Cum să te pregătești pentru iarnă la locul de muncă: 5 sfaturi

Așa cum spune o vorbă din popor, iarna nu-i ca vara, iar oamenii trebuie să se adapteze la condițiile specifice acestui anotimp, să se pregătească pentru dificultățile impuse de temperaturi scăzute, precipitații și alte complicații specifice sezonului rece.

Un aspect foarte important este cel legat de securitatea și sănătatea persoanelor care se duc și vin de la serviciu, așa că poți citi în continuare sfaturi utile despre cum să te pregătești pentru iarnă la locul de muncă:

1.Curăță căile de acces în clădire

Pregătește intrarea principală în sediul firmei, intrările laterale, ieșirea de incendiu, aleile și trotuarele, ca să fie accesibile indiferent de vreme. Dacă sunt căderi de zăpadă abundente trebuie ca toate căile de acces să fie eliberate, iar zăpada să fie depozitată în locuri unde să nu blocheze drumul, să nu încurce oamenii sau să-i pună în pericol.

Asigură-te că nu există risc de accidentare din cauza alunecării. Amplasează covoare antiderapante din cauciuc în dreptul fiecărei intrări și pe treptele care duc din curte spre ușile de acces.

Gheața de pe căile de circulație trebuie spartă și este necesar să fie presărate materiale antiderapante precum nisip, sare sau produse chimice speciale pentru topirea zăpezii.

Un pericol destul de mare îl reprezintă țurțurii de gheață de pe acoperișuri și streșini, care trebuie imediat înlăturați, pentru că orice amânare reprezintă un risc suplimentar de accidente. În cazul clădirilor înalte nu risca să cureți țurțurii fără ajutorul unui echipaj specializat, de la pompieri sau de la primărie.

2.Amenajează un loc special pentru unelte de iarnă

Pentru ca pregătirile de iarnă la locul de muncă să aibă rezultatul dorit, trebuie să amenajezi un loc special unde să depozitezi uneltele necesare: lopeți, spărgătoare de gheață, raclete, materiale antiderapante (sare, nisip, clorură de calciu), panouri de avertizare pentru zonele cu pericol de alunecare sau de cădere țurțuri.

Ai grijă să te aprovizionezi din timp cu toate produsele și echipamentele necesare, alege modele omologate și sortimente care să aibă toate caracteristicile necesare pentru siguranța și securitatea în muncă.

3.Asigură o temperatură corespunzătoare în interiorul clădirii

Iarnă nu este doar afară, ci și în interiorul clădirilor trebuie să fie condiții adecvate pentru muncă, indiferent de condițiile meteorologice. Împreună cu oamenii de la departamentul tehnic și de la administrație verifică din timp instalațiile de încălzire și asigură-te că temperatura din birouri și alte zone de lucru este adecvată organismului uman.

Revizuiește procedurile de lucru pentru angajații care trebuie să muncească afară și stabilește împreună cu aceștia reguli clare de respectare a normelor de siguranță și metode de protecție împotriva frigului. 

4.Echipează angajații cu îmbrăcăminte de iarnă

Angajații care lucrează în mediul exterior trebuie să poarte îmbrăcăminte de lucru pentru iarnă, cu elemente de protecție precum vestă termică, bocanci antiderapanți cu crampoane, mănuși aderente.

Echipamentul de lucru pentru iarnă este obligatoriu și este recomandată purtarea pe toată durata activității în aer liber, ca să se evite orice pericol de accident sau îmbolnăvire. 

5.Instruiește angajații în legătură cu normele de siguranță pe timp de iarnă

Dacă ești preocupat cum să te pregătești de iarnă la locul de muncă, nu uita că pregătirea înseamnă și prevenție. De aceea este necesar ca toți angajații să respecte normele de sănătate și securitate în muncă, așa că o reamintire a acestor reguli este necesară înaintea fiecărui sezon hibernal.

Pentru toată lumea este indicat să poarte încălțăminte cu talpă antiderapantă, să ocolească porțiunile mari cu polei, să facă pași cât mai mărunți și mai deși.

Atenție la urcarea și coborârea din mijloace de transport, la scări și la accesul în metrou, unde trebuie evitate alunecările și se recomandă folosirea balustradelor de sprijin. Se impune evitarea drumurilor înzăpezite și a zonelor slab luminate, pentru evitarea căzăturilor și loviturilor.

Respectă aceste sfaturi ca să te pregătești pentru iarnă la locul de muncă și să treci cu bine prin anotimpul rece, alături de colegii tăi, fără accidente nedorite sau dificultăți în desfășurarea activității profesionale.

 

loading...
loading...