Perdelele sunt unele dintre cele mai importante elemente de design interior. Acestea îți oferă posibilitatea de a controla nivelul de luminozitate dintr-o încăpere, dar contribuie totodată și la construirea unei atmosfere elegante. Mai mult, aceste accesorii sunt deosebit de utile atunci când vrei să ascunzi mici imperfecțiuni ale pereților sau ferestrelor.
O perdea nouă poate schimba cu totul aspectul unei camere dacă vrei să aduci un suflu proaspăt fără prea mult efort și completează într-un mod atractiv orice decor. Totuși, cei mai mulți oameni se concentrează doar pe culoare și material, pierzând din vedere faptul că felul în care sunt așezate perdelele contează la fel de mult.
Iată câteva trucuri ingenioase care te vor ajuta să agăți corect perdelele în locuința ta:
Instalează șina în funcție de înălțimea tavanului
Ca să agăți perdelele în cel mai avantajos mod e necesar să știi dimensiunea corectă la care trebuie montat sistemul de prindere. Aceasta diferă în funcție de stilul ferestrei și înălțimea tavanului, factori ce trebuie luați în calcul pentru a așeza tijele în locul potrivit.
În cazul perdelelor standard ce atârnă de o parte și de alta a unei ferestre, înălțimea adecvată a galeriei este la jumătatea distanței dintre partea superioară a tocului ferestrei și tavan. Această regulă se aplică dacă între cele două puncte de reper există o distanță mai mare de 30 cm.
Dacă vorbim de o cameră cu tavane joase, sistemul de prindere trebuie montat aproape de plafon pentru a crea iluzia înălțimii. Ține cont că, indiferent de înălțimea tavanului, distanța minimă de la tocul ferestrei și până la șina perdelei trebuie să fie de 5 cm.
Creează iluzia unor ferestre mai mari
Dacă îți dorești să creezi efectul unor geamuri mai late, ține cont că distanța standard la care agăți perdelele trebuie să fie de 10 până la 25 cm în fiecare parte a ferestrei. Practic, pe lățime, se măsoară distanța dintre tocul geamului și capătul galeriei, excluzând ornamentele din capăt.
Pentru a obține iluzia unei ferestre mult mai largi extinde sistemul de prindere cu 20-25 cm dincolo de toc. În acest fel, perdelele vor oferi impresia că în spatele lor se ascunde un geam mai mare, proporțional cu celelalte elemente din încăpere.
Folosește perdele potrivite spațiului tău
Lungimea, lățimea și înălțimea perdelelor trebuie să fie adecvată camerei în care vei folosi aceste elemente de decor. În majoritatea cazurilor, lungimea ideală a perdelei este până la podea. Aceasta trebuie doar să atingă suav pardoseala, însă dacă îți dorești un aspect tradițional poți opta pentru varianta unor perdele care să atârne câțiva centimetri pe jos.
Cu toate că acest efect nu mai este la fel de popular ca odinioară, oferă în continuare impresia unui spațiu rafinat și funcționează perfect în zonele formale. De asemenea, nu este recomandat să lași perdelele să atârne la câțiva centimetri distanță de podea pentru că va face ca plafonul să pară mult mai jos.
Perdelele trebuie să fie bogate din punct de vedere vizual atunci când acoperă o fereastră, astfel că pentru a obține acest efect trebuie ca lățimea materialului să aibă dublul lățimii ferestrei. În cazul în care sunt necesare două perdele, ambele trebuie să egaleze lățimea geamului. Totodată, reține că țesăturile ușoare necesită mai mult material, în timp ce produsele grele mai puțin, pentru a obține același efect bogat.
Accesorizează galeria pentru a completa stilul camerei
Ornamentele sau feroneria sistemului de prindere a perdelelor reprezintă ultimul pas în crearea unui decor deosebit. Ține cont că tija și ornamentele trebuie să completeze țesătura perdelelor. Astfel, dacă folosești materiale mai grele, așază-le pe galerii mari, în timp ce pentru bumbac sau țesături fine este indicat să utilizezi șine delicate și strălucitoare.
Ornamentele de la capătul galeriei pot avea un impact surprinzător asupra întregului decor dintr-o cameră, de aceea este important să acorzi atenție dimensiunii și formei acestora pentru a nu crea un aspect nedorit.
Dacă optezi pentru componente de feronerie, ia în considerare faptul că acestea trebuie să completeze restul camerei. De pildă, dacă în încăpere există decorațiuni sau piese de mobilier care includ bronz, folosește o tijă pentru perdea dintr-un material similar.
Atunci când vine vorba de decorarea casei orice detaliu contează. Perdelele îmbracă orice încăpere și creează un sentiment de confort, de aceea este necesar să le amplasezi în mod corect. Ține cont de aspectele prezentate ca să păstrezi armonia vizuală și să faci cele mai bune alegeri atunci când vrei să îți înfrumusețezi locuința.