Cum curățăm corect linoleumul

Linoleumul este una din cele mai ieftine și eficiente soluții pentru protejarea pardoselii, având și o durată de viață foarte îndelungată. Mai mult de atât, dacă nu îți place să stai toată ziua să cureți podeaua, linoleumul este alegerea potrivită, întrucât se întreține ușor și are nevoie să fie curățat destul de rar.

Tocmai pentru că se curăța rar, ne-am gândit că ar fi util să amintim câteva reguli în acest sens, pentru a-ți fi la îndemână atunci când vei avea nevoie.

Folosește aspiratorul înainte de a da cu mopul

Deși majoritatea modelelor de linoleum sunt antistatice și împiedică astfel depunerea prafului, se întâmplă ca pe pardoselile cu astfel de material să se adune praf adus pe pantofi, fire de nisip și alte impurități. Uneori, acestea sunt greu de observat cu ochiul liber, însă înainte de a curăța linoleumul, este indicat să pui aspiratorul de fiecare dată. Acesta va aduna tot praful și celelalte impurități, iar dacă pe linoleum nu există urme vizibile de murdărie, s-ar putea ca nici să nu mai fie nevoie să cureți.

Nu folosi detergent obișnuit

Dacă totuși există pete pe linoleum, va fi nevoie de o curățare mai amănunțită, pentru care ai nevoie de apă călduță și de o soluție specială pentru pardoseală tip linoleum. Multe gospodine folosesc detergent obișnuit, însă această practică nu este recomandată, întrucât va face ca linoleumul să se murdărească și să se uzeze mai ușor. După uscare, apa cu detergent lasă urme lipicioase, care vor atrage praful, formându-se astfel pete și depozite de murdărie. Pe lângă aspectul inestetic, aceste depozite deteriorează în timp ceara de pe suprafața linoleumului, reducându-i astfel durata de viață.

Usucă bine după curățare

O altă soluție eficientă pentru curățarea linoleumului este apa călduță cu săpun, pe care o poți folosi cu ajutorul unui mop. Acesta se înmoaie în apă și se stoarce foarte bine, ștergând apoi cu el întreaga suprafață a pardoselii. După ce ai finalizat această operațiune, linoleumul se șterge bine cu o cârpă uscată, iar treaba este gata când a dispărut orice urmă de umezeală de pe pardoseală.

Îndepărtarea petelor negre

Una dintre principalele probleme pe care o ridică pardoseala din linoleum este reprezentată de formarea petelor negre, greu de curățat chiar și cu soluțiile menționate mai sus. Dacă petele nu ies cu apă și săpun, poți încerca să le îndepărtezi cu ajutorul unei gume de șters. În caz că nici așa nu merge, aplică peste pată câteva picături de ulei de baie pentru bebeluși și lasă puțin să se înmoaie. Încearcă apoi să ștergi cu o cârpă uscată, iar dacă pata încă persistă apelează din nou la guma de șters. În niciun caz, nu folosi lame, cuțite sau obiecte abrazive pentru a scăpa astfel de pete, pentru că riști să deteriorezi suprafața linoleumului.

Întreținerea linoleumului

Pentru a te bucura de el cât mai mult timp, linoleumul are nevoie și de o minimă întreținere, care nu trebuie să se rezume doar la curățarea de murdărie. Astfel, este indicat să aplici lunar o ceară pentru lustruirea pardoselilor din linoleum, mia ales dacă acesta are deja câțiva ani de când l-ai instalat. Ceara reface suprafața linoleumului păstrându-i calitățile pentru mai mult timp si redând totodată aspectul de „nou” al pardoselii.

Ceara pentru linoleum se aplică folosind o cârpă curată, ușor umezită, cu care se lustruiește bine întreaga suprafață. După aplicare, ceara se lasă să se usuce circa  15-20 de minute, timp în care nu trebuie să intre nimeni în încăpere. Dacă vrei să faci această operațiune mai rar poți aplica încă un strat de ceară după ce primul s-a uscat, sau poți să aștepți o lună pentru a reînnoi stratul.

Așadar, dacă dorești să păstrezi cât mai mult aspectul plăcut și strălucirea linoleumului, nu uita să ții cont de aceste sfaturi simple, dar eficiente!

 

  

 

 

loading...
loading...