Covorașe auto din cauciuc sau mochetă? Avantaje și dezavantaje

În ceea ce privește accesoriile auto pentru mașina ta, preșurile auto se află printre primele ce merită menționate. Acestea previn atât apariția mucegaiului cauzat de umiditate, cât și uzura mochetei originale a mașinii. Află mai jos câte feluri de covorașe există și care sunt avantajele și dezavantajele cu care se prezintă fiecare dintre ele. 

Covorașele din cauciuc

Considerate preferatele șoferilor, preșurile din cauciuc prezintă toate avantajele din punct de vedere al funcționalității. 

 • Covorașele auto de cauciuc protejează mașina foarte bine de murdărie, de praf, de noroi, fie el ud sau uscat, dar și de umezeală și apă;
 • Sunt ușor de curățat și rezistă extraordinar în timp. Este suficient să le scuturi și să dai un jet puternic de apă pe ele, iar acestea vor arăta ca noi;
 • Sunt extrem de accesibile din punct de vedere al prețului. Acest lucru se datorează în mare parte și faptului că sunt fabricate în dimensiuni universale. Ca urmare, poți găsi să achiziționezi covorașe auto pentru toate mărcile din online, dar și din magazinele de specialitate sau chiar hypermarketuri. 

Dezavantajele acestor covorașe auto nu țin de funcționalitate, ci mai mult de aspectul lor. 

 • Există și modele de covorașe de cauciuc ce au prețuri piperate, însă acestea sunt create special pentru podeaua unui anumit model de mașină; 
 • În cazul în care sunt lăsate mult timp în soare puternic, cauciucul poate crăpa;
 • Sunt destul de limitate din punct de vedere al culorilor, majoritatea dintre ele fiind negre; 
 • Nici în cazul designului nu se poate spune că ai de unde alege, preșurile de cauciuc prezentând modele geometrice universale ce au ca rol captarea murdăriei.

Covorașe din PVC

Spre deosebire de cele din cauciuc, preșurile din PVC sau din vinil sunt o idee mai ieftine și pot fi ceva mai frumoase din punct de vedere al aspectului. Chiar dacă protejează mașina la fel de bine, nu sunt însă la fel de rezistente ca preșurile din cauciuc. Se deteriorează destul de repede dacă sunt supuse temperaturilor extreme, așa cum întâlnim vara și iarna. Ca urmare, șansele să fie nevoie să le schimbi după fiecare sezon sunt destul de mari. 

Covorașele din mochetă

Despre covorașele din material textil putem spune că sunt mai frumoase și vin în mai multe variante de culori și modele față de cele de cauciuc sau PVC. Protejează și ele podeaua mașinii destul de bine, însă au mai multe dezavantaje în ceea ce privește funcționalitatea lor.

 • Nu se curăță la fel de ușor. Acestea se pot doar aspira sau dacă trebuie spălate durează destul de mult timp să se usuce;
 • Nu rezistă mult în timp. Se uzează și se deteriorează mult mai repede decât cele de cauciuc; 
 • Nu sunt indicate în sezonul rece și ploios. Spre deosebire de covorașele din cauciuc și din PVC, acestea nu protejează mașina de umezeală. Mai mult, șansele să rețină umezeala, să mucegăiască și să înceapă să emane un miros neplăcut sunt foarte mari. 

Astfel spus, în cazul în care îți dorești ca mașina ta să arate elegant, cu preșuri ce se asortează cu interiorul mașinii, covorașele din material textil sunt ceea ce trebuie. Achiziționează-ți un set de preșuri din mochetă de pe site-uri de profil, precum ptc-auto.ro și le poți folosi ocazional, pe vreme frumoasă.  

Covorașele din piele

În mod categoric acestea câștigă la capitolul frumusețe, dar și la cel al costurilor. Sunt extrem de sensibile, se deteriorează foarte repede și nu rezistă dacă sunt supuse constant umezelii sau noroiului. De asemenea, pantofii pe care îi folosești trebuie să aibă o talpă moale pentru a le proteja și pentru a nu le zgâria. Ca urmare, covorașele de piele putem spune că sunt potrivite pentru „promenadă”, într-o duminică însorită.  

Alte aspecte importante

După materialul din care sunt fabricate, sunt și alte criterii în funcție de care să îți alegi preșurile pentru mașină. 

 • Dimensiunea și forma. Este esențial ca presurile auto să se potrivească întocmai pe dimensiunea și forma mașinii. Dacă sunt prea mari pot bloca pedalele mașinii, lucru extrem de periculos. Dacă sunt prea mici nu protejează eficient mașina; 
 • Dacă au marginile înălțate, sunt și mai eficiente în a opri murdăria să ajungă pe podeaua mașinii.
 • Suprafața aderentă pe spate este un aspect extrem de important pentru că împiedică deplasarea covorașelor. Acest lucru este pe cât de enervat, pe atât de periculos. 

Alegerea preșurilor auto este, în mod cert, o opțiune personală. Cu toate acestea, utilitatea acestora este indiscutabilă atunci când ne gândim la protejarea mașinii de factorii ce o pot deteriora. Astfel, indiferent că alegi covorașe din material sau din cauciuc, este esențial ca acestea să existe în mașină înainte de a te urca la volan. 

loading...
loading...