Cum alegi cariera potrivită: 3 recomandări esențiale

Alegerea meseriei potrivite este un pas esențial pentru viitorul tău, unul foarte dificil, pentru că trebuie să ții cont de mai multe aspecte, care se pot schimba ulterior. Totuși, există câteva criterii de bază, pe care trebuie să le ai în vedere, ca să fii sigur că ai găsit o carieră care să fie cu adevărat pe gustul tău sau, cel puțin, cât mai aproape de ceea ce îți dorești. Iată care sunt recomandările psihologilor. 

1. Gândește-te ce anume îți dorești

În timp, dorințele și nevoile se schimbă, dar unele aspecte vor rămâne la fel. De aceea, primul lucru la care trebuie să te gândești este definirea carierei ideale, în viziunea ta: ce anume ți-ar plăcea să faci, cum arată mediul de lucru pe care ți-l dorești, cum ai vrea să fie colegii și șefii tăi.

Cele mai importante întrebări la care ai de răspuns acum sunt: Ce domeniu te atrage? Ce abilități deosebite ai? Care sunt valorile tale? Ce personalitate ai (introvertit sau extrovertit)? 

Spre exemplu, dacă îți place să ajuți oamenii și te atrage domeniul real, ai putea alege o carieră în medicină. Există foarte multe specialități pe care le poți urma: de la stomatologie până la pediatrie sau chirurgie. Apoi, dacă ai și abilități manageriale, dacă ești o persoană foarte organizată, care știe să coordoneze o echipă, te poți gândi chiar mai departe: ai putea ajunge șef de departament sau chiar director de spital sau de clinică. 

Într-o funcție de conducere de acest fel, vei coordona o echipă de medici și asistente și va trebui să te asiguri că departamentul sau spitalul tău dispune de tot ce este necesar pentru a funcționa eficient. De exemplu, vei fi responsabil inclusiv de comenzile de medicamente, instrumente medicale și consumabile, precum mănuși, măști de protecție sau halate de unică folosință de la Dispotrading.ro. Toate acestea sunt esențiale pentru ca spitalul sau departamentul pe care îl conduci să funcționeze în siguranță.

2. Evaluează care sunt necesitățile tale

La acest capitol, trebuie să ai în vedere care sunt nevoile tale, astfel încât cariera aleasă să le poată satisface pe toate sau măcar o bună parte din acestea. Ai grijă să evaluezi corect aceste necesități și ia în calcul următoarele:

  • Care este salariul de care ai avea nevoie pentru un trai decent
  • Ce program de muncă ți-ai dori (fix, flexibil, în ture, de acasă etc)
  • Unde ai vrea să fie locul tău de muncă (sediul companiei)
  • Ce beneficii extrasalariale îți dorești (mașină de serviciu, asigurare medicală etc)

3. Fă o listă cu meseriile care ți se par interesante

Schimbările tot mai dinamice de pe piața muncii scot la lumină noi meserii, care nu existau acum 10 ani, spre exemplu. De aceea, ar fi bine să te documentezi și despre noile opțiuni, pentru că este posibil ca una dintre ele să ți se potrivească foarte bine. 

Chiar dacă are o denumirea poate mai neobișnuită, verifică ce presupune. Ar putea fi exact ce-ți dorești! Apoi, documentează-te și încearcă să afli ce salarii sunt în acel domeniu, care sunt cerințele pentru angajare și ce oportunități de dezvoltare profesională există.

Dacă vei avea în vedere toate aceste criterii, cu siguranță vei găsi cariera care ți se potrivește cel mai bine.

loading...
loading...