Cum deosebești coronavirusul de alergii

Alergiile pot fi ușor confundate cu o răceală, din cauza câtorva simptome care se aseamănă (rinoree, lăcrimarea ochilor, uneori, tuse). În contextul pandemiei de Covid-19, astfel de simptome pot provoca panica în rândul persoanelor care, de fapt, ar putea fi alergice la unii factori de mediu cu potențial alergen (polen, păr de animale, mucegai etc.). În același timp, simptomele ușoare ale coronavirusului ar putea fi confundate cu o simplă alergie. Infecția cu virusul SARS-CoV-2 și alergiile sunt afecțiuni diferite, caree necesită tratamente diferite. Covid-19 este o boală contagioasă care pune în pericol sănătatea publică față de alergii  care nu se transmit de la o persoană la alta. Prin urmare, este important să știm să distingem cele două afecțiuni, pentru a putea lua cele mai bune măsuri de tratament.   

Simptomele alergiilor 

Simptomele alergiilor sunt rezultatul activității sistemului imun, care încearcă să se apere împotriva alergenilor întâlniți. În generla, alergiile se manifestă prin:

  • Strănut: Strănutul care apare regulat este tipic alergiilor. Deși, multe persoane cred că strănutul este semnul coronavirusului, acest lucru nu este adevărat. Bineînțeles, și persoanele care suferă de Covid-19 pot strănuta, însă, acesta nu este un simptom tipic. 
  • Rinoree/secreții nazale și nas înfundat (rinită alergică): Acestea pot apărea și în cazul coronavirusului, însă, sunt însoțite de alte simptome. Nasul înfundat poate diminua simțul olfactiv, ceea ce te poate face să crezi că ai coronavirus. 

 

 • Lăcrimare excesivă: Organismul încearcă să îndepărteze alergenul prin secreții. 
 • Mâncărimi în gât, la nivelul ochilor și al nasului: Acestea sunt simptome care te ajută să diferențiezi, în mod evident, alergiile de coronavirus, deoarece nu sunt prezente în caz de Covid-19. 
 • Tusea uscată: Tusea uscată poate apărea în cazul alergiilor din cauza picăturilor postnazale (secreții care curg în gât și declanșează reflexul de tuse). Tusea poate crea confuzie, deoarece, apare frecvent în cazul coronavirusului. Totuși, prezența simptomelor anterior menționate te ajută să le distingi. 
 • Dificultăți de respirație și durere/disconfort toracic: Deși, acestea sunt tipice formelor grave de Covid-19, pot apărea și în cazul alergiilor, atunci când pacientul suferă de astm bronșic. 

 

 • Dureri de cap și de gât: Pot apărea, uneori. 

Simptomele coronavirusului

Coronavirusul produce simptome asemănătoare gripei, care pot fi diferențiate de simptomele alergiilor. Manifestările coronavirusului sunt următoarele:

  • Febră: Febra este semnul infecțiilor, indiferent de tipul acestora. NU apare niciodată în cazul alergiilor.
  • Tusea uscată: Spre deosebire de alergii, în cazul cărora tusea apare rar, în ceea ce privește infecția cu SARS-CoV-2, tusea seacă este persistentă și este un simptom des întâlnit în rândul acestor pacienți.
  • Oboseala: Coronavirusul produce o stare de epuizare asemănătoare celei care apare în cazul gripei. Alergiile nu produc acest simptom.
  • Dureri musculare: Acesta este un semn de coronavirus, atunci când este însoțit și de alte simptome tipice acestui virus. Durerile musculare nu apar în cazul alergiilor.
  • Frisoanele: Senzația accentuată de frig, chiar și atunci când temperatura mediului este crescută, este un simptom frecvent întâlnit la pacienții care suferă de Covid-19. Nu putem afirma același lucru și în ceea ce privește alergiile.
  • Dureri de cap: Sunt mai frecvente și mai puternice în cazul coronavirusului decât în cazul alergiilor.
  • Dificultăți de respirație și disconfort toracic: Apar, frecvent, în cazul coronavirusului, mai ales, atunci când are o formă severă.
  • Rinoree și congestie nazală: Pot apărea în cazul coronavirusului, la fel ca și în cazul alergiilor.

 

 • Pierderea gustului și mirosului: Acestea sunt simptome tipice ale infecției cu SARS-CoV-2.

 

  • Simptome digestive: Greața, vărsăturile și diareea pot apărea în cazul coronavirusului nu și în cazul alergiilor. 

 

 • Iritații sau decolorări ale pielii: Mai rar, pot apărea în cazul coronavirusului. În caz de alergie, manifestarea este de tipul urticariei. 

 

Pot avea alergie și coronavirus simultan?

Da, poți avea un episod de alergie, în timp ce ești infectat cu SARS-CoV-2, ceea ce poate crea confuzie. Dacă apar febra, tusea persistentă, durerile musculare, epuizarea marcată sau alte simptome frecvente în cazul coronavirusului, anunță cât mai repede medicul.

Așadar, alergiile și coronavirusul au unele simptome identice sau similare, au și numeroase manifestări diferite, care te ajută să le distingi. Tratează corect alergiile folosind medicamente pentru alergii și eliminând factorii declanșatori. Anunță medicul și izolează-te la domiciliu, dacă prezinți semnele infecției cu coronavirus.

loading...
loading...