COLECTIV, DUPĂ UN AN. MINCIUNA CONTINUĂ

Avem în față o fotografie, făcută la inaugurarea celebrei barocamere de la spitalul Floreasca. În prim plan, trei personaje care laudă noua investiție făcută de Ministerul Sănătății. Înconjurați de reporteri, sunt fostul primar al sectorului 1, Andrei Chiliman, profesorul Ioan Lascăr și Ministrul Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu. Cei trei dau interviuri, prezintă reporterilor avantajele pe care noua instalație le oferă în cazul pacienților cu arsuri grave, sunt mândri de investiția care a costat 3,4 milioane de lei. Ieri, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la tragedia de la Colectiv, Ministrul Sănătății de acum, Vald Voiculescu, vizibil jenat de minciuna pe care trebuie să o dezvăluie, ne aduce la cunoștință că această atât de performantă instalație nu este pentru arși, ci pentru tratamente antiîmbătrânire.

inaugurare-sectia-de-arsi-floreasca

Iată cât de pricepuți sunt cei trei oameni din fotografie, iată cât de competente sunt părerile lor. Dacă în cazul celor doi politicieni era de așteptat ca părerile lor să nu conteze, ei oricum nu aveau nicio idee despre ce se vorbea la acel eveniment, veniseră doar pentru a face poze în scop electoral, ne surprinde părerea profesorului Ioan Lascăr, o eminență în domeniu, un specialist de mare prestigiu. În calitate de șef de secție la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr s-a mândrit cu capsula specială pentru terapia cu oxigen, despre care spunea că este vitală în cazul pacienților cu arsuri grave. Vă dați seama de ridicolul situației? Un om lăudat de toată lumea, recunoscut de toți ca un nume important în medicina românească, habar nu avea că ceea ce prezintă este o minciună, că nu are nicio legătura cu tratarea arsurilor. Dacă aștia sunt specialiștii acestei țări, ne-am lămurit de ce mor atâția oameni în spitale, ne-am lămurit de ce bieții răniți de la Colectiv au fost condamnați în momentul când au ajuns în spitalele noastre.

Și a venit tragedia din clubul Colectiv. Au murit 64 de tineri, iar profesorul Lascăr venea în fața spitalului, pentru conferințe de presă ad-hoc și prezenta situația celor internați, lăudând medicii noștri, și susținea că nu este necesară mutarea răniților la spitalele din străinătate. Ministrul Bănicioiu, foarte sigur pe sine, își declara și el încrederea în medicii români, și era foarte lezat de reproșurile rudelor răniților, care încercau să afle de ce nu sunt duși aceștia la unitățile specializate din alte țări. Invitat la emisiuni de televiziune în acele zile, lăudat de toți moderatorii pentru CV-ul său impresionant, profesorul Ioan Lascăr explica românilor, cu calm și competență, ce s-a greșit în tratarea celor cu arsuri grave. Și noi îl ascultam cu evlavie pe cel care, cu doar câteva luni înainte, lăudase o barocameră despre care, de fapt, habar nu avea la ce servește. Ca să ne lămurim pe cine ridicăm în slăvi, la ce zei ne închinăm, care ne sunt elitele.

arsi

 

La un an de la Colectiv, singura constatare este că minciuna continuă, și va continua multă vreme. În timp ce părinții își plâng copii dispăruți în acele zile, politicienii noștri (alte elite…) aflați în plină campanile electorală, se fac penali unii pe alții. Ei nu au pierdut pe nimeni în acea tragedie, ce rost ar avea să vorbească despre incompetența unor așa-ziși specialiști, când miza pentru un ciolan la alegerile din 11 decembrie este mult mai importantă? Of, țara mea de glorii…

Cristian Huluban

loading...
loading...