Înființarea unei culturi de ciuperci poate deveni o afacere profitabilă, cu o investiție minimă și un consum reduse de resurse. Spre deosebire de alte afaceri din domeniul agricol, nu ai nevoie de un teren pentru a demara investiția, fiind suficient un spațiu adecvat, care poate fi amenajat chiar și în beciul locuinței. Spațiul respectiv trebuie să beneficieze de o bună ventilație și de condiții care să asigure menținerea unei temperaturi optime și a unui grad de umiditate adecvat.
Pe lângă acești trei factori de care depinde dezvoltarea culturii de ciuperci, trebuie acordată o atenție deosebită și măsurilor de prevenire și combatere a bolilor și dăunătorilor. Găsiți fungicide pe PlantMasrter.ro, substanțe care sunt o armă eficientă în acest sens. Iată care sunt principalele boli care pot afecta o cultură de ciuperci și care sunt mijloacele prin care să le previi sau să le combați.
Mucegaiul verde
Apare de obicei când gradul de umiditate în substratul de cultură este prea mare, sau când aerul din interiorul spațiului este nefiltrat corespunzător. De asemenea, mai poate apărea în situațiile în care n-au fost înlăturate toate resturile de ciuperci din cultura anterioară. Este cauzat de ciuperca Trichoderma sp, iar primele semne sunt date de apariția unor pete albicioase de miceliu pe suprafața rafturilor, care ulterior devin verzi. Ca măsuri de prevenire și combatere, se recomandă dezinfectarea termică a amestecului de acoperire, urmată de stropirea cu formalină 0,5% după acoperire. De asemenea, este indicată și aplicarea de Dithane 0.3% la interval de o săptămână, în perioada de recoltare.
Putregaiul moale
Apare ca urmare a acțiunii agentului patogen Mycogone perniciosa, la început sub forma unei mase nedefinite, acoperite cu un strat de miceliu alb și pufos. La maturitate, acesta devine maroniu și începe să putrezească, iar în condiții de umiditate ridicată, pe suprafața ciupercilor apar picături de lichid maroniu, care emană un miros neplăcut.
În cazul apariției putregaiului moale, se recomandă dezinfecția termică a stratuluii de acoperire, urmată de administrarea unui tratament cu fungicidul Mirage 45 EC.
Putregaiul uscat
Poate apărea după prima recoltare, fiind favorizat de aerul nefiltrat și dezinfectarea defectuoasă a stratului de acoperire. Ciupercile atacate de putregaiul uscat fac pete brune pe pălărie, piciorul se crapă și se exfoliază, iar în final, planta se usucă. Această boală este cauzată de agentul patogen Verticillium fungicola și poate fi prevenită prin dezinfectarea termică a amestecului de acoperire și filtrarea aerului din spațiul în care este înființată cultura. Ca măsuri de combatere, se recomandă îndepărtarea imediată a ciupercilor afectate și administrarea de fungicid Mirage 45 EC.
Pătarea bacteriană
Cauza principala care duce la apariția acestei boli este umiditatea ridicată, ce favorizează dezvoltarea bacteriei Pseudomonas tolaasii. Ciupercile afectate capătă pete brun-gălbui pe pălării, devenind apoi mucilaginoase și cu suprafață lipicioasă. De asemenea, în faza avansată a bolii, ciupercile capătă culoarea maro-ciocolatiu și emană un miros neplăcut, fiind astfel ușor de recunoscut.
Pătarea bacteriană poate fi prevenită prin evitarea fluctuațiilor de temperatură și asigurarea unei bune ventilații a spațiului. În ceea ce privește combaterea, cea mai eficientă măsură este aplicarea tratamentului cu fungicid Bravo 500 SC.
Ciupercile cerneală
Folosirea de substraturi verzi sau cu un grad ridicat de umiditate, precum și aplicarea acestora în cantități mai mari decât cele necesare, constituie factori favorizanți ai apariției acestei boli. De asemenea, administrarea de compost înghețat sau cu un conținut de amoniac de peste 0,5% sunt alte cauze ale bolii. Aceasta se instalează înainte și după însămânțare, iar ciupercile răsărite vor avea piciorul alungit și pălăria mai mică decât dimensiunea normală. În acest caz, cel mai indicat este să urmărești evoluția culturii și să îndepărtezi imediat ciupercile afectate, pentru a împiedica extinderea bolii.
Acestea sunt principalele boli care pot afecta o cultură de ciuperci, însă dacă acorzi atenția necesară celor trei factori vitali: ventilație, temperatură și umiditate, previi ușor astfel de probleme.