Cum pot fi diagnosticate bolile cardiovasculare

Știai că bolile cardiovasculare provoacă cele mai multe decese la nivel mondial? Acestea se mențin pe primul loc în topul afecțiunilor care cauzează moartea. Bolile cardiovasculare includ numeroase afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge. Iată cum pot fi diagnosticate aceste boli.

Boli cardiovasculare frecvente

Ateroscleroza este o afecțiune a arterelor – vasele care transportă sângele încărcat cu oxigen. Afecțiunea este caracterizată de depunerea unor plăci de aterom (de grăsimi) pe pereții arteriali. Aceste plăci îngustează arterele și îngreunează circulația sangvină către organe și țesuturi. Ateroscleroza se poate complica cu un infarct de miocard sau un accident vascular cerebral, cu risc de deces.

Hipertensiunea arterială reprezintă creșterea tensiunii arteriale, adică a presiunii exercitate de sânge asupra pereților vasculari, peste valoarea de 140/90 mmHg. Afecțiunea poate afecta funcționarea inimii și crește riscul de accident vascular cerebral.

Malformațiile congenitale sunt boli structurale ale inimii care sunt prezente încă de la naștere. Acestea se dezvoltă în perioada intrauterină, din cauza unor dereglări sau unor factori genetici. Malformațiile congenitale sunt afecțiuni periculoase, uneori incompatibile cu viața.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune frecventă, caracterizată de alterarea funcției de pompă a inimii. Insuficiența cardiacă duce la diminuarea cantității de sânge transportat către organe, ceea ce poate duce la degradarea în timp a acestora.

Aritmiile reprezintă tulburări de ritm cardiac. Ritmul cardiac normal în repaus este între 60 și 100 de bătăi pe minut. În cazul aritmiilor, inima bate fie prea repede (peste 100 de bătăi pe minut), fie prea lent (sub 60 de bătăi pe minut). Aritmiile afectează funcționarea inimii și cresc riscul de stop cardiac, AVC și infarct de miocard.

Simptomele bolilor cardiovasculare

Simptomele bolilor cardiovasculare diferă în funcție de fiecare afecțiune în parte și pot include:

 • Dureri la nivelul pieptului, care apar în condiții de efort fizic sau stres și pot iradia spre brațe, gât, umăr.
 • Palpitații – senzația de lovituri rapide în piept
 • Senzația de disconfort în piept
 • Dificultăți de respirație
 • Oboseală accentuată în condiții de efort
 • Dureri de cap
 • Dureri și amorțeli la nivelul membrelor
 • Stări de confuzie

Uneori, bolile cardiovasculare pot fi asimptomatice, iar simptomul de debut să fie reprezentat de o complicație, precum un AVC sau un infarct de miocard.

Diagnosticul bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare pot fi diagnosticate printr-o serie de analize și investigații.

Analize de sânge

 • Hemoleucograma completă – măsoară celulele sangvine (globule roșii, globule albe, trombocite) și alți parametri ai sângelui.
 • Profilul lipidic – măsoară nivelul de grăsimi din sânge.
 • Proteina C reactivă înalt sensibilă (CRP ultrasensibil) – valorile anormale pot indica prezența cardiopatiei ischemice.
 • Troponina T – proteină implicată în contracția miocardului, care are valori anormale în cazul unor afecțiuni cardiace.

Electrocardiograma (EKG/ECG)

Electrocardiograma evaluează activitatea electrică a inimii în repaus și poate diagnostica numeroase afecțiuni cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic. Un EKG se efectuează prin atașarea unor electrozi de pieptul, încheieturile și gleznele pacientului. 

Holter EKG

Monitorul holter EKG este un electrocardiograf portabil de mici dimensiuni, care înregistrează activitatea electrică a inimii pe o perioadă de 24 de ore. Electrozii aparatului sunt conectați de pieptul pacientului, apoi acesta pleacă acasă și își desfășoară activitățile obișnuite. Pacientul revine după 24 de ore pentru interpretarea rezultatelor. 

Test de efort EKG

Testul de efort EKG reprezintă o electrocardiogramă efectuată în condiții de efort fizic. Pacientul utilizează banda de alergat sau bicicleta statică, timp în care i se efectuează o electrocardiogramă și se evaluează capacitatea de efort fizic.

Angiografie 

Angiografia este o metodă de diagnostic a aterosclerozei. Investigația presupune inserarea unor tuburi subțiri în vasele de sânge, prin piele. Acestea sunt ghidate până în artera cercetată, apoi se injectează o substanță de contrast. Sub controlul razelor X, blocajele din vasele de sânge devin vizibile. 

Ecografie Doppler

Ecografia Doppler poate depista blocajele din vasele de sânge, prin deplasarea unui transductor (un dispozitiv cilindric) cu ultrasunete pe suprafața pielii. Cu ajutorul unui gel, vasele de sânge pot fi vizualizate.

Ecocardiografie

Ecocardiografia sau ecografia cardiacă este o investigație imagistică cu ultrasunete, care preia imagini de la nivelul inimii. Poate fi efectuată prin deplasarea unei sonde pe suprafața pieptului sau prin introducerea unui transductor în gât.

Ecocardiografie de stres

Ecocardiografia de stres se efectuează înainte și după efectuarea de efort fizic sau după administrarea unei substanțe care produce efecte asemănătoare efortului fizic.

RMN și angio-RMN

Se utilizează câmpul magnetic pentru a prelua imagini ale inimii și vaselor de sânge (rezonanța magnetică nucleară). Aceasta se poate combina cu angiografia.

CT și angio-CT

Tomografia computerizată utilizează razele X și tehnologia avansată pentru a prelua imagini ale structurilor interne. De asemenea, această metodă poate fi combinată cu angiografia. 

În concluzie, bolile cardiovasculare sunt de mai multe tipuri și pot fi diagnosticate prin numeroase metode, în funcție de recomandările medicului cardiolog.

loading...
loading...