Cum să avem confort în casă pe o vreme schimbătoare

Azi e soare și cald, mâine e vijelie, poimâine – din nou – vreme însorită. Aceasta pare să fie realitatea meteorologică a prezentului, iar schimbările climatice vor continua să producă disconfort termic și de umiditate. Aparatul de aer condiționat și centrala termică ajută la crearea unei temperaturi plăcute și constante în casă, dar izolația casei contează extraordinar de mult, practic ea diminuează influența exteriorului și face munca centralei sau a aerului condiționat mai ușoară.

Sistemele de izolații, din ce în ce mai evoluate

Evoluția în izolații face ca straturi mult mai subțiri, mai ușoare și care ajung peste tot să izoleze casa mult mai bine și pentru mult mai mult timp și să își mențină caracteristicile pentru decenii. Sunt mai multe materiale izolatoare, fiecare cu calitățile ei, însă spuma poliuretanică se dovedește a fi izolatorul termic ideal, un bun hidroizolator și totodată un bun izolator fonic.

Prin pereți, prin tavan, prin acoperiș, căldura va ieși sau va intra mult mai puțin, așa că diferențele de temperatură de afară nu se vor resimți și înăuntru. Prin pereți, pe la colțuri, umiditatea nu rămâne, așa că igrasia sau particulele nocive nu se vor dezvolta.

Prin pereți nu va răzbate zgomotul vijeliei, nici al mașinilor care toată-ziua-bună-ziua traversează strada din fața casei. Așadar, izolația fonică este și ea importantă, ca să nu fim deranjați de zgomote când ne e lumea mai dragă.

Chiar dacă nu ar fi vorba de vreme instabilă și schimbătoare, tot mai primitoare e o casă bine izolată. Ca în orice domeniu, tehnologia mai nouă și noile metode rezultate aduc o schimbare în bine. De ce să nu se întâmple același lucru și în speța izolării imobilului, casei, locuinței, vilei?

Evoluția în izolații s-a întâmplat deja

A fost adusă o substanță, mixată cu alta într-un raport precis, ca să se obțină spumă poliuretanică cu celulă deschisă sau închisă (cea cu ccelulă închisă find de cinci ori mai densă decât cealaltă). Spuma a fost încărcată în aparate optimizate, apoi a fost aplicată de personal calificat, la o anumită temperatură, sub un anumit unghi.

Numai aceste condiții de ordin tehnic, odată întrunite, pot asigura spumei poliuretanice statutul de material-minune. Dacă se întrunesc, efectele pozitive se resimt imediat – facturile la energie scad, lună de lună, an după an, pentru decenii întregi. Ce crește este nivelul de confort. Apropo, durata de viață a izolației cu spumă este de 80 de ani.

isoterm - spuma izolatoare

Când se poate umbla la izolația casei

Dacă ne apucăm sau ne-am apucat deja de construcția casei, să fim atenți când avem gata casa la roșu, pentru că aplicarea izolației este o etapă a construcției în drumul spre statutul de casă la gri. E mai bine să se aplice o izolație bună încă de la început, ca să nu fie nevoie de o renovare atât de drastică peste câțiva ani.

Dacă ne renovăm casa, să facem bine să schimbăm și izolația existentă și să aplicăm spumă poliuretanică. Nu exact noi, ci personalul specializat de la Isoterm, personal experimentat și dotat cu sisteme de aplicare care garantează viață lungă și eficiență maximă pentru izolația casei.

Așadar, la izolația casei este bine să se poată umbla cât mai devreme, pentru că numai ea poate ușura munca echipamentelor de răcire și de încălzire. Numai ea face ca igrasia și condensul din pod să nu apară; ea izolează fonic și transformă, astfel, o casă în care te simți ca într-un apartament de bloc cu țevi la șase dimineața într-un cămin liniștit, primitor, confortabil cu adevărat chiar și când tună afară – că tot scria mai sus de vremea schimbătoare.

loading...
loading...