Cum să faci o bună impresie la interviul de angajare? Top 5 sfaturi care funcționează

Interviul reprezintă cea mai importantă etapă a procesului de angajare și asta deoarece prima impresie pe care o faci recrutorului este esențială pentru a obține jobul mult visat. O atitudine încrezătoare, atenția la detalii și pregătirea profesională nu sunt întotdeauna de ajuns pentru a-i demonstra recrutorului că tu ești persoana potrivită pentru postul respectiv. Ai nevoie de o strategie care nu poate da greș, mai ales dacă e vorba despre una dintre cele mai valoroase întâlniri din cariera ta. Descoperă mai departe câteva aspecte fundamentale care te vor ajuta să ai o imagine bună în fața angajatorului:

1. Fii punctual

Unul dintre lucrurile care afectează negativ prima impresie este să întârzii la o întâlnire importantă. Indiferent dacă vizezi locuri de muncă în Câmpina sau în altă zonă unde știi că traficul este aglomerat și trebuie să te prezinți la un interviu, alocă timp suficient ca să ajungi la ora stabilită. Punctualitatea reprezintă un element cheie pentru un astfel de eveniment și totodată o ocazie numai bună ca angajatorul să-și formeze o părere despre tine. Totuși, ține cont că nu e indicat să ajungi nici foarte devreme, așa că nu te prezenta la interviu cu mai mult de 15 minute înainte.

2. Adoptă o ținută potrivită

Studiile au arătat că, în momentul în care intri la un interviu de angajare, durează doar 30 de secunde pentru a crea o impresie puternică. O ținuta vestimentară corectă este esențială dacă vrei să dai dovadă de seriozitate și profesionalism. Îți place sau nu, oamenii sunt judecați în primul rând după haine, așa că optează pentru un look business, nu foarte formal. Evită hainele sport, accesoriile supradimensionate, culorile puternice, tricourile cu mesaje agresive sau ochelarii de soare. Ia în considerare faptul că fiecare dintre elementele care îți construiesc ținuta se transformă într-un adevărat aliat pentru afișarea personalității și, chiar dacă politicile companiilor cu privire la vestimentație sunt din ce în ce mai flexibile, e recomandat ca pentru o impresie bună să ai mare grijă cum te îmbraci la interviu.

3. Acordă atenție datelor despre companie

Cercetarea istoriei și a misiunii organizației este imperios necesară dacă vrei să-i demonstrezi angajatorului că ești interesat de firma sa. Asigură-te că ai reținut informații valoroase despre cultura companiei de care să te folosești în cadrul interviului pentru a te face remarcat. Caută articole despre firmă pe internet, verifică site-ul organizației, citește recenzii online și încearcă să fii la curent cu ultimele noutăți din domeniul în care activează respectiva firma. Atunci când recrutorul se află în căutarea celui mai bun candidat, cu siguranță va aprecia o persoană care împărtășește aceleași valori comune și manifestă interes față de companie sau poziția vacantă.

4. Pune întrebări

O bună modalitate de a-i arăta recrutorului că ești motivat și pregătit să ocupi postul respectiv este prin a pune întrebări despre firmă. Desigur, încă de la începutul interviului s-ar putea să ți se ofere o descriere a activității și companiei, dar e întotdeauna o idee bună să vii cu întrebări suplimentare prin care să-ți arăți dorința profundă de a ocupa o poziție în cadrul societății. Așadar, te poți evidenția prin nevoia de a afla care sunt indicatorii de performanță pentru primele trei luni, cum poți să contribui la buna funcționare a echipei sau ce așteptări are compania de la un angajat pentru optimizarea activității. Gândește-te la orice întrebare prin care să arăți implicarea ta și fii sigur că vei face o bună impresie recrutorului.

5. Ține cont de limbajul corpului

O mare greșeală pe care o fac cei mai mulți dintre candidații la un interviu este faptul că sunt foarte încordați și se chinuie să-și creeze o imagine bună, dar fără ca totul să vină natural. Limbajul corpului este un real indiciu pentru recrutori, iar acest lucru o demonstrează cercetările de specialitate care precizează că numai 7% din comunicare implică vorbitul, în timp ce 55% se bazează pe postură și contact vizual, iar 38% pe tonul vocii. În acest sens, pentru o impresie pozitivă prezintă-te la interviu cu zâmbetul pe buze, strânge mâna angajatorului cu încredere și menține o postură a corpului deschisă spre comunicare. Renunță la emoții și fii tu însuți, chiar dacă este vorba despre o întâlnire importantă sau chiar primul interviu de angajare din viața ta.

Încearcă să oferi o imagine completă despre tine atunci când te prezinți în fața unui recrutor. Ia în considerare faptul că nu ești la interogatoriu, ci porți o discuție cu o persoană la fel ca și tine, dar cu un alt parcurs profesional. Abordează o atitudine relaxată, pregătește-ți câteva întrebări, evită vorbitul excesiv și documentează-te temeinic înainte de interviu. Dacă reușești aceste lucruri, vei cu un pas mai aproape de poziția pe care ți-o dorești.

loading...
loading...