CU LEGEA PE LEGE CĂLCÂND

Noile legi ale Justiției, pe înțelesul tututor, ilustrate prin două exemple banale: dacă ești la bancomat pentru a scoate bani și un individ te atacă, sau dacă ești lovit pe trecerea de pietoni, iar scenele respective au fost filmate de camere aflate în apropiere, proba video nu mai este admisă de instanță. Și acestea sunt doau niște exemple banale, dar modificările în ansamblul lor au multe prevederi devastatoare pentru actul de justiție.

Numai niște naivi nu își dau seama pentru cine au fost făcute toate aceste modificări, cine se află în spatele lor. Clasa politică, în frunte cu cei doi corifei, Dragnea și Tăriceanu, va fi prima care va beneficia de noile prevederi. Când se va aproba dezincriminarea mărturiei mincinoase, pe cine credeți că va apăra acestă lege? Tocmai pe domnul Tăriceanu, acuzat exact pentru așa ceva. Arestările preventive, care au adus în fața legii destui politicieni și oameni de afaceri „de succes”, vor dispărea și ele. Și exemplele pot continua, dar concluzia este una clară: dacă aceste legi vor fi votate, ne întoarcem la vremuri de tristă amintire, când cei care furau, vindeau droguri sau violau erau apărați de „abuzuri”. Se întrece orice limită, este prea mult.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader (S) si deputatul PSD, Florin Iordache (D), sosesc la sala de sedinte a Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justitiei, la Palatul Parlamentului, miercuri, 25 octombrie 2017. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Dacă procurorii au informații că cineva urmează să primească mită, sunt obligați să îl sune pe respectivul, pentru a-l anunța că va fi cercetat. Vă puteți imagina o aberație mai mare? Acești oameni modifică niște legi pe care tot ei le-au votat în mandatele anterioare. Cu legea pe lege călcând, cu alte cuvinte. Lucrurile sunt atât de clare, totul se face atât de „pe față”, încât stăm și ne întrebăm în ce fel de țară vom trăi de acum înainte. Atât de hulita Ordonanță 13 se întoarce, dar este mult mai cuprinzătoare, mult mai permisivă cu cei care se fac vinovați de fapte de corupție. Asta da democrație, iată cum arată statul de drept!

Dacă procurorii ridică un calculator și, pe lângă documentele pe care le caută și mailuri care îi interesează găsesc fișiere video cu o crimă sau cu pornografie infantilă, nu mai pot face nimic cu acele fișiere, considerate dovezi. Mai mult, trebuie să distrugă acele fișiere, conform noilor legi. Toți borfașii își freacă mâînile de bucurie, de-acum înainte vor trăi într-un veritabil paradis. Dar noi, cetățenii simpli, a căror siguranță este evident pusă în pericol, ce vom face? Ce rost mai are să deschizi o anchetă, când trebuie să-l previi pe cel bănuit de mită că va fi urmărit?

l3

Când toată lumea vede ce se urmărește de fapt cu aceste modificări ale legii, politicenilor nu le pasă de opinia publică și trec, una după alta, la foc automat, toate amendamentele care îi pun PE EI, în primul rând, la adăpost. În acest mod, justiția, subordonată politicului, devine ficțiune și nu mai există nicio garanție pentru cele mai importante interese ale societății. În aceste condiții, numărul celor care părăsesc România va crește, an după an. Finalmente, poate asta și vor politicienii. Să rămână aici doar ei și ai lor, și să facă ce vor, după bunul plac.

Cristian Huluban

loading...
loading...