Cum să alegi tipul potrivit de anvelope pentru mașina ta?

Să achiziționezi un set de cauciucuri noi poate fi un lucru ușor. Să găsești acele anvelope potrivite pentru mașina ta poate fi un lucru dificil, însă. Dacă alegi cauciucurile potrivite, poți îmbunătăți performanța mașinii tale, lucru ce îți va oferi o experiență minunată a condusului, indiferent de condiții. Iată câteva aspecte după care te poți ghida pentru a te asigura că îți cumperi anvelopele de care tu și mașina ta aveți nevoie.

Care este mărimea potrivită?

Acesta este primul aspect după care trebuie să te ghidezi atunci când cumperi anvelope pentru mașină. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să consulți manualul mașinii sau să citești pe plăcuța aflată pe portiera șoferului. În ambele cazuri vei găsi dimensiunea anvelopelor care se potrivesc cu mașina ta. Spre exemplu, pe portiera ta găsești o etichetă ce conține: 225/40R18 92V.

  • Inscripția 225/40R18 se referă la anumite dimensiuni ale anvelopei, precum lățimea și diametrul.
  • 92 indică indicele de sarcină, mai exact care este greutatea pe care o poate suporta fiecare anvelopă.
  • Litera de final, „V”, îți arată care este viteza maximă a anvelopei în raport cu indicele de sarcină.

După aceste dimensiuni trebuie să îți alegi anvelopele, astfel încât să fii sigur că le-ai cumpărat pe cele potrivite. Cu toate acestea, poți „jongla” puțin cu un indice de sarcină mai ridicat și cu gradul de viteză.

  • Clasificare de viteză S și T. De obicei le găsești pe anvelopele all season, pentru SUV-uri, cunoscute pentru o bună aderență indiferent de condițiile meteo.
  • Clasificare de viteză H și V sunt mai potrivite mașinilor noi cu roți modernizate. Chiar dacă în viraje pot fi mai performante ca altele, acestea se pot uza mai repede ca cele din categoria S și T.
  • Clasificare de viteză Z, W și Y apar de cele mai multe ori pe anvelopele all season sau de vară pentru mașinile sport sau sedane-urile de performanță.

De ce tip de anvelopă ai nevoie?

Anvelopele auto se împart, în principal, în trei categorii. În cadrul fiecărei categorii de anvelope auto există o serie de performanțe, potrivit numeroaselor teste la care au fost supuse. Cu toate acestea, niciun tip de cauciuc nu a obținut un scor excepțional în toate condițiile.

1.Cauciucurile de iarnă merg extraordinar în condiții de iarnă vitrege.

Anvelopele de iarnă sunt ușor de identificat printr-un simbol de munte și un fulg de zăpadă afișat pe peretele lateral al anvelopei. Din punctul de vedere al benzii de rulare, aceasta este mai aglomerată spre deosebire de cea a unei anvelope all season.

2. Anvelopele de vară fac față extrem de bine pe drumuri cu temperaturi ridicate.

3. Anvelopele all season, care tind să fie din ce în ce mai populare datorită avantajelor. 

Cei mai mulți oameni aleg anvelopele all season, mai ales din perspectiva comodității și cea a costurilor. Acestea oferă o performanță bună atât vara, cât și iarna, însă nu excepțională în ceea ce privește condițiile meteo extreme din sezonul rece.

Diferențierea între anvelopele de sezon și cele de vară poate fi dificilă. Pentru a le deosebi, poți accesa site-ul producătorului pentru a afla detaliile necesare. Iată și un indiciu: pe peretele lateral al unei anvelope de vară nu vei găsi niciodată inscripționat M&S (mud and snow, noroi și zăpadă).

În orice caz, achiziționarea anvelopelor de pe magazinele online este mai ușoară datorită faptului că permite selectarea anvelopelor și restrângerea opțiunilor în funcție de preferințe. De exemplu, pe site-ul acvila-romania.ro poți căuta anvelope după dimensiune sau tip, dar și după modelul de mașină.  

Eticheta europeană

Asemenea aparatelor electrocasnice, anvelopele vin însoțite de o etichetă europeană pe care o poți consulta pentru a te asigura că achiziționezi pneuri potrivite Dacă un cauciuc nu prezintă eticheta europeană, acesta nu trebuie cumpărat.

  • A fost introdusă în anul 2012;
  • Clasifică anvelopele pe o scară de la A (cel mai bun) la G (cel mai slab), în funcție de nivelul de economisire a combustibilului;
  • Sunt evaluați încă doi parametri, pe lângă eficiența consumului de combustibil: aderența pe teren umed și nivelul zgomotului de rulare.  

Cercetările arată că majoritatea oamenilor aleg anvelopele în funcție de cât de nouă este mașina sau în funcție de buget și mai puțin în funcție de performanțele anvelopei. Nu uita însă regula de aur: verifică periodic anvelopele pentru a depista urme de deteriorare, iar dacă trebuie să iei unele noi, cumpără mereu set de 4 anvelope de la același producător. Dacă ții cont și de cele prezentate mai sus înainte de a-ți achiziționa noile anvelope, mai mult ca sigur vei alege cauciucurile potrivite pentru mașina ta.

loading...
loading...