Criterii de care să ții cont atunci când ai nevoie de un medic de încredere

Bineînțeles că toți medicii sunt bine pregătiți și că poți conta pe ei. Însă în unele situații, medicul trebuie ales cu grijă, dacă este vorba de o condiție medicală mai delicată sau de o procedură medicală mai complexă. Pe de altă parte, atât experiența medicilor diferă, cât și personalitatea acestora. Felul în care medicul ne face să ne simțim și modul în care comunicăm cu acesta au un impact puternic asupra noastră și ne influențează atitudinea față de boală sau față de o anumită intervenție. Prin urmare, iată care sunt criteriile de care ar trebui să ții cont atunci când alegi un medic. 

Specialitate

În primul rând, trebuie să alegi medicul în funcție de afecțiunea de care suferi sau de simptome. Dacă nu ești deja diagnosticat cu o anumită afecțiune, medicul de familie te poate îndruma către un medic de specialitate. În cazul unor afecțiuni mai rare, nu toți medicii de specialitate se ocupă cu tratamentul acestora, cum este și în cazul sclerozei multiple – nu toți medicii neurologi tratează această boală. În cazul în care urmărești un anumit tip de tratament, trebuie să ai în vedere și acest lucru, atunci când alegi un medic. Spre exemplu, dacă ai nevoie de o operație pentru corectarea miopiei, trebuie să cauți un medic specializat în aceste tipuri de operații. De asemenea, dacă ai nevoie de implantarea unui stent, trebuie să alegi un medic cardiolog specializat în medicină intervențională. 

Pregătire, experiență și mentalitate

Alt criteriu important este reprezentat de pregătirea, experiența și mentalitatea doctorului. Caută informații despre medic, pentru a afla unde a studiat, în ce spitale a lucrat și pentru cât timp. De multe ori, poți găsi aceste informații pe internet, pe site-urile clinicilor în care medicul oferă servicii medicale, cum este și în cazul domnului doctor Ionuț Gobej, medic primar neurochirurg. De asemenea, este important să citești o autodescriere a medicului sau un interviu al acestuia, dacă acestea sunt disponibile pe internet. Acest lucru te ajută să îți faci o idee despre personalitatea acestuia. 

Recomandările altor pacienți

Calitatea actului medical nu o poți aprecia decât după ce treci printr-o experiență cu medicul respectiv. De aceea, este important să asculți părerea altor pacienți care au fost consultați și tratați de medicul respectiv. Există mai multe metode prin care poți afla părerea acestora. O metodă utilă este să cauți recenziile pe site-ul web al clinicii, pe forumuri sau pe paginile cabinetului, de pe rețelele de socializare. O altă metodă este să contactezi un fost pacient al medicului respectiv, pentru a cere informațiile care te interesează. Poate printre cunoștințele sau rudele tale sau printre prietenii sau rudele cunoștințelor se află o persoană care a fost tratată de acest medic. De la foștii pacienți poți afla informații atât despre calitatea actului medical, cât și despre modul în care medicul interacționează cu pacientul.

Comunicare

Următorul pas este să intri în contact cu medicul sau medicii care te interesează. Interacțiunea propriu-zisă cu aceștia te va ajuta să stabilești dacă sunt sau nu potriviți pentru tine. Îi poți contacta telefonic sau pe rețelele de socializare sau te poți programa direct la o consultație. Nu este obligatoriu să continui să mergi la același medic, dacă nu te-ai simțit confortabil în cadrul consultației sau dacă nu îndeplinește cerințele tale. În cadrul discuției cu medicul trebuie să fii atent dacă acesta este receptiv la problemele, dorințele și îngrijorările tale, dacă îți explică în detaliu procedurile care te interesează și dacă te tratează cu respect. 

Compatibilitate

Un alt aspect important la care să fii atent în timpul interacțiunii cu medicul este compatibilitatea. Chiar dacă medicul te tratează cu respect și comunică eficient, încă există posibilitatea să nu te simți confortabil în preajma acestuia. Personalitățile nu sunt întotdeauna compatibile, iar acest lucru te poate împiedica să-ți exprimi cum trebuie simptomele, istoricul medical sau îngrijorările. 

În concluzie, este important să ai în vedere câteva criterii, atunci când ești în căutarea unui medic de încredere. Un medic de încredere nu înseamnă doar un medic cu experiență, ci și un medic empatic și comunicativ.

loading...
loading...