A venit momentul să transformi o casă în „acasă”? Ei bine, investiția într-o locuință este un pas destul de important, așa că trebuie să te pregătești foarte bine înainte de a lua o decizie. O informare temeinică te poate scuti de foarte multe neplăceri atât în ceea ce privește partea financiară cât și legate de construcția în sine sau de documentele necesare pentru cumpărare. Uneori, implicarea emoțională ori dorința asiduă de a avea o locuință te pot face să depășești barierele raționalului și să achiziționezi o casă nepotrivită pentru tine și familia ta. Așadar, descoperă mai departe cum trebuie să te pregătești dacă urmează să faci o investiție imobiliară.
Stabilește tipul de locuință dorit
Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci atunci când te gândești să-ți achiziționezi o casă este să te gândești cum va arăta viitoarea ta locuință. Vrei o construcție nouă sau o casă mai veche, câte camere să aibă și cum să fie compartimentată, îți dorești o locuință simplă sau una pe mai multe niveluri? Astfel de detalii te pot ajuta să-ți restrângi căutările și să îți îndrepți atenția doar asupra imobilelor care se apropie cât mai mult de nevoile tale.
Verifică dacă te încadrezi în bugetul stabilit
Odată ce ai stabilit ce tip de casă intenționezi să achiziționezi, este important să vezi și care sunt posibilitățile tale financiare. Prin urmare, încearcă să afli care este prețul maxim pe care ți-l poți permite pentru locuința visurilor tale. În cazul în care vrei să accesezi un credit imobiliar, ar fi indicat să știi care sunt condițiile de creditare înainte de a căuta o casă. Este esențial să cunoști rata dobânzii, valoarea lunară a ratelor, gradul de îndatorare acceptat, timpul de acordare a împrumutului sau documentele necesare pentru contractarea creditului. De asemenea, ia în considerare banii pentru avans și mergi pe o preaprobare a împrumutului ca să te asiguri că nu vei avea niciun fel de surprize odată ce ai găsit o casă perfectă pentru tine.
Analizează mai multe oferte imobiliare
Ca să-ți formezi o opinie cu privire la ceea ce îți oferă piața imobiliară este esențial să analizezi cât mai multe proprietăți. Uneori, ceea ce vezi în anunțurile de vânzare nu corespunde cu realitatea, așa că nu te grăbi să plătești un avans pe ceva foarte atrăgător. Încearcă să filtrezi informațiile prezentate și să compari ofertele imobiliare sau să apelezi la o agenție specializată ca să te asiguri că prețurile, fotografiile și casele care îți atrag atenția sunt reale. Mai departe, odată ce ai selectat câteva locuințe care corespund nevoilor și preferințelor tale, poți merge la vizionări.
Încearcă să fii cât mai bine informat
Ca să fii pe deplin pregătit pentru achiziția unei case este necesar să cunoști cât mai multe detalii referitoare la procesul de vânzare-cumpărare a unui imobil. În acest sens, ai grijă să înveți câte ceva despre modul de inspectare ca să poți să-i atragi atenția vânzătorului despre detaliile tehnice și estetice. Informează-te care sunt actele pe care trebuie să le dețină proprietarul, de ce sunt importante cartea funciară sau certificatul energetic și cum poate fi dovedită plata impozitelor și a datoriilor ca să te asiguri că nu vei prelua o casă cu restanțe. De asemenea, ia în considerare taxele notariale pe care trebuie să le plătești, comisioanele agenției imobiliare, dacă este cazul, ori alte costuri după vânzare.
Mai devreme sau mai târziu, vine un moment în care fiecare persoană își dorește să-și achiziționeze propria locuință. Procesul însă nu este unul simplu și necesită o pregătirea atentă ca să poți face o investiție corectă. Așadar, înainte de orice, ai grijă să știi ce vrei să cumperi, care este bugetul tău și ce acte presupune cumpărarea unei case.