Cum poți scăpa de tulburările de alimentație

Tulburările de alimentație sunt comportamente alimentare nesănătoase și sunt destul de frecvente. Multe persoane suferă de o astfel de tulburare, fără ca măcar să-și dea seama sau fără ca apropiații să o recunoască. Tulburările de alimentație sunt caracterizate de obiceiuri alimentare anormale și de o îngrijorare accentuată cu privire la forma și dimensiunile corpului. Ele pot include atât un aport inadecvat și insuficient de alimente, cât și un aport excesiv. Oricare dintre acestea creează dezechilibre severe, sunt asociate cu complicații și alterează starea generală de sănătate atât fizic, cât și psihic. Iată care sunt tulburările de alimentație, cum le recunoști și cum le poți trata.

Tipuri de tulburări de alimentație

Principalele tulburări de alimentație sunt anorexia nervoasă, mâncatul pe fond emoțional, bulimia și pica.

Anorexia nervoasă

Anorexia nervoasă este caracterizată de o teamă excesivă de a crește în greutate. O persoană anorexică are o percepție nerealistă față de propria imagine. Aportul alimentar este scăzut drastic, persoana anorexică refuzând să mănânce și să aibă o greutate corporală sănătoasă. Oricât de mult ar slăbi, aceasta are impresia că încă este grasă, deși e în deficit de greutate. În afară de refuzul alimentelor, există și alte metode prin care o persoană anorexică încearcă să scadă în greutate. Pastilele de slăbit, diureticele, laxativele și sportul excesiv sunt metode utilizate în acest scop. Toate aceste comportamente creează dezechilibre grave, afectează creierul, structura oaselor, funcția unor organe și produc infertilitate. Anorexia nervoasă poate duce la deces.

Bulimia

Bulimia este caracterizată de aportul excesiv de alimente, într-un timp foarte scurt, urmat de un sentiment accentuat de vinovăție și de acțiuni prin care se încearcă eliminarea forțată a alimentelor din organism (producerea vărsăturilor, administrarea de laxative și diuretice, sport excesiv). Bulimia apare în episoade repetate. Persoanele care suferă de bulimie sunt nemulțumite de aspectul fizic și vor să slăbească, însă, în același timp, mânăncă, pe ascuns, cantități foarte mari de mâncare. După ce realizează cât au mâncat, se simt rușinate și vinovate, și își provoacă, singure, vărsături. Bulimia duce la alterarea structurii dinților (din cauza acidului gastric eliminat prin cavitatea bucală), afecțiuni gastro-intestinale, deshidratare severă și dezechilibre electrolitice, periculoase pentru funcționarea inimii.

Mâncatul pe fond emoțional

Mâncatul pe fond emoțional reprezintă o tulburare de alimentație caracterizată de supraalimentare. Persoana care suferă de această tulburare mănâncă, rapid, o cantitate mare de mâncare, într-un mod necontrolat. Alimentele alese nu sunt cele mai sănătoase, ci doar acelea care oferă o satisfacție imediată și care activează sistemul de recompensă a creierului. 

Mâncatul pe fond emoțional apare, în general, din cauza unor sentimente negative pe care persoana respectivă încearcă să le înlăture. După un episod de mâncat excesiv, această persoană se simte vinovată, rușinată și neputincioasă. Totuși, acest comportament alimentar duce la obezitate, afecțiune care vine la pachet cu alte complicații (boli cardiovasculare, diabet de tip 2 etc.).

Pica

Pica este o tulburare caracterizată de apetitul crescut pentru substanțe necomestibile (pământ, cretă, hârtie, vopsea, păr etc.). Această tulburare este asociată cu probleme grave de sănătate (mai ales digestive), din cauza că substanțele ingerate nu pot fi digerate, nu au valoare nutrițională și au o toxicitate crescută.

Cauze

Cauzele tulburărilor de alimentație sunt o combinație de factori psihologici, biologici și de mediu. Printre aceștia se numără:

 • Factori genetici
 • Dezechilibre hormonale
 • Percepție negativă față de propriul corp
 • Stimă de sine scăzută
 • Emoții puternice, perioade de stres excesiv
 • Traume fizice și psihice
 • Profesii sau sporturi care promovează scăderea excesivă în greutate (modelling)
 • Familia disfuncțională

Tratament 

În primul rând, dacă suferi de una dintre aceste tulburări de alimentație, trebuie să înțelegi faptul că sunt probleme severe, care trebuie gestionate de specialiști. De aceea, este important să ceri ajutorul unui medic care te va direcționa spre o echipă medicală și spre un psihoterapeut. Specialiștii vor monitoriza starea ta de sănătate și vor realiza o schemă de tratament personalizată, pentru a te ajuta să scapi de tulburarea de care suferi. Schema de tratament poate include:

 • Medicamente – pentru rezolvarea cauzelor medicale sau pentru ameliorarea anxietății.
 • Dietă – un plan nutrițional care să te readucă la o alimentație echilibrată și la o greutate normală. Trebuie să ai în vedere faptul că ai nevoie de nutrienți pentru a reechilibra organismul. Evită cumpărarea alimentelor sărace în nutrienți și hipercalorice (dulciuri). Dacă le ai în casă, vei fi tentat să le mănânci. Dacă mănânci des în oraș, evită fast-foodul și optează pentru variantele sănătoase – comandă mâncare acasă, oriunde în București.
 • Psihoterapie (individuală, de grup, de familie) – are un rol important pentru rezolvarea cauzelor psihologice și pentru gestionare episoadelor prin creșterea autocontrolului. 

Așadar, tulburările de alimentație sunt periculoase pentru sănătatea fizică și mintală. Tratamentul poate fi anevoios, însă, echipa medicală te va ajuta să treci cu bine peste acestea. 

 

loading...
loading...