Motivaţia este un element cheie pentru succesul unei afaceri, fie că vorbim despre indivizi sau despre grup. În calitate de lider eşti responsabil în primul rând de menţinerea propriei motivaţii zilnic, dar şi de crearea unor condiţii optime pentru performanţa colegilor tăi. Pentru aceasta, în primul rând trebuie să-ţi cunoşti echipa suficient de bine pentru a şti ce îi stimulează şi să reglezi din timp ceea ce nu funcţionează. Iată câteva trucuri care vă vor ajuta pe toţi să rămâneţi motivaţi la locul de muncă.
Creează un mediu de lucru plăcut…
De felul în care arată locul în care lucrezi depinde în mare măsură randamentul pe care îl vei oferi. Echipele care au avut parte de îmbunătăţiri la birou au raportat cifre mai bune încă din prima lună. Dintre toate criteriile, funcţionalitatea este cel care te preocupă cel mai mult. Pentru ca oamenii să ofere randament, au nevoie de un mediu care să-i ajute să progreseze. Consultă angajaţii şi oferă-le prilejul de a alege din mai multe oferte de mobilier de birou şi aparatură de lucru. Acest lucru îi va face să se simtă utili şi apreciaţi, stimulul perfect pentru motivare. Dacă fiecare are un loc personal în care va lucra, oferă-i toate condiţiile pentru a-l personaliza după bunul plac: culori, decoraţiuni, fotografii, jucării destresante etc.
…şi sigur!
Revenirea la locul de muncă după o perioadă de pandemie nu este foarte uşoară. Din acest motiv, prima asigurare pe care trebuie să le-o oferi angajaţilor este că sunt în siguranţă. Instalarea de dozatoare de dezinfectant din loc în loc, utilizarea de produse de curăţenie cu eficienţă dovedită împotriva viruşilor şi bacteriilor, igienizarea frecventă sunt doar câteva măsuri prin care poţi creşte încrederea membrilor echipei că locul de muncă este unul sigur.
Condiţii de hrană
Masa de prânz este o preocupare constantă a oricărui angajat. Dacă rezolvi această problemă, elimini de pe lista fiecăruia o grijă. În funcţie de specificul activităţii, de condiţiile de muncă şi de numărul angajaţilor trebuie să alegi soluţia potrivită. Şi în acest caz este util să convoci un referendum popular. Indiferent de soluţia aleasă, amenajarea unei chicinete este de bun augur. Acolo poţi instala dozatoarele de cafea, aparatele watercooler, cuptor cu microunde şi un frigider pentru lapte, sandvișuri şi răcoritoare. În ceea ce priveşte hrana propriu-zisă, cei mai mulţi angajaţi care beneficiază de o masă la serviciu apreciază acest efort al angajatorului şi încearcă să-l răsplătească printr-un angajament mai ferm.
Apreciază rezultatele
De foarte multe ori nu trebuie să cheltui nimic pentru a-ţi motiva angajaţii. Pentru mulţi dintre ei este suficient să le recunoşti meritele şi rezultatele. Atunci când un membru al echipei a avut o activitate notabilă, fă-ţi timp şi mulţumeşte-i personal. O poţi face printr-un e-mail sau mesaj (destul de distant), o convorbire telefonică sau apel video (eşti aproape) sau o strângere de mână, personal, în biroul lui sau al tău (100% motivaţional). Unii oameni preferă ca aprecierile, asemenea criticilor, să fie făcute 1 la 1, în privat. Alţii să hrănesc cu laurii laudelor publice şi trebuie să le satisfaci acest orgoliu atunci când merită. Totul este să-ţi cunoşti echipa şi să oferi fiecăruia ceea ce are nevoie pentru a rămâne conectat şi a da randament la locul de muncă.
Lipsa de motivaţie a angajaţilor este unul dintre primii paşi care duc la declinul unei afaceri. Blazarea este o stare care nu vine neapărat din interior, ci din condiţiile în care oamenii lucrează. Cu cât intervii mai rapid, în calitate de lider, pentru responsabilizarea şi stimularea productivităţii angajaţilor, cu atât te vei bucura de rezultate pozitive.