Datele personale ale clienților tăi – cum le stochezi și cum le folosești în favoarea afacerii tale?

Stocarea și managementul eficient al datelor clienților are un rol foarte important în funcționarea eficientă a companiei. O companie este divizată în mai multe departamente care colectează separat datele clienților, însă acest lucru poate duce la stocarea unor date inutile sau la luarea unor decizii incorecte. Colectarea separată a datelor poate favoriza stocarea acelorași date, unor date suplimentare nefolositoare sau o colectare incorectă a datelor. Toate acestea duc la probleme de securitate și de back-up, dar și la confuzie. 

O stocare corectă a datelor te ajută să centralizezi mai bine informațiile, să iei decizii inteligente și să asiguri un anumit nivel de securitate. Iată ce trebuie să faci pentru a stoca și gestiona eficient datele clienților tăi.

Managementul datelor clienților

Managementul datelor personale ale clienților presupune un ansamblu de acțiuni prin care informațiile despre clienți sunt colectate, stocate, organizate și utilizate. Acest lucru se referă atât la căutările de pe browser cu privire la website-ul companiei, cât și la istoricul cumpărăturilor efectuate de clienți. Toate datele despre dorințele și cumpărăturile clienților te ajută să îmbunătățești servicile oferite și să te concentrezi pe client. 

Cum stochezi datele clienților?

Cel mai bun mod de a stoca datele clienților tăi este printr-un sistem CRM. Un astfel de soft te ajută să centralizezi informațiile și să le organizezi eficient într-o singură bază de date. Astfel, eviți colectarea greșită a datelor și documentele nefolositoare. Un sistem CRM prezintă avantajul că oferă și un anumit grad de securitate și servicii de back-up. Mai mult decât atât, se asigură un flux de date constant și în timp real între departamente, astfel că se pot lua decizii corecte, care favorizează succesul afacerii. 

Un sistem de tip CRM nu asigură doar stocarea datelor, ci și o bună interacțiune a personalului cu clienții. Softul previne întârzierile și erorile prin organizarea activităților și datelor limită. 

Cum le folosești în favoarea afacerii?

Datele clienților tăi sunt foarte importante pentru buna funcționare a afacerii, dacă știi cum le poți folosi în favoarea acesteia. 

Personalizează relația cu clienții

Fiecare client are alte preferințe și obiceiuri în materie de cumpărături. De aceea, este important să interacționezi separat cu fiecare client. Utilizează funcțiile unui sistem CRM pentru stoca datele cu privire la preferințele clienților. De asemenea, în comunicarea cu clienții este indicat să te adresezi în mod direct, folosind numele și prenumele acestora, ca să asiguri o mai bună interacțiune între vânzător și client.

Oferă clienților ceea ce au nevoie

Este foarte important să te bazezi pe istoricul vânzărilor din ultimii ani. Deși poate părea inutil să te îți gestionezi afacerea folosind date din trecut, acest lucru îți poate aduce multe plusuri. Utilizează un sistem de analiză a datelor, ca să identifici produsele cele mai dorite și obiceiurile clienților. Dacă datele din trecut nu sunt digitalizate, le poți introduce într-un sistem digital care să-ți asigure o analiză a acestora.

De asemenea, este inutil să bombardezi clienții cu reclame ale unor produse pe care nu și le doresc. Este important să anticipezi nevoile acestora și să le propui produsele pe care și le-ar dori. Un sistem CRM te poate ajuta în acest sens.

Identifică clienții fideli

Clienții fideli sunt considerați clienți de bază, deoarece aduc beneficii în mod constant afacerii tale. Principiul Pareto sau regula 80/20 atestă că 80% din profit rezultă de la 20% din totalul clienților. Acești 20% reprezintă, de fapt, cumpărătorii de top, mari și medii. Un sistem CRM te ajută să identifici clienții fideli. Tot ce trebuie să faci este să te focusezi pe aceștia.

Păstrează-ți clienții

Este important să monitorizezi numărul clienților pierduți. Un sistem CRM centralizează atât clienții prezenți, cât și clienții pierduți. Compararea datelor acestora te ajută să afli eventualele cauze care duc la pierderea clienților. Astfel, poți rezolva problemele și poți evita pierderea clienților. Reducerea numărului de clienți pierduți te ajută să crești profitul considerabil.

În concluzie, datele personale ale clienților trebuie stocate într-un mod organizat, într-un soft de tip CRM, astfel încât acestea să aducă beneficii reale afacerii tale. 

 

loading...
loading...