Cum afli daca o Casa de Pariuri opereaza legal in Romania

Businessman doing online shopping on couch against gambling app screen

Numarul pariorilor sportivi din tara noastra este constant in crestere, asa ca si numarul caselor de pariuri sporeste, insa cum poti sti care agentie functioneaza in parametri normali, legal, si care te poate trage pe sfoara? Iata cateva detalii de ajutor.

Pariorii anilor trecuti intampinau probleme cand venea vorba despre gasirea agentiilor de pariuri online sigure si legale, chiar si dupa ce parierea pe platforme fara licenta a devenit ilegala, insa in anul curent lucrurile nu mai stau la fel, existand un cadru legal care protejeaza consumatorul si care il ajuta, intr-o oarecare masura, sa parieze legal si sa castige bani online, cu putina atentie. Asta inseamna ca, pentru a obtine licenta, casele de pariuri online sunt nevoite sa plateasca anumite taxe statului.

ONJN sau Oficiul National pentru Jocuri de Noroc este o institutie al carei scop este de a reglementa activitatea specifica industriei jocurilor de noroc desfasurate in tara noastra. Institutia isi poate exercita functiile prin prisma existentei a trei documente care infiinteaza, reglementeaza si organizeaza autoritatea sa si masurile fiscale ce pot fi luate. Bazele au fost puse in 2013 odata cu Ordonanta de Urgenta nr. 20/27 martie, masurile active fiind enuntate in Legea nr. 124/29 mai 2015, o taxa de 2% la depunere fiind adaugata in 2019 prin Ordinul de lege nr. 38/15 ianuarie.

Daca nu esti sigur ca site-uri web precum Stanleybet, Netbet, Betano sau Winmasters, cu pareri  foarte bune din partea jucatorilor, sunt sigure, o solutie rapida este sa apelezi la salile stradale, care nu sunt afectate de respectiva legislatura. Totusi, ramane intrebarea “Cum afli daca o casa de pariuri opereaza legal in Romania?”.

E greu sa gasesti pe ce site-uri poti paria legal in Romania?

Este simplu sa afli daca agentia sau agentiile pe care ai pus ochii sunt legale, trebuind doar sa dai o cautare pe Internet, ONJN punand la dispozitia doritorilor  pagina ONJN de unde acestia pot verifica o intreaga lista de case de pariuri online, incluzand informatii referitoare la data obtinerii licentei de activitate si data la care aceasta expira. Tocmai pentru ca unele case de pariuri au o licenta provizorie, deci valabila pentru o perioada mai scurta de timp, este util sa verifici mai des lista aceasta pentru a nu te trezi cu surprize.

Mentionam ca respectiva lista este actualizata constant, in 2021 existand pe ea nu mai putin de 25 companii si nu mai putin de 43 domenii web, majoritatea functionale. Dintre casele de pariuri care au beneficiat cu intaietate de licente de lucru mentionam Netbet, Winmasters si Unibet. Printre domeniile recent adaugate se afla PrincessCasino si Favbet.

Cum afli ce agentii de pariuri nu sunt legale

Pentru a nu cadea prada “sacalilor” care te pot atrage cu oferte amagitoare poti verifica si lista “oilor negre” in materie de case de pariuri care opereaza online fara licenta. ONJN a pus la punct o lista cu acele afaceri web din domeniul jocurilor de noroc pe care nu ar trebui sa intri, domeniile lor fiind blocate pe teritoriul tarii noastre, cel putin teoretic, providerii de internet avand aceasta datorie. Pe aceasta lista se afla peste 1000 de site-uri web care nu pot fi accesate si care (daca reusesti sa pariezi pe ele) pot sa duca la amenzi. Iar ONJN poate monitoriza activitatile tranzactionale ale romanilor. Daca intri pe un cont deja facut si nu plasezi pariuri sau faci tranzactii financiare, nu ar trebui sa implice riscuri. Totusi, te sfatuim sa nu faci aceste lucruri, pentru a nu fi pasibil de amenda.

Dintre acestea amintim case de pariuri cu tractiune in alte tari, care pot fi mai atractive pentru unii pariori, dar care nu vor putea fi accesate din Romania, precum Betvictor, William Hill, Betsson, Betfred s.a.

Totusi, numele de pe asa-zisa lista neagra”  a agentiilor de pariuri online nu trebuie confundate cu operatori escroci deoarece, in majoritatea cazurilor, exemplele sunt de case reputabile in alte state, care nu isi pot desfasura activitatea pe teritoriul Romaniei la ora actuala.

Ce risti daca pariezi pe site-uri ilegale

Desi agentul de pariuri online ar trebui, poate, sa fie cel mustrat, pariorul este cel ce va trage ponoasele si va trebui sa plateasca in fata legii. Dacă  esti prins ca activezi pe platforme de betting fara licenta  in Romania esti pasibil de amenda de la 5000 la 10000 RON, potrivit OUG nr 77/2009 (art. 22 alin. 6).

Agentiile de pariuri online legale pe care pariezi in tara noastra pot sa nu fie reglementate in alte state. Asadar, daca iesi din Romania si doresti sa iti continui activitatea, ti-ar fi de ajutor sa verifici daca operatorul tau preferat activeaza si in alte tari. Multi din marii operatori (precum Pokerstars, Betfair sau Unibet) au activitate si peste granita, insa poate fi necesar sa iti verifici valabilitatea contului in tari precum Spania, Italia, Franta, Marea Britanie s.a. pentru a sti daca te descurci cu cel pe care il ai sau iti trebuie unul nou.

loading...
loading...