Cum alegi cea mai bună antenă auto

Când conducem, mai ales pe distanțe lungi, simțim nevoia să ne relaxăm. Radioul este cel mai la îndemână mijloc de destindere. Fie ca ascultăm muzică, fie că vrem să aflăm ultimele știri sau informații despre starea vremii ori a drumurilor, radioul este un companion nelipsit în călătoriile noastre. 

Totuși, câteodată semnalul recepționat este slab sau se pierde. Dacă se întâmplă des, acest lucru poate indica o defecțiune a antenei. Înlocuirea unei antene defecte nu este dificilă, dar alegerea uneia din multitudinea de modele existente poate fi dificilă. Ca să faci o alegere bună, este necesar să ții cont de anumite caracteristici ale antenelor auto.

Sistemul de prindere

Anumite automobile au antene încorporate în sistemul radio, însă cele mai multe au antene exterioare. În cazul acestora, în funcție de modalitatea de fixare pe mașină, există următoarele tipuri de antene:

  • Cu magneți
  • Încorporate în parbriz
  • Fixate în capotă
  • Cu ventuze
  • Cu bandă adezivă

Cele mai indicate modele sunt cele cu fixare în capotă și cele cu magnet. Poți cumpăra astfel de antene auto de la Piesacupiesa.ro. Cele cu fixare în capotă oferă un semnal bun, dar pot încuraja apariția ruginei. Vântul puternic le poate rupe și, dacă sunt telescopice, se pot uza la contactul secțiunilor. Cele cu magnet au avantajul de a fi fixate ușor și în orice parte a mașinii, fără a afecta vopseaua. Dezavantajul lor este că trebuie date jos în parcările nepăzite, pentru că sunt ușor de furat.

Lungimea

Antena este formată dintr-un braț metalic și un cablu care transmite undele radio AM sau FM recepționate în aparatul de radio. Lungimea antenei influențează raza de acțiune a acesteia. Astfel, o antenă mai lungă va recepționa semnale AM de pe o suprafață mai mare. În cazul semnalului FM, cel mai întâlnit astăzi, mai important este raportul dintre frecvența antenei și lungimea undei de recepționat. Astfel, o antenă mai lungă va recepționa semnale de la o distanță mai mare, dar calitatea semnalului nu va fi bună dacă antena nu este capabilă să le recepționeze precis. 

Mobilitatea

Există antene fixe și antene retractabile. Acestea din urmă sunt acționate din interiorul mașinii. Pornirea radioului face ca un motoraș să ridice antena. La oprirea aparatului, antena se retrage la nivelul capotei. Antenele motorizate sunt asociate cu automobilele de lux, pentru că sunt mai scumpe decât cele fixe. Totuși, în comparație cu alte componente ale mașinii, antenele motorizate nu sunt chiar costisitoare.

Conectivitatea

Majoritatea antenelor auto se conectează la aparatul radio prin intermediul unei mufe standard. Totuși, există câteva mărci de mașini pentru care vei avea nevoie de un adaptor dacă vrei să schimbi radioul cu care au fost echipate din fabrică. Este cazul automobilelor produse de Volkswagen, Nissan și General Motors.

Importanța cablului antenei

Cablul antenei ajută la captarea semnalului și transferul acestuia la aparatul radio. Acordă atenție cablului înainte de a cumpăra o antenă. Unele antene sunt comercializate fără cablu, așa că va trebui să achiziționezi unul. Cablul nu trebuie să fie prea scurt, altfel vei fi nevoit să îl întinzi. Acest lucru va afecta calitatea semnalului. De asemenea, materialul care învelește cablul trebuie să fie rezistent și durabil.  

O antenă auto bună asigură o calitate ridicată a sunetului. Dacă ții cont de informațiile de mai sus, îți va fi ușor să alegi antena potrivită pentru mașina ta. Totuși, ai grijă ca montarea antenei să se facă corect. Antena trebuie să stea fixă în timp ce șofezi, altfel nu te vei bucura pe deplin de postul de radio favorit. 

loading...
loading...