În orice instituție medicală, personalul trebuie să respecte anumite reguli clare cu privire la uniforma de lucru. Majoritatea unităților au propriile coduri vestimentare pentru angajații lor, iar legislația muncii impune utilizarea unor echipamente și halate medicale de cea mai bună calitate, pentru a evita transmiterea microbilor de la pacienți la doctori și asistente sau între pacienți. Cu toate că regulile diferă în funcție de specialitățile medicale, în linii mari protocolul ținutei este asemănător, pentru că are ca scop scăderea riscului de contaminare.
Ce include echipamentul de protecție
Funcția de bază a echipamentului medical este aceea de a preveni răspândirea virusurilor sau bacteriilor. Uniformele includ halate medicale de unică folosință și refolosibile, mască de protecție facială, pentru a preveni pătrunderea germenilor, bonetă pentru a proteja părul, ochelari de protecție necesari în cazul intervențiilor chirurgicale, mănuși pentru împiedicarea transmiterii microbilor și încălțăminte adecvată, peste care se pun botoși de unică folosință.
Alegerea echipamentului potrivit
Nu este necesar ca toate elementele care compun un costum medical să fie purtate în orice situație. Uneori, uniformele complete sunt indicate numai pentru anumite secții, în timp ce altele impun doar utilizarea unui halat. Tipul de expunere are un rol important în alegerea echipamentului medical adecvat. De exemplu, pentru a preveni anumite tipuri de infecții poate fi necesară doar o mască, însă sunt și cazuri când se solicită mănuși și halat.
Cu siguranță, atunci când i se recoltează analize de sânge unui pacient este nevoie de o uniformă diferită față de momentul în care i se completează o fișă cu antecedentele medicale. Totuși, indiferent de starea pacienților, se aplică precauții standard, care includ purtarea măștii, a mănușilor și halatului dacă se lucrează cu sânge ori alte probe biologice.
De regulă, unitățile medicale plasează pacienții în funcție de diferite tipuri de infecții și folosesc anumite semnalizări, pentru a indica ce echipament trebuie purtat înainte de a intra în spațiul respectiv.
Dacă un pacient are o boală provocată de un agent patogen care se transmite prin aer, la distanțe mari, cum este de pildă tuberculoza sau rujeola, atunci personalul medical trebuie să utilizeze mască de protecție, halat și mănuși. Transmiterea aeriană se realizează prin intermediul particulelor mici, care transportă microbii pe o distanță mai mare de 2 metri de la sursă.
Utilizarea corectă a echipamentului de protecție
Cu toate că utilizarea costumelor medicale poate părea destul de simplă, mulți dintre angajații din domeniul medical nu folosesc corect echipamentul de protecție. De pildă, atunci când se utilizează uniforma, este important ca medicul sau asistenta să își pună în primul rând halatul, apoi masca de protecție facială, ochelarii, dacă este cazul și abia la final mănușile. Echipamentul trebuie îndepărtat imediat după contactul cu pacientul, de preferat într-o cameră specială. Se recomandă în primă fază scoaterea mănușilor, apoi a ochelarilor, măștii faciale și a halatului.
Microbii se pot transmite cu ușurință într-o clinică sau într-un spital. Halatele și accesoriile dedicate angajaților sunt obligatorii pentru a reduce riscul de transmitere a germenilor. De aceea, pentru a proteja sănătatea pacienților, medicilor și asistentelor, trebuie folosite echipamente de protecție de cea mai bună calitate.