi, cu grijă, toate serviciile și opțiunile pe care le ai la îndemână.