Cum ne protejam corect în industria construcțiilor?

Riscurile de accidentare la locul de muncă reprezintă o îngrijorare justificată în aproape toate ramurile industriei, însă în sectorul construcțiilor siguranța și securitatea sunt prioritare. Echipamentele de protecție nu trebuie să le lipsească lucrătorilor din acest domeniu, mai ales că joacă un rol dublu și anume asigură condițiile de lucru adecvate pentru angajați și trasează un cadrul de activitate legal, în conformitate cu normele adoptate de autorități. De la zidari și electricieni până la sudori, lăcătuși sau specialiști în lucrul cu substanțe corozive, cu toții trebuie să se protejeze eficient atunci când activează în construcții. Iată câteva modalități eficiente prin care pot fi limitate riscurile fizice deosebite din această industrie:

Utilizarea echipamentelor pentru protecția corpului

Fără îndoială, îmbrăcămintea de protecție asigură condiții optime de muncă în toate spațiile care pot crea riscuri majore în ceea ce privește integritatea fizică a muncitorului. Aceasta reprezintă prima barieră împotriva riscurilor de pe șantier, mai ales că rezistă la abraziune și stres mecanic, dar și la murdărie. În domeniul construcțiilor se folosesc foarte des articole vestimentare impermeabile, salopete și costume de lucru care îmbină rezistența de durată cu un grad sporit de confort sau care dispun de elemente reflectorizante pentru identificarea unei persoane de la o distanță mare. Protecția corpului este indispensabilă, așa că găsești costume și salopete de lucru pe Armorum.ro realizate din materiale de calitate, versatile și flexibile, care oferă siguranță și un utilitate.

Folosirea căștilor de protecție

În industria construcțiilor nu trebuie sub nicio formă să lipsească echipamentele pentru protecția capului. Căștile sunt importante atât pentru muncitori cât și pentru cei care vizitează șantierul pentru scurt timp deoarece oferă un nivel de siguranță ridicat în cazul unor situații neprevăzute ce pot provoca leziuni grave. O cască de protecție foarte bună este realizată dintr-un material plastic rezistent și ușor, care le oferă lucrătorilor confort optim. În general, structura sa include calota, harnașamentul și sistemul de reglare, însă există și produse mai complexe care au și bandă anti-transpirație, sloturi pentru accesorii cum ar fi lanterna sau sloturi laterale pentru atașarea antifoanelor externe.

Purtarea echipamentelor pentru protecția mâinilor și picioarelor

În timpul activităților fizice de pe șantierele de construcții, membrele superioare și inferioare sunt extrem de expuse riscurilor de accidentare. Pentru evitarea sau minimizarea riscurilor este indicată purtarea mănușilor și a încălțămintei de protecție. Protejarea mâinilor poate reduce cu până la 60% riscul de accidentare. În funcție de tipul activității desfășurate sunt produse care oferă protecție mecanică, termică, împotriva substanțelor chimice sau a ruperii și abraziunii, la tăiere și perforare ori protecție în lucrul cu uleiuri și solvenți.

În ceea ce privește protecția picioarelor sunt recomandații bocancii de protecție, chiar cei cu bombeu metalic, care oferă siguranță și confort deosebit în utilizare. De asemenea, în funcție de specificul sarcinii prestate se pot folosi pentru protecție și cizme rezistente la pelicule de ulei și combustibili, cu protecție la penetrare și talpă în relief, impermeabile sau alt tip de cizme adecvate mediului de lucru.

Întrebuințarea produselor pentru urechi, ochi și căi respiratorii

Pentru a face față riscurilor din industria construcțiilor sunt necesare și echipamentele care protejează urechile de zgomotele puternice de pe șantier, cum sunt căștile antifon sau dopurile de urechi speciale. De asemenea, vizierele și ochelarii de protecție pot preveni leziunile oculare cauzate de praf, impurități, substanțe periculoase, diferite resturi sau reflexiile obositoare. Și căile respiratorii trebuie protejate corect, de aceea se recomandă purtarea măștilor împotriva anumitor substanțe sau în spațiile cu toxicitate ridicată.

În industria construcțiilor, muncitorii trebuie să fie protejați cât mai mult împotriva tuturor riscurilor posibile. Toate aceste echipamente prezentate creează o adevărată barieră de protecție, de aceea trebuie să fie utilizate de către orice persoană care lucrează sau vizitează un șantier de construcții. 

 

loading...
loading...