Cod ROŞU de caniculă sâmbătă. Restricţii de circulaţie, în 20 de judeţe. Măsurile luate de primării şi recomandările medicilor

Vremea va continua să se încălzească vineri, astfel că valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Au fost emise un cod galben şi unul portocaliu pentru aproape toată România. De asemenea, au fost anunţate restricţii de circulaţie, iar primăriile au luat măsuri specifice pentru vremea caniculară. UPDATE: ANM a emis un cod roşu de caniculă, sâmbătă, pentru 19 judeţe şi municipiul Bucureşti.

COD ROŞU, sâmbătă, în 19 judeţe şi în municipiul Bucureşti

Sâmbătă, 1 iulie, în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vaslui şi Iaşi, precum şi în municipiul Bucureşti şi în zona joasă de relief a judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 şi 41 de grade, iar în sudul Olteniei şi al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 şi 84 de unităţi, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Cod portocaliu şi galben, sâmbătă

În cursul zilei de sâmbătă (1 iulie), în judeţele Tulcea, Constanţa, Braşov, Covasna, Botoşani, cea mai mare parte a judeţelor Mehedinţi, Gorj şi Suceava, precum şi în nordul judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău şi vestul judeţelor Vrancea, Bacău şi Neamţ, disconfortul termic se va menţine accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 36 şi 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei.

În judeţele Mureş, Harghita, Sibiu, nordul judeţelor Mehedinţi şi Gorj şi vestul judeţului Suceava, disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade.

Caniculă în Bucureşti. Aproape 400 de apeluri la Ambulanţă, joi, în doar jumătate de zi

Aproape 400 de persoane au cerut ajutorul medicilor, în Bucureşti, în prima jumătate a zilei, Serviciul de Ambulanţă al Capitalei acţionând cu întreg personalul disponibil pentru a face faţă solicitărilor. La umbră, temperatura aerului a depăşit 34 de grade Celsius.

În weekend, în zona litoralului va fi foarte cald, temperaturile vor depăşi în aer 30 de grade Celsius. De asemenea, nopţile vor fi tropicale, cu minime de peste 20 de grade Celsius. În zona de munte va fi puţin mai bine, dar temperaturile vor fi mult mai ridicate faţă de normalul acestei perioade. Iar după-amiaza zilei de sâmbătă şi pe parcursul zilei de duminică în anumite intervale pot apărea fenomene severe, cum ar fi ploi torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Deci, în afară de faptul că va fi vald, după-amiaza şi seara vor fi intervale în care se pot produce furtuni“, a declarat meteorologul ANM, Meda Andrei.

ANM: Posibil cod roşu de caniculă vineri

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat miercuri că ia în calcul pentru vineri posibilitatea emiterii unui cod roşu de caniculă, având în vedere că în Oltenia şi Muntenia sunt preconizate şi 40, 42 sau chiar 43 de grade Celsius, potrivit Elenei Mateescu, director executiv ANM.

În cursul dimineţii de vineri, este posibil pe baza materialelor de la acest moment să luăm în considerare emiterea unui cod roşu de caniculă pentru zonele Oltenia şi Muntenia pentru că în aceste zone se anticipează valori de peste 40, 42, posibil izolat, 43 de grade în special în Lunca Dunării. Ţinând cont de perioada în care ne aflăm, sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie, prin atingerea acestor valori, este posibil să înregistrăm ca aceste zile să fie cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor meteorologice pentru că, în mod obişnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele absolute sunt situate între 35 şi 37 de grade“, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM.

Sâmbătă şi duminică, ploi, vijelii şi căderi de grindină

Meteorologii susţin că în cursul nopţii de sâmbătă şi în cursul zilei de duminică vor fi înregistrate ploi, vijelii şi căderi de grindină.

840 ambulanţe, 270 autospeciale SMURD şi 9 aeronave, pregătite pentru a interveni pe caniculă

Aproximativ 840 de ambulanţe, 270 de autospeciale şi nouă aeronave SMURD sunt pregătite să intervină, la nivel naţional, în perioada caniculei, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a suplimentat numărul de echipaje, fiind pregătite să intervină 56 de echipaje de urgenţă, 27 de echipaje de consultaţii şi 11 maşini de transport.

Medicii recomandă în aceste zile cu temperaturi ridicate ca populaţia să nu se expună voluntar la soare în intervalul 11 – 18, să consume minimum doi litri de lichide pe zi, neîndulcite, fructe şi legume proaspete şi să verifice termenul de valabilitate al cărnurilor, mezelurilor sau brânzeturilor.

Pentru această perioadă, la nivel naţional sunt disponibile, în medie, 840 de ambulanţe şi 270 autospeciale SMURD care pot interveni la solicitările cetăţenilor. În funcţie de evoluţia situaţiei, numărul echipajelor de intervenţie poate fi suplimentat. Totodată, în cele 7 puncte de operare aeriană, la nivelul întregii ţări, sunt pregătite 9 aeronave SMURD care acţionează în cazurile deosebite“, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la comandamentul de la sediul MAI.

Totodată, ministrul le-a cerut prefecţilor din judeţele aflate sub avertizare de caniculă să monitorizeze permanent efectele temperaturilor ridicate asupra populaţiei şi să verifice stocurile de medicamente de urgenţă, în special cele destinate afecţiunilor care sunt agravate de caniculă. Carmen Dan a cerut structurilor pentru situaţii de urgenţă o atenţie crescută pentru că există riscul unor incendii de vegetaţie.

În cadrul Comandamentului, reprezentantul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a menţionat că perioada cu temperaturi ridicate se va manifesta până duminică, existând posibilitatea emiterii în zilele următoare şi a altor avertizări meteorologice, inclusiv de Cod Roşu de caniculă.

Sfaturile IGSU: Purtaţi haine deschise la culoare, evitaţi alcoolul şi cafeaua

Pentru a preveni neplăcerile cauzate de caniculă, populaţia trebuie să evite locurile aglomerate, expunerea la soare, consumarea băuturilor alcoolice sau a celor care conţin cofeină, fiind indicată purtarea hainelor lejere şi deschise la culoare, potrivit reprezentanţilor IGSU.

Ar trebui eliminat efortul fizic intens la orele de vârf. De asemenea, este important ca populaţia să poarte haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare.

Totodată, în această perioadă este indicat consumul cât mai multor lichide, fructe şi legume proaspete. Pentru a preveni deshidratarea, trebuie evitate băuturile ce conţin cofeină şi zahăr în cantităţi mari sau băuturile alcoolice.

Având în vedere temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor din această perioadă, riscul producerii unor incendii este ridicat, avertizează reprezentanţii IGSU. De aceea, autorităţile recomandă “manifestarea prudenţei în utilizarea focului deschis şi respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor la vegetaţia uscată”.

Recomandările Ministerului Sănătăţii pentru vremea caniculară

Ministerul Sănătăţii le recomandă oamenilor să evite, pe timp de caniculă, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00 şi să consume zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide fără să aştepte apariţia senzaţiei de sete.

De asemenea, MS solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Specialiştii le recomandă oamenilor să consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor.

Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

“Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită”, arată Ministerul Sănătăţii.

Restricţii de circulaţie

Circulaţia vehiculelor grele va fi restricţionată în 20 de judeţe, începând de vineri.

“În urma avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând cu data de 30 iunie, între orele 12.00 şi 20.00 vor fi introduse restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone, pentru 20 de judeţe: Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi şi Vrancea”, se arată într-un comunicat transmis joi de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

CNAIR interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de caniculă, cu excepţia transporturilor de persoane, transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehiculelor care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturilor funerare, transporturilor poştale, transporturilor de echipamente de prim ajutor, transporturilor pentru distribuire de carburanţi, transporturilor de mărfuri sub temperatura controlată, transporturilor pentru tractări vehicule avariate, transporturilor pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturilor cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturilor de apă îmbuteliată şi transporturilor de produse provenite din exploatări agricole.

“Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere”, se arată în comunicatul companiei.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi si Drumuri Naţionale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/264.33.54 şi 021/9360 sau accesând pagina de internet www.cnadnr.ro.

CFR SA introduce limitări de viteză la trenurile care circulă pe opt regionale

CFR SA reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h, în perioada 28 iunie – 2 iulie, din cauza temperaturilor ridicate înregistrate la nivelul şinei la trenurile care circulă pe regionalele Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Iaşi, Galaţi, Braşov şi Constanţa.

Limitările de viteză vor fi introduse pe regionala CF Bucureşti, pe intervalele de staţii Bucureşti Nord -Videle – Giurgiu, Titu – Goleşti şi Chitila – Titu.

Trenurile care circulă pe regionala CF Craiova, pe intervalele Craiova – Piatra Olt, Craiova – Segarcea, Caracal – Piatra Olt şi Videle – Strehaia, vor avea redusă viteza de circulaţie.

Pe regionala CF Timişoara, viteza trenurilor va fi redusă pe intervalele Stamora Moraviţa – Timişoara Nord, Timişoara Est – Căvăran, Lugoj – Simeria, Arad – Sântana, Timişoara Nord – Jimbolia, Caransebeş – Reşiţa Nord, Vârciorova – Slatina – Timiş şi Ilia – Lugoj.

Trenurile vor circula cu viteză redusă pe regionala CF Cluj, pe intervalele de staţii Beclean pe Someş – Ilva Mică, Bistriţa Nord – Beclean pe Someş, Dej – Deda, Oradea – Ciumeghiu, Episcopia Bihor – Carei şi Aleşd – Oradea.

Pe regionala CF Iaşi, pe intervalele de staţii Nicolina – Buhăieşti şi Buhăeşti – Tecuci, trenurile vor avea viteza de circulaţie redusă.

De asemenea, pe regionala CF Galaţi, în intervalul de staţie Mărăşeşti – Lieşti, trenurile vor circula cu viteză redusă.

Trenurile vor circula cu viteză redusă pe regionala CF Braşov, între staţiile Sighişoara – Augustin, Braşov – Bod, Feldioara – Apaţa, Şercaia – Braşov, Tuşnad Sat – Siculeni şi Hărman – Bodog.

Pe regionala CF Constanţa, între staţiile Ţăndărei – Feteşti, Ţăndărei – Slobozia Nouă, Babadag – Medgidia şi Ciulniţa – Călăraşi Sud trenurile vor circula, de asemenea, cu viteză redusă.

CFR reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, în intervalele orare în care temperatura în şină va depăşi 50 de grade Celsius, iar personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare va face revizii în zonele aflate sub atenţionare de cod galben şi portocaliu.

“În această perioadă, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare va efectua revizii suplimentare pe reţea în regiunile aflate sub atenţionare de cod galben şi cod portocaliu, prin verificarea directă ale căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura în şină va depăşi 50 de grade Celsius, pe trosnoanele unde situaţia o impune se va reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă”, se spune într-un comunicat de marţi al companiei.

Măsurile sunt aplicate de toate companiile-manageri de infrastructură şi respectă normele de siguranţă feroviară în astfel de situaţii, precizează CFR SA.

CFR SA va aviza permanent operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă (OTF) când se impune reducerea vitezei de circulaţie şi pe ce tronsoane se va lua această măsură, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze pasagerii din trenurile aflate deja în circulaţie, sau care urmează să circule în ziua respectivă, despre condiţiile de trafic.

Compania feroviară recomandă publicului călător ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre orele de sosire şi de plecare a trenurilor în staţiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport de la care a achiziţionat sau doreşte să achiziţioneze bilet.

CFR recomandă consultarea site-urilor şi a paginilor de Facebook ale operatorului naţional şi a celor privaţi.

Sursa: MEDIAFAX

loading...
loading...