Cum îți gestionezi eficient bugetul

Cu toate cerințele de a întreține o casă, poate că ți-este greu să găsești timp pentru a face un buget familial – mai ales, dacă banii rămași la sfârșitul lunii sunt mai puțini decât vrei. Este important să privești finanțele casnice direct în ochi, pentru că doar așa le poți controla; în caz contrar, te controlează ele. Învățarea modului de stabilire a bugetului gospodăriei necesită timp, așa că, mai bine să aștepți o zi în care nu ai obligații presante decât să lucrezi la un plan bugetar lunar care nu funcționează.

Următoarele rânduri îți vor arăta cum să gestionezi eficient bugetul familial, astfel încât să simți o presiune mai mică, să economisești mai mult și să dormi mai bine!

Pune extrasele bancare pe masă

Tot ceea ce îți arată bani din venituri și cheltuieli – cum ar fi declarațiile de câștig din venituri, încasări, dobânzi (unde e cazul), facturi și extrase de card de credit – își au locul pe masa bugetului.  În primul rând, separă-le în două categorii pentru intrări și ieșiri. Vei avea nevoie de un total pentru ambele categorii din bugetul familiei. Suma de intrare ar putea fi mai mică decât cea de ieșire, dar un buget familial minimal gândit te va ajuta să controlezi acest lucru.

Localizează cheltuielile fixe și variabile

Categoria de ieșire are nevoie de mai multă atenție, după ce ai obținut totalul. Următorul pas este împărțirea debitelor în subcategorii. Bugetul familiei tale poate include Utilități (electricitate, apă etc.), Datorii securizate (ipotecă), Datorii neasigurate (carduri de credit) și Cheltuieli discreționare (restaurant, îmbrăcăminte etc.). Aceasta este subcategoria în care puteți aduce mai multe modificări.

Configurează registrul, foaia de calcul sau software-ul bugetar

Acum, că ai dobândit forma și ai știut cum să planifici un buget pentru familia ta, ia totalurile inițiale și categoriile, apoi, adăugă totul la o foaie de calcul electronică, un software de buget sau un registru. Deja începe să prindă contur bugetul. Scopul pe termen scurt este de să-ți ai cheltuielile mai mici decât veniturile.

Controlul cheltuielilor discreționare

Cu numerele în alb și negru, poți aborda mai realist bugetul lunar. Cheltuielile discreționare ar putea fi singura categorie în care poți găsi și direcționa bani către plata datoriilor și acumularea de economii. Un mod încercat și adevărat de a gestiona cheltuielile discreționare este metoda pachetului. Banii pe care îi aloci pentru cheltuielile de zi cu zi pune-i într-un plic, în fiecare lună (numerar). Cu banii în mână, vei fi mai puțin dispus să cheltuiești excesiv. Controlul este primul pas către liniștea sufletească.

Plătește datoriile

Achitarea datoriilor este principalul obiectiv al multor familii și ar putea fi motivul pentru care cauți cum să faci un buget al familiei. Singura modalitate de face asta este să trimiți, cel puțin, plata minimă, în fiecare lună. A plăti mai mult decât minimul reduce evident datoria mai repede, dar poate însemna și că vei plăti mai puține dobânzi.

Verifică fiecare creditor pentru a te asigura că penalitățile vor fi postate așa cum dorești. În unele cazuri, dobânda este o sumă fixă care nu se va modifica, indiferent dacă plătești mai mult în fiecare lună. S-ar putea să merite să obții un scor de credit îmbunătățit, pentru a influența creditorii și a lua în considerare consolidarea creditului, la o rată mai mică.  

Gestionarea banilor este atât simplă, cât și complexă. Este doar o chestiune de a ști ce câștigi, ce datorezi și unde sunt cheltuiți banii. Ceea ce o face complexă este să decizi unde să reduci și unde să deviezi mai mulți bani. Pentru unele familii, datoria este o problemă reală. Fără resurse suficiente, datoria se poate mări și scorurile de credit se pot prăbuși.

Există speranță

Dacă plățile sunt mai mari decât poți gestiona și nu găsești bani în plus, poți aplica aici pentru un credit urgent, și vei ieși rapid din impas.

Un buget realist te poate ajuta să-ți atingi obiectivele financiare pentru familia ta. Ia în considerare aceste puncte de mai sus și vei afla liniștea financiară necesară familiei tale.

loading...
loading...