Cum prelungești viața utilajelor agricole: 6 sfaturi utile

Achiziția unui utilaj agricol,  fie el și unul la mâna a doua, nu este deloc o investiție ieftină, și de aceea orice fermier își dorește să îl aibă în exploatare cât mai mult timp. Acest lucru este posibil, însă cu condiția să acorde atenția cuvenită îngrijirii utilajului și asigurării mentenanței necesare. Cu cât un utilaj este mai bine întreținut, cu atât durata sa de viață crește, iar în acest fel se va amortiza și investiția inițială făcută la achiziție.

Pentru aceasta, este nevoie să ții cont de câteva sfaturi venite din partea unor fermieri cu experiență, pe care ți le împărtășim în rândurile ce urmează.

Protejează utilajul de intemperii

Atunci când achiziționezi un utilaj agricol, trebuie să te asiguri că ai la dispoziție și un spațiu corespunzător în care să-l ții la adăpost. Poate fi un garaj special, un hambar sau o hală, unde utilajul să fie ferit de ploaie sau ninsoare în perioada dintre campaniile agricole. Spațiul trebuie să fie acoperit, cu pereți solizi și fără găuri în acoperiș, ca să eviți pătrunderea apei de ploaie și a zăpezii.

Curăță-l de fiecare dată când ieși din câmp

După fiecare zi petrecută la câmp, utilajul trebuie curățat, pentru că noroiul, umezeala, resturile vegetale și alte reziduuri îi pot afecta buna funcționare. Chiar dacă acest lucru nu se întâmplă de pe-o zi pe alta, este bine să fii prevăzător pentru că problemele pot apărea atunci când ai cea mai mare nevoie de utilaj.

Nu suprasolicita motorul

Fiecare utilaj are o anumită putere, iar această limită nu trebuie depășită, pentru că astfel forțezi motorul. De exemplu, mulți fermieri încarcă remorcile peste capacitatea maximă pe care o poate suporta un tractor, și chiar dacă văd că acesta trage greu, preferă să-l forțeze decât să efectueze două transporturi în loc de unul. În fapt, timpul pierdut este același, doar că în cazul suprasolicitării utilajului crește riscul apariției unor defecțiuni.

Respectă termenele de revizie

Cea mai importantă revizie se efectuează înaintea începerii campaniei de primăvară, după ce utilajele au petrecut iarna în hangar. Lasă această operațiune în seama mecanicilor specializați, care știu cel mai bine ce și cum trebuie să verifice. În cazul în care mecanicul constată unele defecțiuni ce necesită schimbarea anumitor componente, acestea se înlocuiesc doar cu piese pentru utilaje agricole recomandate de producător. De asemenea piesele trebuie să fie noi, și în nici un caz nu te baza pe improvizații.

Ține evidența orelor lucrate și a reparațiilor

Spre deosebire de autoturisme, rulajul unui utilaj agricol este dat de numărul de ore de lucru și nu de totalul kilometrilor parcurși, iar acest indicator este bine să-l urmărești la finalul fiecărui sezon. După ce ai terminat munca la câmp, notează numărul de ore pe care utilajul îl are la activ, iar în funcție de acest indicator vei ști când trebuie efectuate celelalte revizii. De asemenea, este bine să-ți notezi și fiecare reparație efectuată, data la care s-a întâmplat acest lucru și care au fost piesele schimbate.

Verifică fluidele motorului și presiunea din roți

În cazul utilajelor agricole este necesar să verifici mai des nivelul uleiului, al lichidului de răcire, al lichidului de transmisie și al lichidului hidraulic. Dacă observi că acestea scad sub nivelul minim, se completează, iar dacă se constată o nouă scădere la scurt timp după aceea, înseamnă că există o scurgere și este nevoie de intervenția unui mecanic specializat.

Presiunea din roți este foarte importantă la utilajele agricole, pentru că, dacă este prea scăzută, grăbește uzura anvelopelor și mărește consumul de combustibil. De asemenea presiunea se ajustează în funcție de tipul activității agricole pentru care folosești utilajul.

 Ținând cont de aceste sfaturi, vei putea folosi utilajele mult timp de acum înainte, fără să mai ai probleme din cauza defecțiunilor tehnice.

  

 

 

 

 

 

loading...
loading...