Cum te ajută sporturile de contact să devii mult mai disciplinat?

În sporturile de contact nu se poate vorbi de performanță fără disciplină, iar acesta este primul lucru pe care trebuie să-l învețe un sportiv care dorește să obțină rezultate. Disciplina este însă o calitate necesară și celor care practică sporturi de contact la nivel de amatori, fără a dori în mod special să facă performanță. Indiferent că vorbim de profesioniști sau amatori, fiecare sportiv care a ales acest drum are un obiectiv bine definit, care nu poate fi atins fără un anumit comportament responsabil.

Acesta se formează în timp, cu cât sportivul este mai bine concentrat pe obiectivul pe care și l-a stabilit, iar din acest punct de vedere putem vorbi de un alt mare beneficiu pe care îl au sporturile de contact în dezvoltarea personală. Cum ajungi să fii o persoană mai disciplinată prin practicarea unui sport de contact îți explicăm în rândurile de mai jos.

Respectarea programului de antrenament

În orice sport, este total greșit să te antrenezi pe cont propriu, doar după sfaturile citite pe internet sau din ce ai auzit de la cei din jur. Ai nevoie de îndrumarea unui antrenor, care să-ți stabilească un program clar de pregătire, pe care să-l respecți cu strictețe.

Această conduită impune disciplină, și chiar dacă la început și se va părea dificil, respectarea programului de antrenament va deveni o obișnuință, ceea ce înseamnă și că ai devenit mai responsabil și mai disciplinat.

Întreținerea echipamentului

În sportul de contact, echipamentul este foarte important, are rolul de-a te ajuta să lupți în ring, dar și de-a te proteja de loviturile puternice ale adversarului. Pentru a beneficia de aceste două atribuții principale, sportivul trebuie să aibă grijă de echipamentul de antrenament și de cel cu care intră în ring. Fiecare piesă necesită o anumită rutină pe care orice sportiv o deprinde și și-o însușește, învățând astfel să aibă grijă de lucrurile personale. Spre exemplu, o pereche de mănuși MMA de cea mai bună calitate trebuie curățate după fiecare antrenament, și păstrate într-un loc aerisit, departe de umezeală sau de surse puternice de căldură.

Respectul acordat adversarului

Adversarul nu trebuie privit ca un dușman, ci mai degrabă ca un partener, căruia să-i acorzi întotdeauna respect, indiferent dacă este mult sub valoarea ta. Învățând să își respecte adversarii, sportivii se disciplinează și nu mai reacționează instinctual, iar acest lucru îi ajută și în viața de zi cu zi, nu doar în meciurile din ring.

Managementul timpului

Atunci când practici un sport de contact trebuie să înveți și cum să-ți gestionezi mai bine timpul, pentru a include în programul zilnic orele de antrenament și celelalte activități curente. Odată ce te apuci de un astfel de sport, rutina ta zilnică se va modifica, apar noi priorități și noi activități cu care trebuie să te obișnuiești.  Asigurarea unui mai bun management al timpului și respectarea cu strictețe a programului de pregătire și a orelor de odihnă vor face din tine o persoană mai disciplinată, cu un stil de viață mai ordonat.

Trecerea la un stil de viață mai sănătos

Stilul de viață este un alt element care influențează decisiv pregătirea și performanțele unui sportiv. Degeaba tragi de tine la antrenamente, dacă de la sală te oprești direct la fast-food, apoi stai până dimineață la bere cu prietenii. Nici weekendurile petrecute pe canapea nu sunt benefice pentru un sportiv, nici toate celelalte „plăceri vinovate” ale vieții. Se impune astfel și o disciplină în ceea ce privește schimbarea stilului de viață, prin adoptarea unei alimentații sănătoase, respectarea unui program strict de odihnă și multă mișcare făcută în afara orelor de antrenament.

Aceste schimbări nu apar peste noapte, însă cu timpul vor fi observate cu ușurință de către cei din jur, iar la un moment dat vei realiza că ai devenit o persoană mult mai disciplinată decât erai înainte, ceea ce înseamnă o schimbare în bine.

 

 

 

 

 

 

loading...
loading...