Cum să folosești corect înălbitorul de rufe

Îți dorești să ai haine impecabile, care să-și păstreze multă vreme culorile vii și textura pufoasă. De aceea, este important să folosești substanțele de curățare potrivite, mai ales, la hainele albe care sunt printre cele mai pretențioase țesături. Află, în continuare, cum să folosești corect înălbitorul de rufe, ca să te bucuri pentru mai mult timp de piesele vestimentare în nuanțe de alb, crem sau ivoriu.

Verifică detergenții în care pui înălbitor

Citește, cu atenție, etichetele produselor de curățat și verifică specificațiile de pe cutiile cu detergenți pentru spălare automată și manuală. Dacă vrei să adaugi înălbitor pentru rufe, asigură-te că nu folosești un  detergent care conține clor. Dacă faci această greșeală, vei provoca o reacție chimică nedorită, care va distruge rufele, iar, în loc de haine albe și curate, vei obține țesături deteriorate și decolorate. În plus, vaporii care se degajă în cadrul acestor reacții chimice sunt dăunători, chiar periculoși, pentru plămânii tăi.

Testează înălbitorul

Atunci când vrei să folosești înălbitor de rufe, mai întâi, testează-l pe o bucată mică de material, dintr-o zonă care nu este vizibilă. Amestecă puțin înălbitor cu apă și tamponează cu această soluție țesătura. Așteaptă să se usuce pata și verifică aspectul materialului. Astfel, te asiguri că nu strici haina, pentru că, dacă este realizată dintr-un material sensibil, riști să se decoloreze sau să se îngălbenească. NU uita! Fibrele sintetice se deteriorează atunci când intră în contact cu clorul, așa că folosește înălbitor doar pentru haine din materiale naturale: mătase, lână sau bumbac.

Diluează înălbitorul, înainte de folosire

Așa cum scrie și pe etichete, nu trebuie să pui înălbitor direct pe haine. Ai grijă să-l diluezi conform instrucțiunilor, înainte să începi testarea și utilizarea lui pentru curățarea rufelor. Dacă nu diluezi înălbitorul, riști să-ți distrugi, definitiv, hainele, pentru că acestea se decolorează vizibil, se destramă sau chiar se rup.

Utilizează doar apă fierbinte

Ca să obții haine de un alb imaculat, folosește înălbitor doar în apă fierbinte. Dacă speli cu mașina de rufe automată, reglează, corespunzător, programele pe care le utilizezi pentru diferite tipuri de haine. În cazul spălării manuale, adaugă apă fiartă, pentru că produsele de înălbire pe bază de clor sunt mult mai eficiente la temperaturi înalte.

Depozitează, cu atenție, înălbitorul de rufe

Înălbitorul pentru rufe este sensibil la lumină și la căldură. De aceea, cumpără doar sortimentele ambalate în sticle de plastic opace. Alege recipiente mici, pentru că puterea de înălbire scade în timp și nu este indicat să păstrezi prea multă vreme un recipient cu o astfel de substanță. Depozitează sticla de înălbitor, departe de lumină și căldură și ai grijă să nu fie la îndemâna copiilor.

Protejează-te când folosești înălbitorul

Înălbitorul de rufe este o substanță toxică, din cauza concentrației ridicate de hipoclorit de sodiu care atacă pielea și căile respiratorii. De aceea, de câte ori folosești înălbitor, poartă mănuși de protecție din cauciuc și pune-ți mască pe față. Deschide larg fereastra să grăbești evaporarea substanțelor periculoase.

Obișnuiește-te să folosești corect înălbitorul de rufe și te vei bucura, în siguranță, de haine imaculate!

loading...
loading...