Desenul în creion reprezintă o modalitate prin care ne putem exprima talentul creator. Însă perfecționarea acestei practici presupune învățarea tehnicilor corecte de lucru, utilizarea instrumentelor potrivite, precum și multă răbdare. Dacă vrei să afli mai multe despre modalitățile prin care îți poți perfecționa desenul, te invităm să citești acest articol până la final:
Ce sfaturi primesc desenatorii începători?
Există un ABC pe care trebuie să îl respecte fiecare desenator aflat la începutul carierei sale. Acest ghid este format dintr-un set de reguli ce îi oferă acestuia șansa unui flux de lucru foarte bun, bazat pe desenat, construirea unui raport cu obiectul la care se raportează și, bineînțeles, multă răbdare. Iată care sunt sfaturile de care și tu trebuie să ții cont, dacă ești abia la început cu desenatul:
1. Sfaturi pentru începători – Liniile de contur sunt cele mai importante
Creionarea unei schițe începi mai mereu cu schițarea conturului de bază. În acest mod, tu trasezi cu exactitate “perimetrul” acestui desen, iar dacă faci acest lucru, vei face mai puține greșeli pe parcurs.
Pentru desenarea conturului, îți recomandăm să utilizezi fie nuanțe mai deschise, fie un creion mecanic ce dispune de o mină mult mai subțire. Astfel, îți este mult mai simplu să corectezi greșelile realizate, cu ajutorul unui instrument de șters, fără a afecta și calitatea hârtiei.
2. Sfaturi pentru începători – Contactul vizual cu ce desenezi
Ca regulă de bază pentru desenatorii începători, primele lecții vor decurge în jurul unui obiect deja desenat. Reprezintă cea mai intuitivă modalitate prin care poți deprinde tehnica reproducerii, urmând ca în timp, să poți face tranziția de la desene de referință la obiecte reale. Însă până atunci, obișnuiește-te să “imiți” desene deja realizate, utilizând întotdeauna creioane mecanice, datorită acurateții foarte bune cu care poți trasa linii pe foaia de lucru.
Este foarte important să menții cât mai mult posibil contactul vizual cu obiectul sau desenul de referință, iar pe măsură ce vei căpăta mai multă experiență, vei începe să intervii cu propria imaginație asupra desenului, aducând în plus detalii ce au menirea de a înfrumuseța obiectul sau modelul respectiv.
3. Sfaturi pentru începători – Răbdarea este o virtute
Nu în ultimul rând, unul dintre cele mai importante sfaturi pe care trebuie să le înțelegi chiar de la prima schiță realizată face referire la puterea de a rămâne calm și răbdător, în tot acest proces de învățare. La început, conturul de bază nu va ieși în nicio schiță perfect. Acest lucru nu trebuie să te demoralizeze, pentru că trebuie să îți permiți să greșești.
Nu uita, ești un începător în domeniul desenatului în creion, însă trebuie să tratezi cu extrem de multă răbdare fiecare etapă a întregului proces de învățare. Compromisul de dragul terminării unui desen nu este o miză, așadar, nu te grăbi niciodată. Desenează întotdeauna cu plăcere și bucură-te de fiecare mică “victorie” pe foaia de lucru, pentru că așa îți vei menține vie această pasiune.
Având aceste sfaturi la îndemână, tot ce trebuie să mai faci este să găsești instrumentele de scris potrivite (creioane mecanice sau creioane cu diferite tipuri de H), blocul de desen pe măsura ta, găsește acea doză perfectă de răbdare, precum și un obiect gata desenat, pe care vrei să îl reproduci și începe cu dreptul prima ta schiță! Succes!