Cum alegi cele mai bune produse de curățenie

Oferta de produse pentru curățenie de pe rafturile magazinelor este atât de variată încât a devenit dificil pentru gospodine să le aleagă pe cele mai bune pentru ele. De cele mai multe ori, alegem produsele despre care am auzit  în reclamele de la televizor sau cele care ne promit pe etichetă un grad de eficiență de sută la sută. De multe ori însă, constatăm acasă că lucrurile nu stau nici pe departe așa, iar produsele pe care le-am ales sunt de proastă calitate. Pentru a te ajuta să nu mai ai parte de astfel de experiențe, astăzi vom fi  specialistul tău în igienă profesională și te vom învăța cum să alegi cele mai bune produse de curățenie.

Nu căuta prețurile cele mai mici

Prețul nu trebuie să fie primul criteriu după care alegi un produs de curățenie, chiar dacă unele dintre ele sunt cu mult mai ieftine decât altele din aceeași categorie. Și în acest caz funcționează zicala „cât dai, atât face”, așa că produsele foarte ieftine sunt de o calitate mai slabă. De asemenea, când găsești promoții de genul „trei produse la preț de unu” verifică termenul de valabilitate de pe etichetă, pentru cu sunt șanse ca acesta să expire până când reușești să folosești toate produsele cumpărate la ofertă.

Citește etichetele

De cel mai multe ori, ne uităm doar pe eticheta principală a produsului, cea frumos colorată, care ne garantează calitate maximă. De fapt, cu adevărat importantă este eticheta de pe spatele produsului, pe care sunt menționate ingredientele folosite. Dacă eticheta nu conține o listă de ingrediente, cel mai bine este să lași produsul pe raft și să alegi un altul care îți oferă aceste informații. Totuși, pentru cineva mai puțin familiarizat cu chimia, denumirile ingredientelor pot să nu spună nimic, așa că îți explicăm în paragraful următor cum să alegi produsul potrivit pe baza acestor informații.

 Substanțe pe care trebuie să le eviți

Produsele de curățenie conțin o sumedenie de substanțe chimice, dintre care unele pot fi nocive. Mai jos, îți prezentăm o listă cu principalele substanțe din această categorie pe care le poți găsi în lista de ingrediente a unor produse.

  • Hidroxidul de sodiu−în contact direct cu pielea poate produce arsuri, iar inhalarea vaporilor provoacă iritații la nivelul căilor respiratori. În locul produselor care conțin hidroxid de sodiu, mai bine alegi produse pe bază de bicarbonat de sodiu și oțet, care înlătură eficient grăsimea și nu sunt nocive.
  • Amoniacul−este folosit îndeosebi în soluțiile anticalcar și cele pentru curățarea obiectelor din inox. Este eficient, însă vaporii inhalați devin toxici, fiind foarte periculoși, mai ales dacă suferi de astm sau alte afecțiuni respiratorii.
  • Percloroetilena–folosită în soluțiile pentru curățarea covoarelor și cele pentru îndepărtarea petelor, această substanță a fost clasificată recent ca având potențial cancerigen. Inhalarea vaporilor poate fi periculoasă, așa că se recomandă folosirea altor soluții similare sau a săpunului.
  • Triclosanul–îl poți găsi pe eticheta unor detergenți lichizi pentru vase sau a săpunurilor antibacteriene. Aceste produse sunt de evitat, întrucât s-a dovedit că triclosanul contribuie la înmulțirea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Caută produsele ecologice

Și în domeniul soluțiilor pentru curățenie există această tendință de orientare către produsele ecologice, la fel de eficiente, dar mai sigure pentru sănătate și mai prietenoase cu mediul înconjurător. Deși sunt puțin mai scumpe decât produsele de curățenie pe bază de substanțe chimice, amintește-ți ce spuneam la începutul acestui articol referitor la prețurile produselor de calitate. Chiar dacă pe eticheta principală ți se spune că produsul este „100% natural”, „eco-friendly” sau „non-toxic”, nu uita să verifici și lista de ingrediente de pe eticheta de pe verso, pentru că ai putea avea surprize.

Ținând cont de aceste recomandări, vei putea să îți alegi cele mai bune produse de curățenie, pe care să le folosești în mod eficient și fără riscuri pentru sănătatea ta.   

 

loading...
loading...