Cum îți pregătești compania pentru activitate internațională în domeniul IT

Într-o eră dominată tot mai mult de globalizare, granițele economice devin tot mai fluide. Acest lucru se întâmplă mai ales în cadrul Uniunii Europene (UE), pentru că aici este reglementată piața unică europeană, care constă în circulația liberă a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalului. Este ca și cum UE ar fi o singură țară. De altfel, piața unică europeană este chiar esența uniunii. În aceste condiții, nu este de mirare că strategia companiilor este aceea de deschidere spre activitatea internațională, indiferent de tipul de activitate. Noile tehnologii au ajutat nesperat de mult această tendință, pentru că a fost ușurată comunicarea și activitatea în sine.

Cu toate acestea, există o zonă care nu este, deocamdată, atît de reglementată. Se vorbește tot mai mult despre cyber securitate și despre ce ar trebui să facă companiile pentru a se pune la adăpost în fața unor pericole cibernetice, mai ales dacă au o activitate internațională. Cu alte cuvinte, se vorbește tot mai mult despre o asigurare de atacuri cibernetice, mai ales în contextul pandemiei COVID-19. Acest lucru înseamnă că asiguratorii trebuie să pregătească oferte de asigurări cibernetice care să ajute companiile să diminueze riscurile de acest fel în activitatea lor internațională.  

Atacurile cibernetice nu înseamnă numai pierderea unor documente, ele pot avea un impact devastator asupra companiei, indiferent de mărimea acesteia. Companiile mici cred că sunt prea mici pentru a reprezenta o tentație pentru atacatorii cibernetici. În realitate însă, aceste companii evită să se protejeze pentru a nu investi bani într-o asemenea protecție. Ceea ce se uită aproape întotdeauna este că prevenirea  unui atac cibernetic costă mai puțin decât reparația daunelor după ce atacul a avut loc. 

Ce poate însemna un atac cibernetic?

Un atac cibernetic înseamnă de obicei utilizarea sau furtul unor date esențiale pentru activitatea companiei. Astfel de date sensibile sau confidențiale sunt utilizate sau furate de persoane neautorizate, cu scopul de a fi folosite în alte scopuri. Un atac cibernetic poate avea forma:

 • furt de identitate;
 • viruși;
 • malware;
 • frauda;
 • extorcare;
 • sniffer (colectează traficul care circulă în și din computer).

Cum îți protejezi compania de astfel de atacuri cibernetice

Există o serie de măsuri pe care le poți lua pentru a-ți păstra compania la adăpost de asemenea atacuri cibernetice. Iată câteva idei din care te poți inspira:

 • Informează-i și educă-i pe angajați în ceea ce privește securitatea cibernetică.
 • Învață-i să recunoască aceste atacuri și cum își pot proteja computerele, indiferent dacă este vorba de cele pe care le folosesc la birou sau acasă. 
 • Instalează un program antivirus pe computerele companiei. Este adevărat că virușii nu-ți pot cripta datele, dar ei pot infecta computerul, încetinind astfel activitatea. Un program antivirus bun poate bloca până la 99% din virușii cunoscuți. Ai nevoie de un software antivirus bun, care să realizeze verificări zilnice și care să păstreze calculatoarele și datele protejate.
 • Folosește un firewall. Dacă antivirusul poate găsi virușii ajunși deja în computer, firewall-ul îi împiedică să intre. Un firewall este un paravan care se află între computer și internet și acționează ca un scut împotriva pericolelor. Cu toate acestea, dacă un virus trece de firewall nu va putea fi eliminat decât de antivirus. 
 • Utilizează o rețea VPN. Chiar dacă unii angajați lucrează de acasă, asigură-le o rețea securizată, pentru a păstra compania la adăpost de hackeri. Dacă ești pe o rețea WiFi publică, hackerii pot intercepta foarte ușor orice date trimite angajatul. VPN-ul poate fi folosit de oriunde și pe orice dispozitiv. În plus, criptează datele și face interceptarea mai dificilă. 

Există așadar multiple modalități prin care poți asigura securitatea cibernetică a companiei tale, cu atât mai mult dacă desfășori o activitate internațională. Dacă nu știi care este cea mai bună variantă pentru tine, apelează la un specialist și reține: 

 • costul prevenției este mult mai mic față de daunele pricinuite de atacurile cibernetice;
 • nimeni nu este la adăpst de astfel de atacuri.

 

loading...
loading...