Alegerea mobilierului potrivit pentru camera celui mic nu este, întotdeauna, o sarcină ușoară. Însă, atunci când achiziționezi biroul, trebuie să acorzi o atenție specială acestui aspect, deoarece, invariabil, cel mic va crește și va avea nevoie de un loc să își facă temele. Ține cont că un birou ales incorect, de forma sau dimensiunile nepotrivite, îi poate pune copilului în pericol nu doar sănătatea, dar îi poate influența și rezultatele la învățătură!
Iată de ce criterii trebuie să ții cont atunci când alegi biroul potrivit pentru copilul tău:
Vârsta și înălțimea celui mic
Primul criteriu pe care trebuie să îl ai în calcul este vârsta copilului, pentru că, în funcție de asta, trebuie aleasă și înălțimea biroului pe care îl achiziționezi.
Dacă, în primii săi ani de viață, el poate folosi o măsuță cu scaun unde să coloreze sau să se joace, pe măsură ce crește e nevoie de un loc adecvat vârstei, dar și cerințelor crescute. În jurul vârstei de 5 ani, îi poți alege un birou de înălțime mică, în culori vesele sau imprimat cu imaginile sau desenele preferate. Acestea au, de obicei, prevăzute spații speciale pentru acuarele, plastilină sau pentru alte lucruri pe care cel mic le folosește.
Odată cu începerea școlii însă, e nevoie să alegi un birou adaptat înălțimii, unde să-și poată face temele în cele mai bune condiții. Nu uita că, atât cel mic, cât și biroul vor trebui să „crească” în același ritm, de aceea, trebuie cumpărat unul nou dacă copilul e deja prea mare.
Înălțime reglabilă
Este important să nu faci rabat la calitate, atunci când cumperi un birou pentru cel mic să-și facă temele.
Dacă pentru scaunul de birou e posibil să alegi, încă de la început, unul cu înălțime reglabilă, încearcă să faci la fel și pentru birou. Acestea au blatul de lucru sau tăblia mesei cu un anumit unghi de înclinare față de orizontală. Aceasta poate fi ajustată astfel încât juniorul să atingă poziția recomandată de medici. Mai exact, atunci când scrie sau citește la masa de lucru, copilul trebuie să stea cu spatele drept pe scaun, la 90 de grade față de șezut, cu tălpile bine fixate pe podea, iar brațele să se poată sprijini până la cot pe birou.
Avantajul acestor piese îl reprezintă faptul că înălțimea lor poate fi reglată în funcție de necesitate. Medicii recomandă o înclinare de minim 16 grade a blatului de lucru, astfel încât copilul să aibă o poziție confortabilă și să nu fie nevoit să se aplece pentru scris, lucru care îi poate cauza dureri de gât sau deformări ale coloanei.
Trebuie să știi că există o formulă după care poți face alegerea tipului de birou, în funcție de înălțimea celui mic! Astfel:
- înălțimea biroului = înălțimea copilului / 2,43
- înălțimea scaunului = înălțimea celui mic / 3,72.
De exemplu, pentru un copil de statură 110 cm, înălțimea biroului ar trebui să fie de minim 46 cm, în timp ce a șezutului, de circa 30 cm.
Alege dimensiunea potrivită
Dacă în privința înălțimii biroului trebuie să te orientezi după vârsta și statura celui mic, lungimea acestuia trebuie să fie de minim 1,20 m, iar lățimea, de minim 50 cm, pentru ca el nu doar să stea confortabil, dar și să aibă loc pentru obiectele necesare. Există și variante de birou care au în lateral etajere încorporate, astfel ca puiului să îi fie la îndemână cele mai uzuale obiecte.
Cel mai bine este ca elevul să fie de față pentru a „proba” atât scaunul cât și biroul, atunci când le achiziționezi. De asemenea, psihologii recomandă să stai în preajma celor mici atunci când își fac primele teme, pentru a-i ajuta și încuraja, dar și pentru a te asigura că se vor obișnui să nu stea în poziții incomode pentru spate sau gât.
Fii atent la materiale
Dacă pentru scaunul de birou poți opta pentru diverse tipuri de texturi, e bine să faci alegerea acestora pe criterii de rezistență și nu de design. Cel mai important este, însă, ca scaunul să fie ergonomic, adaptat pentru o poziție corectă a spatelui.
În privința materialului din care este confecționat biroul, acesta poate fi din lemn masiv, dar, la fel de potrivit pentru copii este un material mai ușor, de exemplu PAL sau MDF. Astfel de birouri au avantajul că pot fi schimbate mai des, în funcție de preferințele celui mic, iar prețul lor este redus, față de cele din lemn. În plus, finisajele lor pot fi făcute în diverse variante de culoare sau design.
Concluzie
Alegerea biroului potrivit pentru cel mic nu este, întotdeauna, o sarcină ușoară, având în vedere opțiunile mereu schimbătoare ale copiilor. În plus, trebuie să ai în vedere faptul că un birou bun, ales corespunzător, îl ajută pe cel mic să facă distincție între zona de lucru și cea de „timp liber”, el devenind astfel, în timp, mai conștiincios și mai responsabil.
Suntem siguri că vei face alegerea cea mai bună a biroului pentru copilul tău dacă vei ține cont și de recomandările noastre!