Cum arată topul celor mai tari băuturi alcoolice?

Tăria unei băuturi este dată de procentul de alcool din volumul acesteia, notat pe etichetă cu ABV (alcohol by volume). De exemplu, în mod normal, vinul are 7-12% alcool, berea în jur de 3-4%. Urmează băuturile spirtoase: whisky, votcă, gin, rom sau tequila, unde concentrația de alcool pornește de la 30-35%. Însă nici măcar un cognac de calitate superioară nu se poate apropia de 96 de procente, atât cât are cea mai tare băutură din lume.

Băuturi provocatoare

 1. Sunset Very Strong Rum (Saint Vincent) / ABV: 84,5%

Rom alb produs în Caraibe. Cu puțin curaj, poate fi folosit într-un cocktail pe bază de cognac.

 1. Balkan 176 (Serbia) / ABV: 88%

Votcă artizanală, triplu distilată. Pe eticheta sticlei sunt trecute nu mai puțin de 14 avertismente de sănătate.

 1. Pincer Shanghai Strenght (Scoția) / ABV: 88,8%

O votcă din plante care conține, în mod ironic, armurariu, o plantă medicinală bună pentru ficat.

 1. Hapsburg Gold Label Premium Reserve (Cehia) / ABV: 89.9%

Vârful de lance al industriei alcoolului cehesc, țară care este tărâmul făgăduinței pentru consumatorii de absint. Aici se produc tipuri de absint cu concentrația mare de alcool și tujon, substanța resonsabilă pentru efectele psihedelice ale băuturii.

 1. Poitín (Irlanda) / ABV: 90%

Whisky irlandez, din cereale și cartofi, vândut pe sub mână timp de 300 de ani, din cauza efectelor… devastatoare. E produs legal, din 1977, de doar două distilerii.

 1. Bruichladdich X4 (Scoția) / ABV: 92%

Un whisky single malt, distilat de 4 ori. A devenit celebru când o echipă a BBC a reușit să-l folosească pentru a alimenta cu succes o mașină.

 1. Everclear (SUA) / ABV: 95%

Adevărata ”apă de foc” americană, atât de aprigă încât producătorul recomandă să fie consumată diluată.

 1. Spirytus Rektyfikowany (Polonia) / ABV: 96%

Polonia deține recordul neoficial pentru cea mai mare concentrație de alcool în sânge. Nu e de mirare deci că produce o votcă din cereale cu asemenea tărie.

 1. Cocoroco (Bolivia) / ABV: 96%

Se produce din trestie de zahăr și se vinde în cutii de tablă, întărindu-ți impresia că bei dizolvant de vopsea, nu alcool. E interzisă în multe țări pentru că pur și simplu… e prea tare.

 1. Eesti piiritus (Estonia) / ABV: 96,6%

Estonia, destinația ideală pentru suedezii și finlandezii care fug de prețurile mari la băutură din țările lor, a apărut în 1938 în Cartea Recordurilor la categoria ”Cea mai tare băutură alcoolică din lume”.

Beri puternice

Deși neașteptat, sunt câteva beri care intră cu succes la categoria băuturi spirtoase tari și există chiar și o luptă aprigă între berari pentru titlul de cea mai ”puternică” bere din lume.

 1. Black Damnation VI – Messy / De Struise Brouwers (Belgia) / ABV: 39%

Doar câteva beri din acest clasament au și un gust bun. Black Damnation VI este un exemplu. Neagră, cu arome de malț prăjit, cafea, ciocolată neagră și chiar turbă, încă aduce a bere, chiar dacă gustul alcoolului este destul de pregnant.

 1. Esprit De Nöel / Baladin (Italia) / ABV: 40%

Lansată în 2011, ”Spiritul Crăciunului” este o bere blondă, maturată 3 ani în butoaie de stejar, cu aromă subtilă de lemn și ciocolată, considerată o ”bijuterie pentru cunoscători”.

 1. Sink The Bismarck / BrewDog (Scoția) / ABV: 41%

Scoțienii de la BrewDog sunt considerați inițiatorii cursei pentru cea mai tare bere. După ce au lansat Tactical Nuclear Penguin (32% alcool), fanii i-au criticat intens. Iar răspunsul, arogant, a fost Sink The Bismarck, o bere distilată de 4 ori și cu un nume menit să-i atace pe nemții de la Schorschbräu, principalii lor rivali.

 1. Schorschbock 43 / Schorschbräu (Germania) / ABV: 43%

A fost produsă o singură dată și, din cauza gustului slab, foarte condimentat, a fost considerată doar un artificiu în bătalia pentru supremație.

 1. Obilix / Koelschip (Olanda) / ABV: 45%

Obilix a fost produsă în cantități limitate și a fost destul de greu de găsit. Nicio pagubă, căci se spune că are mai mult gust de sirop de tuse decât de bere.

 1. The End Of History / BrewDog (Scoția) / ABV: 55%

O ediție ultra limitată a unei beri blonde, cu aromă de ienupăr și urzici. La 780 de dolari, este considerată cea mai scumpă bere. Iar ambalajul este de-a dreptul… dubios. Sticla este ”învelită” într-o veveriță împăiată.

 1. Schorschbock 57 / Schorschbräu (Germania) / ABV: 57%

Le-a asigurat nemților locul întâi pentru scurt timp. S-au produs doar 36 de sticle, la 200 de euro bucata, fiecare numerotată și cu autograful ”autorului”. Cei care au gustat-o spun că are gust de fructe stricate, lichid de parbriz sau mâncare de câini.

 1. Start the Future / Koelschip (Olanda) / ABV: 60%

După succesul obținut cu Obilix și ca replică la The End Of The History, olandezii au produs o nouă ”cea mai tare bere”. Gest lăudabil, gust de alcool pentru frecție.

 1. Armageddon / Brewmeister (Scoția) / ABV: 65%

În 2012 Brewmeister s-a insinuat în competiție și a scos o bere cu nume apocaliptic, din malț cristalizat, grâu, fulgi de ovăz și apă din izvoarele Scoției. Berea, cu un gust plăcut în ciuda concentrației uriașe de alcool, a fost retrasă după ce s-a speculat că nu ar avea tăria promisă pe etichetă.

 1. Snake Venom / Brewmeister (Scoția) / ABV: 67,5%

Produsă în 2013 dintr-un amestec de malț afumat, șampanie și drojdie, ”Veninul Șarpelui” este și la ora actuală cea mai tare bere din lume. Pe site-ul oficial sticla de 330 de ml se vinde cu 44 de euro și vine însoțită de un certificat de autenticitate și instrucțiuni pentru consum.

Vinuri cu tărie de caracter

Dacă nu ești fanul berii, trebuie să știi că sunt și vinuri cu un conținut ridicat de alcool, al căror ABV poate ajunge și la 23%. Printre ele se numără:

 • Shiraz (Australia) / ABV: 15.5%
 • Grenache, Syrah, Mourvèdre (California, Australia) / ABV: 15.5%
 • Zinfandel (California) / ABV: până la 16%
 • Sherry/Jerez (Spania) / ABV: 15-20%
 • Tawny Port și Madeira (Portugalia) / ABV: 20%
 • Banyuls și Maury (Franța) / ABV: 20%
 • Marsala (Sicilia) / ABV: 20%
 • Diferite sortimente de vin aromatizat sau alcoolizat / ABV: 20-23%
loading...
loading...