Cum eficientizezi spațiul din bucătărie

Spaţiul din bucătărie nu depinde atât de mult de suprafața sa, ci de felul cum te organizezi. O bucătărie mică, aranjată inteligent, se poate dovedi mai utilă decât o cameră generoasă, aglomerată de lucruri inutile. Câteva idei pentru amenajarea bucătăriei te vor ajuta să utilizezi mai eficient fiecare centimetru pătrat al acestui loc central din casa ta.

Fă un raft din orice

Dacă te limitezi pentru depozitare doar la locurile din dulapuri, ai puţine şanse să aduci în bucătărie toate accesoriile de care ai cu adevărat nevoie. Eliberează blatul de bucătărie, spre exemplu, care arată dezordonat, și mută obiecte și pe pervazul ferestrei. Sau profită de spaţiul liber din jurul frigiderului, în lateral sau deasupra, prin crearea unor rafturi confecţionate special. Acestea pot fi închise sau deschise, în funcţie de obiectele pe care le vor adăposti.

Valorifică spaţiul dintre blat şi corpurile suspendate

Cele mai aerisite bucătării sunt acelea în care blatul este aproape liber. Mai util, însă, este să ai la îndemână accesoriile pe care le foloseşti zilnic. O soluţie în acest sens este să utilizezi peretele vertical de deasupra blatului. Cele mai bune opţiuni ţi le oferă bucătăriile cu corpuri de mobilier suspendat. În această insulă dintre blat şi dulapuri, poţi instala o placă din oţel inoxidabil cu dublu rol: de protejare a peretelui în faţa apei şi a murdăriei şi de păstrare la îndemână a instrumentelor de bucătărie uzuale. Cuţitele aşezate în rastel pe magnet, suporturile de tacâmuri speciale, strecurătoarea sau diverse căni îşi pot găsi locul în acest spaţiu. Un set de tigăi de diferite dimensiuni atârnate, pur şi simplu, vertical pe un perete devine chiar element de design.

mozaic

Avantajul meselor pliante

Într-o bucătărie îngustă, de formă dreptunghiulară, masa normală poate reprezenta un obstacol. Acest neajuns este uşor de depăşit prin instalarea uneia sau a mai multor mese pliabile, în funcţie de lungimea disponibilă. Ţine cont şi de faptul că în bucătărie nu tot timpul se stă la masă, iar atunci când găteşti, blatul mobilierului este suficient. În plus, masa pliabilă din bucătărie se poate transforma în birou pentru şcoală sau de lucru, uşor de ascuns la finalul activităţii.

Foloseşte organizatoare

Singurul scop al organizatoarelor este acela de a-ţi face viaţa mai uşoară în bucătărie. Producătorii de mobilier care se respectă nu-ţi oferă doar dulapuri, ci şi soluţii de depozitare. Diferenţa dintre un sertar cu organizator şi unul în care instrumentele sunt aşezate de-a valma este evidentă. Când vorbim de o organizare eficientă, nu avem în vedere doar înghesuirea unui număr mai mare de obiecte, ci şi de aşezarea acestora la îndemână, pentru a nu pierde timp căutându-le. Pe lângă sertare, organizatoarele sunt disponibile şi pentru partea interioară a uşilor de la dulap, pentru corpurile suspendate sau pentru rafturi.

Profită de insulă

Dacă utilităţile bucătăriei sunt instalate sub formă de insulă, ai la dispoziţie mai multe variante de spaţii de depozitare. În primul rând, deasupra insulei, poţi instala cârlige sau bare metalice pentru susţinerea accesoriilor uzuale. De asemenea, una dintre părţile laterale poate fi acoperită cu un dulap cu rafturi deschise, a cărui parte superioară se transformă cu uşurinţă în masă de cafea sau gustări.

O amenajare eficientă a spaţiului din bucătărie înseamnă utilizarea fiecărui centimetru pătrat, dar fără aglomeraţie. Îmbină dulapurile care ascund obiecte inestetice sau voluminoase cu rafturile deschise care îţi permit să etalezi seturile de bucătărie ca elemente decorative.

loading...
loading...