Cum se face prelucrarea lemnului

Prelucrarea lemnului nu este un procedeu simplu. De la alegerea lemnelor potrivite pentru prelucrare, până la uscare și depozitare, șlefuire, tăiere, rindeluire și chiar și înșurubare, lemnul necesită grijă și atenție și, mai ales, sculele potrivite.

Drumul lemnului de la buștean la produs finit este complex și diferă între tipurile de lemne folosite.

1.Alege lemnul potrivit

Primul pas este alegerea lemnului potrivit. De obicei, lemnele se aleg în funcție de obiectul care trebuie obținut, fiind alese lemne de dimensiuni similare cu cele ale produselor dorite.

De asemenea, perioada de tăiere este importantă, mai ales atunci când vorbim despre foioase. Iarna seva se retrage în rădăcinile copacilor, uscarea lor după tăiere fiind mult mai rapidă. Desigur, acest lucru are și un dezavantaj, pentru că în anotimpul rece tractarea lemnelor din pădure, este mai dificilă.

2.Analizează structura

Trebuie să folosești lemnele în funcție de structura lor și de produsul finit. Nu toate lemnele sunt potrivite pentru orice tip de proiect. De exemplu, partea interioară a lemnului este potrivită pentru mobilă, în timp ce partea exterioară nu este adecvată.

Pentru stâlpi în anumite structuri, se recomandă lemnul de la baza arborelui, deoarece acesta este mai dens decât în restul trunchiului.

Pe de altă parte, rădăcinile sunt mai dense și mai rezistente, pentru că au fibre în toate direcțiile. Acest lucru le face potrivite pentru sculpturi, piese de mobilier  inedite sau balustrade.

3.Usucă lemnul

Umiditatea trebuie coborâtă într-un ritm cât mai lent. Dacă scazi brusc umiditatea, riști ca apa din interiorul lemnului să fie extrasă mult mai greu.

Prin uscare, lemnul se transformă dimensional, iar uscarea excesivă a acestuia nu este benefică.

4.Depozitează lemnul

Trebuie să ai grijă la depozitarea lemnului, pentru că tendința acestuia este de-a se strâmba. Din această cauză trebuie să alegi atent spațiul de depozitare, să observi umiditatea locului și poziționarea bucăților de lemn.

5.Sculele necesare pentru prelucrare

După ce lemnele sunt prelucrate în mod corespunzător, poți să te apuci de lucru, în funcție de proiectele stabilite. Pentru a lucra cu lemnul ai nevoie de câteva utilaje pentru prelucrarea lemnului .

  • Bormașină – utilă indiferent de tipul de prelucrare. Dispune de funcții de înșurubare, găurire, frezare, periere, șlefuire sau ciocan percutor.
  • Mașină de șlefuit – poți să alegi una potrivită pentru proiectele tale. Mașinile cu bandă sunt recomandate pentru suprafețe mari și sunt utile pentru pregătirea lemnului înainte de lăcuire sau vopsire. Mașinile orbitale sunt folosite pentru suprafețele curbate și au discuri care se pliază. Mașinile alternative se folosesc pentru o șlefuire fină, iar cele cu vibrații se folosesc în lucrări foarte fine.
  • Banzic – ideal în lucrul cu bușteni, ajută la transformarea acestora în scânduri. Fiind portabil, cu ajutorul roților, acesta poate fi mutat acolo unde este nevoie, fără a transporta lemnele spre el.
  • Strung – pentru lucrări mai mici, strungul este scula potrivită. Se pot realiza piese cu detalii neregulate sau curbe. Îți poți încerca mâna la un set de șah construit chiar de tine sau poți să faci mânere sau accesorii pentru mobilier, mici statuete sau diverse modele curbe.
  • Rindea – poți alege între rindele electrice sau manuale, rolul lor fiind de a îndrepta lemnul. Pentru lucrări mari, recomandăm rindelele electrice, dar pentru proiecte de hobby, poți să folosești și una manuală.
  • Mașină de degroșat – rolul acestei mașini este de a subția lemnul și de a-l aduce la grosimea dorită de tine.
  • Circular cu masă – o sculă de nelipsit din niciun atelier care prelucrează lemnul. Ajută la tăierea acestuia în orice formă ai nevoie.
  • Fierăstraie – indiferent dacă alegi unul de mână sau electric, un fierăstrău va fi util atunci când ai de lucru cu lemnul.
  • Dălți – perfectă pentru detalii și corecții, dalta te ajută să elimini surplusul de lemn.

Așadar, acum că ai aflat cum se prelucrează lemnul și care sunt sculele cele mai importante de prelucrare, apucă-te de un nou proiect în lemn și spor la treabă!

loading...
loading...