Cum îți convingi copilul să-și facă temele în vacanța de vară

Vacanțele de vară sunt probabil cele mai dulci momente de relaxare pentru copii, cei care după luni de școală au ocazia să încheie socotelile cu studiul. Totuși, pentru părinți lucrurile nu sunt chiar atât de simple, deoarece aceștia știu foarte bine faptul că temele pentru vacanță trebuie să fie realizate, nu neapărat pentru că devin o obligație, ci pentru că ele contribuie la menținerea unui ritm constant de dezvoltare a abilităților de învățare. Cu toate acestea temele de vacanță sunt o povară pentru copii, drept pentru care apare și întrebarea firească pe buzele oricărui părinte: cum determin copilul să-și facă temele în vacanța de vară? Răspunsul este simplu, dacă urmezi acești pași simpli.

Mizează pe conceptul de învățare prin joacă

Una dintre cele mai bune metode de a învăța este aceea de a studia prin joacă. Deși e impropriu să spui că poți învăța în timp ce te joci, metoda are o bază foarte bine definită. Copiilor le place să se joace, așa că cel mai simplu mod prin care îi poți determina să-și facă temele este să le prezinți pe acestea din urmă sub forma unui joc.

Table magnetice

Nu vei avea nevoie de prea multe lucruri în acest sens, deoarece adesea te poți baza pe câteva elemente specifice care se vor dovedi a fi utile pentru mai multe domenii de învățare. Poți cumpăra așadar table magnetice ieftine cu ajutorul cărora să exemplifici informația sau cu care să o poți prezenta într-o formă cât mai atractivă.Cu cât informațiile prezentate și exercițiile propuse se apropie mai mult de ideea de joc, cu atât mai ușor îi va fi copilului să se integreze în joacă și să realizeze temele cu plăcere. 

Fișe laminate și carioci lavabile

Pentru a sedimenta unele informații sau pentru a le repeta pe cele la care există carențe, poți folosi file reutilizabile. Pentru aceasta vei avea nevoie de un laminator și de o imprimantă, dar și de ideile de exerciții pe care vrei ca micuțul tău să le realizeze. Fie că vorbim despre teme date, fie că vrei să-ți înveți copilul ceva nou, te vei bucura să vezi că acestuia îi va plăcea să scrie, să șteargă și să o ia de  la capăt, deoarece exercițiile sunt din nou prezentate sub forma unui joc. 

Acuarele, carioci și creioane colorate

Nimic nu poate fi de mai mare ajutor în conceptul de învățare prin joacă decât folosirea culorilor. Poți folosi culorile fie pentru corectare, fie pentru a crea jocuri speciale. Înlocuirea cuvintelor într-o frază, aflarea unui răspuns corect din punct de vedere matematic, despărțirea în silabe, sau orice alt tip de exercițiu poate fi pus în practică folosindu-te de cele mai vibrante culori. Cu siguranță un astfel de joc va fi pe placul copilului tău, astfel încât realizarea temelor va fi un succes garantat. 

Urmează-ți instinctul

Dacă instinctul tău îți spune că e timpul să luați o pauză de la teme sau dacă vezi că cel mic dă semne că a obosit, atunci ar trebui să ai în vedere acest lucru. Psihologia modernă ne vorbește despre empatie, chiar și la nivelul copiilor, drept pentru care ar trebui să te gândești că fiecare om este diferit, fiecare copil este diferit, iar diferențele de parcurgere și sedimentare a informațiilor pot fi și ele diferite. 

Teme realizate cu zâmbetul pe buze, fără rugăminți și fără lacrimi? Fără tragere de timp și fără a simți vreo presiune? Desigur, se poate, atunci când ai învățat teoria de parenting modern și ai la dispoziție toate produsele și accesoriile necesare pentru învățarea prin joacă .

loading...
loading...